Atunci cand comunistii au vrut sa investigheze asasinarea unor persoane, s-a vazut cat de criminal era sistemul. Chiar si capii partidului au fost socati de tratamentul aplicat detinutilor politici. Denuntatorul tortionarilor a ajuns insa la munca d
Atunci cand comunistii au vrut sa investigheze asasinarea unor persoane, s-a vazut cat de criminal era sistemul. Chiar si capii partidului au fost socati de tratamentul aplicat detinutilor politici. Denuntatorul tortionarilor a ajuns insa la munca de jos.

De curand, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a propus ca fostii securisti sa nu mai beneficieze de pensii militare, sa primeasca venituri la nivelul celor acordate muncitorilor necalificati. „Pregatim - spunea Marius Oprea, presedintele institutului - un proiect de lege prin care cei responsabili de acte represive, de politie politica, stabiliti prin decizie judecatoreasca definitiva, la sesizarea noastra sau a CNSAS, sa-si piarda pensiile speciale”. Principalii vizati sunt tortionarii. E greu de crezut ca se va petrece ceva in acest sens, tinand cont ca Romania e acum tara a Uniunii Europene. Insa, de pilda, ce s-a petrecut in inchisorile comuniste romanesti este inimaginabil. Batai crunte pana ce detinutii „pierdeau carnea de pe ei”, tortura prelungita ori umilire fara mar gini: cei intemnitati erau obligati sa manance fecale ori li se urina in gura. De regula, cand marturiile vin din partea unor fosti detinuti politici, multi spun ca, poate, e vorba si despre o doza de subiectivism, dar cand despre conditiile din puscariile politice romanesti vorbeste chiar ministrul de interne din epoca, Pavel Stefan, ti se face parul maciuca. In plina perioada stalinista, cand comunistii au vrut sa investigheze conditiile in care au fost asasinati mai multi tovarasi de-ai lor, s-a vazut cat de odios era sistemul. Chiar si capii partidului au fost socati. Bineinteles ca totul a fost musamalizat, iar cel care a denuntat tortionarii a ajuns la munca de jos. In continuare, un tulburator articol semnat de Mihai Pelin, despre cruzimea fara margini din puscariile comuniste romanesti. (Emil Berdeli)

In plina epoca stalinista, nici macar ministrul de Interne in functie, Pavel Stefan, nu a reusit sa se opuna abuzurilor Securitatii. Un moment semnificativ s-a consumat atunci cand s-a intrunit o comisie de partid care sa cerceteze imprejurarile in care au decedat Lucretiu Patrascanu, Stefan Foris etc., cazuri grave, dupa opinia lui Vasile Patilinet. Asa numea el asasinatele politice: cazuri grave. Intre alti ofiteri, a fost supus unui interogatoriu detaliat si Pavel Stefan, cum am mai spus, ministru de interne in epoca.

„Am dori in cateva cuvinte sa va spunem - transcriu eu aici, aproximativ, din intrebarile lui Vasile Patilinet -, sa va spunem despre ce este vorba. Prezidiul Permanent a format o comisie de partid care sa studieze situatia care a existat in partid si pe care dvs. o cunoasteti. Este vorba de Patrascanu, Foris si alte cazuri de ilegalitati care s-au savarsit fata de unii tovarasi care au fost in conducerea partidului, cadre de raspundere. Din studiul facut, au reiesit si unele referiri cu privire la cazurile de la Salcia. Daca puteti sa ne faceti un scurt istoric de felul cum s-a intamplat si in special cand dvs. ati cerut pedepsirea ofiterilor, subofiterilor si a altora care s-au facut vinovati de cele intamplate si in special cand dvs. ati luat chiar masuri de trimitere a lor in instanta. Ulterior s-a facut insa o intorsatura de 180 grade si acestia au fost gratiati, iar unii dintre ei chiar au primit functii in M.A.I. Poate ne puteti ajuta si cu alte aspecte pe care le cunoasteti.”

Batuti pana 'pierdeau carnea de pe ei>>
„Din septembrie 1952 pana in octombrie 1953 - a raspuns Pavel Stefan, un an de zile, colonia Salcia era in subordinea Ministerului Afacerilor interne si se ocupa in baltile Brailei cu agricultura. In aceasta perioada, mi-au venit cateva rapoarte si in special de la col. Stoilescu am aflat ca acolo s-ar comite o serie de atrocitati si nu numai acolo, la Salcia, ci si in celelalte lagare de la Tataru, Braila, Poarta Alba si altele. Era un sistem de a bate fara mila, in mod barbar. Am avut cateva sedinte cu comandantii lagarelor si inchisorilor, la care am cerut ca neaparat sa se puna capat acestor metode, deoarece in trecut s-au intamplat chestiuni groaznice: detinutii erau batuti in asa hal, incat pierdeau carnea de pe ei. Am atras atentia ca cei care nu vor respecta indicatiile date vor fi trasi la raspundere si impotriva lor se vor lua masuri serioase. Mi-a venit informatia ca la Braila oamenii sunt batuti crunt, iar cadavrele erau carate pe targi improvizate din doua bete. Am trimis pe tov. Stan Gheorghe sa vada care este situatia. S-a facut o ancheta, la care a participat si col. Stoilescu, si cu dosarele respective pe cei vinovati i-am trimis in judecata. Ancheta a stabilit ca sefii de lagar si subalternii lor incurajau bataia prin gardienii atrasi de ei sa faca asemenea lucruri. Medicamentele care trebuiau date detinutilor bolnavi, pentru a fi in stare de lucru, erau valorificate de ei. De fapt, era o banda de asemenea escroci, care valorificau aceste medicamente, compusa din comandant, loctiitor politic, unii ofiteri si subofiteri. O situatie similara era si la celelalte lagare.

'Incurajau banditii sa bata in mod bestial>>
Se foloseau abuzuri samavolnice, oamenii erau terorizati, nu educati. Ancheta a stabilit ca acestia se faceau vinovati pentru ca, in loc sa aplice masurile stabilite, incurajau pe diferiti banditi sa bata in mod bestial, fapt ce a dus ca multi dintre detinuti sa-si piarda viata, memoria, sa devina schilozi. De altfel, comandantul Pavel Ion a fost trimis in inchisoare. A justificat ca in perioada aceea era Jianu adjunct si Teohari ministru. In relatiile dintre noi si Securitate au fost discutii serioase, pentru faptul ca faceau arestari fara o baza legala si ni-i trimiteau noua. Asa a fost faptul ca intr-o singura seara, fara o baza legala, au fost arestati peste 700 de oameni pentru simplul motiv ca, in urma cu 15 ani, unii dintre ei furasera un lucru de nimic sau ca unele femei, tot cu 15 ani in urma, fusesera prostituate. As vrea sa amintesc ca noi, dupa 23 august, am inaugurat niste centre de reeducare unde se obtineau succese frumoase. Tovarasul Draghici nu a stiut nimic despre cei 700 de oameni. Dimineata, ma trezesc cu un raport si, cand verific, gasesc muncitori de fabrica, care pur si simplu nu aveau nimic in contencios.

Ordin de schingiuire chiar de la Gheorghiu-Dej


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.