Acuzele venite la adresa Romaniei de la Chisinau au luat o amploare fara precedent in ultimii zece ani. Totul a culminat cu acuzatiile de frauda a vizelor acordate de functionarii Consulatului Roman din Chisinau. Enervat de toata tevatura


Acuzele venite la adresa Romaniei de la Chisinau au luat o amploare fara precedent in ultimii zece ani. Totul a culminat cu acuzatiile de frauda a vizelor acordate de functionarii Consulatului Roman din Chisinau. Enervat de toata tevatura creata, Traian Basescu a luat foc: a€ž Este ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei. Vom reactiona extrem de dur". Nu cumva exact la aceasta stare de nervozitate diplomatica a vrut Vladimir Voronin sa se ajunga?  CLISEU. Intrebat, marti seara la Scoala de vara a€žComunitati romanesti si identitate europeana", de o tanara din Republica Moldova despre scandalul dipolomatic in care a fost implicat un functionar roman, Traian Basescu a tinut sa precizeze, in primul rand, ca vizele pentru moldoveni nu se acorda la consulatul de la Chisinau, ci de la Bucuresti, astfel incat functionarul nu poate inlesni obtinerea niciunei vize. a€žStim povestea invitarii functionarului din ambasada intr-un restaurant de o doamna de la o agentie de turism, pe care a luat-o apoi politia moldoveana. Stim ca sotul doamnei a facut apel la functionar. Tot trucul a fost legat de nevoia ca functionarul roman sa fie filmat cu un plic care nu se stie daca il da sau il primeste. Ar fi bine sa se renunte la provocari, pentru ca noi stim ca fraudele se fac la firmele de turism", a declarat seful statului. AVERTISMENT. Vizibil iritat de subiect, el a adaugat ca statul roman va raspunde a€žextrem de dur" in cazul acestui a€žtruc". a€žEste ultima agresiune la adresa Romaniei orchestrata si vom raspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe", a subliniat presedintele, mentionand ca mai multi moldoveni lucreaza in Consulatul de la Chisinau. a€žIn ianuarie am mers la Chisinau, nemultumit de cum se dau vizele. Sunt lucruri complicate acolo", a conchis seful statului. Dupa dialogul de circa o ora cu tinerii din diaspora, Traian Basescu s-a fotografiat si a dat autografe acestora timp de o jumatate de ora, dupa care a parasit reuniunea, nu inainte de a afirma ca a€žsansa acestor tineri este Romania". Pozitia presedintelui Romaniei este una care nu mai lasa loc de interpretari. Atat vizele cat si cetatenia romana se vor acorda mult mai greu peste Prut. Daca prin aceasta pozitie Romania, prin vocea presedintelui, arata ca totul va fi mult mai strict, in schimb, in Republica Moldova lumea este dezamagita. Asta pentru ca, in opinia moldovenilor, presedintele Vladimir Voronin tocmai aici a dorit sa se ajunga. Nu neaparat la acordarea vizelor de intrare in Romania ci la stoparea acordarii cetateniei romane, un act ingrijorator in opinia sefului Moldovei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.