Filmul  de Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or la Cannes 2007, este propunerea Romaniei pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain. Decizia a fost luata de sase critici de film - Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihai
Filmul de Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or la Cannes 2007, este propunerea Romaniei pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain. Decizia a fost luata de sase critici de film - Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihailescu, Eugenia Voda, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu - si de un regizor/director de imagine - Dinu Tanase. Acestia au luat in considerare filme care au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2006 si 30 septembrie 2007 si care au rulat ori vor rula cel putin sapte zile consecutiv in aceasta perioada. "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", primul lungmetraj romanesc care a castigat trofeul suprem la Festivalul de la Cannes, va intra in cinematografele de la noi la 14 septembrie. Potrivit regulamentului Academiei americane de film, productiile eligibile la categoria "Cel mai bun film strain" la cea de-a 80-a editie a premiilor Oscar trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza, care sa fi fost lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2006 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2007. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si exploatantului, se arata pe site-ul oscars.org. In iunie, Academia americana de film a invitat un numar record de 95 de tari pentru a intra in cursa pentru Oscarul pentru cel mai bun film strain la cea de-a 80-a editie a prestigioaselor distinctii. Romania nu a comunicat inca oficial Academiei americane propunerea sa, dar urmeaza sa o faca in curand, a precizat reprezentantul CNC. Nominalizarile la toate categoriile Oscarurilor din 2008 vor fi anuntate pe 22 ianuarie. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.