Revenirea romanilor stabiliti in strainatate la locurile de munca din spatiul Schengen da batai de cap politistilor de frontiera. Peste 575.000 de persoane au tranzitat granitele in perioada 18-21 august a.c., cu 25% mai mult decat in aceeasi perioad
Revenirea romanilor stabiliti in strainatate la locurile de munca din spatiul Schengen da batai de cap politistilor de frontiera. Peste 575.000 de persoane au tranzitat granitele in perioada 18-21 august a.c., cu 25% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Practic, dupa petrecerea vacantei in Romania, frontierele au fost luate cu asalt si in doar 3 zile s-au inregistrat valori-record de calatori. Cu toate acestea, sustine Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, traficul transfrontalier s-a derulat in conditii optime, fara cresteri ale timpilor de asteptare (circa 5 minute).Cele mai tranzitate frontiere au fost cele cu Ungaria si Bulgaria, cu un trafic de 353.000 persoane. Aproximativ 5.000 de politisti de frontiera sunt angrenati zilnic in activitati de supraveghere si control al frontierei de stat, iar alti 1.000 se ocupa de actiuni de control, sprijin si indrumare.Autoritatile spun ca si de aceasta data principiul european "one stop control", aplicat pe frontierele interne ale UE, si-a dovedit, din plin, avantajele: eficienta sporita a actului de control, utilizarea numarului maxim de artere tranzitate, reducerea timpilor de asteptare cu peste 70% si fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei.In vederea evitarii aglomerarilor ce pot aparea din cauza suprasolicitarii, din punctul de vedere al tranzitului, Politia de Frontiera recomanda calatorilor folosirea tuturor punctelor de trecere.Şi cu aceasta ocazie, Politia de Frontiera a reamintit ca minorii pot calatori in strainatate dupa acelasi regulament.Legea nr. 248/2005 prevede ca minorii romani pot trece frontiera numai insotiti de o persoana fizica majora, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. In situatia in care minorul calatoreste insotit de unul dintre parinti, la iesirea din tara, insotitorul trebuie sa prezinte o declaratie notariala prin care celalalt parinte isi da acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.