Consulatul roman din Chisinau
Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute politia moldoveneasca a acuzat de coruptie un "functionar de rang inalt, cu putere de decizie" de la Consulatul Romaniei din Chisinau, ieri, Ministerul moldovean al Afac
Consulatul roman din Chisinau
Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute politia moldoveneasca a acuzat de coruptie un "functionar de rang inalt, cu putere de decizie" de la Consulatul Romaniei din Chisinau, ieri, Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat in care a chemat autoritatile de la Bucuresti "sa stabileasca un mecanism functional, transparent si eficient" de eliberare a vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova. Chisinaul a raspuns astfel la declaratia sefului diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, care isi exprima vineri regretul ca nu a primit o instiintare oficiala in legatura cu acuzatiile proferate la adresa diplomatului roman.   Usor ironic, diplomatia de la Chisinau constata ca "Romania nu este unica tara membra a Uniunii Europene care elibereaza vize la Chisinau" si nu a ratat ocazia sa-i reproseze Romaniei si "comportament neadecvat al reprezentantilor Politiei Romane de Frontiera fata de cetatenii moldoveni". Scandalul cu diplomatul roman acuzat de coruptie, al carui nume, cel putin oficial, nu a fost facut public deocamdata, nu este insa nici pe departe epuizat. Presa de la Chisinau a publicat ieri o declaratie socanta a presedintelui Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Republica Moldova, Nicolae Platon, care sustine ca a instiintat oficial Ministerul roman de Externe, inca la inceputul lunii iunie, in legatura cu actele de coruptie de la Consulatul romanesc din Chisinau. Platon afirma ca scrisoarea l-a vizat direct pe seful Sectiei consulare, Alexandru Russ, banuit ca acesta acorda nejustificat prioritate unor firme turistice la eliberarea vizelor.   IGNORAT. El a mentionat ca in raspunsul pe care l-a primit, partea romana a ignorat sesizarea sa referitoare la actele de coruptie si a invocat posibilitatile limitate de perfectare a vizelor de Consulatul din Chisinau si refuzul autoritatilor moldovene de a deschide alte doua oficii consulare la Balti si Cahul. Surse din cadrul Ministerului de Interne de la Chisinau ne-au confirmat neoficial ca diplomatul roman suspectat ca ar avea legatura cu exponentii unei retele de comercializare a vizelor romanesti, arestati saptamana trecuta este chiar consulul Alexandru Russ si au anuntat ca, in zilele urmatoare, MAI va face publice cazuri de implicare si a altor functionari ai Sectiei consulare romane in "afacerea VIZA". Consulul Romaniei de la Chisinau, Alexandru Russ, a respins insa toate acuzatiile si a dat asigurari ca nici un functionar din cadrul Consulatului nu figureaza in dosarele cercetate de politia moldoveneasca. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.