Motiunea PSD ar putea avea ca efect declansarea alegerilor anticipate, nu investirea unei noi formule guvernamentale, care sa cuprinda partidul lui Mircea Geoana. A spus-o presedintele UDMR, Marko Bela, bazandu-se pe rezultatul "tatonarilor" sale pol
Motiunea PSD ar putea avea ca efect declansarea alegerilor anticipate, nu investirea unei noi formule guvernamentale, care sa cuprinda partidul lui Mircea Geoana. A spus-o presedintele UDMR, Marko Bela, bazandu-se pe rezultatul "tatonarilor" sale politice.


Daca motiunea PSD va trece, urmarea nu va fi investirea unui nou guvern, ci alegerile anticipate. Presedintele UDMR, Marko Bela, a facut aceasta profetie, invocand "interesele diferitelor formatiuni politice". Intrebat daca UDMR ar fi dispus sa negocieze cu PSD o alta formula guvernamentala, Marko Bela a sustinut ca, din semnalele pe care le primeste, nu se va mai pune problema unui nou guvern. "In principiu, ar trebui sa discutam o alta formula guvernamentala daca ar cadea acest Guvern. Daca ma intrebati, in acest moment, alternativa acestui Guvern, dupa toate probabilitatile, nu este un alt Guvern, ci alegerile anticipate. Asa vad eu, cunoscand contextul, tatonand sau cunoscand interesele diferitelor formatiuni politice", a afirmat liderul UDMR.


COMPROMIS. Marko Bela a sustinut insa ca anticipatele nu sunt o prioritate pentru cetateni si mai importante ar fi adoptarea bugetului pe 2008 si organizarea europarlamentarelor. Compromisul ar fi, din punctul lui de vedere, mentinerea actualului Guvern cu sprijinul PSD, cu care s-ar putea incheia un acord transparent, pe baza unor puncte din program, mai ales ca social-democratii au acordat actualului Cabinet un vot "oarecum neconditionat". Liderul UDMR a mai afirmat ca votarea bugetului pe 2008 ar putea sa fie un test, pentru ca nu poate fi adoptat fara un anumit numar de voturi. "Este clar ca cei care voteaza bugetul aveau posibilitatea sa-si revada anumite puncte deziderate in acest buget", a aruncat liderul UDMR o propunere.


CALCULE. Declaratia lui Marko Bela confirma si calculele colegilor de guvernare, liberalii, pentru care anticipatele par mult mai avantajoase decat intrarea la guvernare alaturi de PSD. Daca motiunea trece, Guvernul Tariceanu ramane in functie pana la investirea unui nou guvern. Cum pentru declansarea anticipatelor este necesara "trantirea" la vot, in Parlament, a trei propuneri de formule guvernamentale, pe tot parcursul acestei proceduri parlamentare actualul Cabinet ramane in functie. In aceste conditii, faptul ca tot guvernul PNL-UDMR va organiza scrutinul este un factor hotarator pentru decizia liberalilor de a intra in anticipate. In plus, liberalii sunt multumiti ca au argumente pentru o campanie electorala, adica taxe mici si marirea pensiilor, si ca sondajele interne ii arata la un scor de 17%.


Voturi insuficientePentru investirea unui nou Guvern sunt necesare 233 de voturi, pe care PSD, doritor sa guverneze, nu le poate asigura, intrucat are doar 147 de senatori si deputati. Celelalte partide transmit insa semnale ca nu vor sa intre in nici o combinatie guvernamentala cu PSD. PNL a anuntat-o prin vocea premierului Calin Popescu Tariceanu, iar presedintele PD, Emil Boc (foto), a sustinut ca, atat timp cat va conduce formatiunea, in statutul partidului va exista interdictia oricarei colaborari cu PSD. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat si el ca partidul sau nu vrea sa se mai implice in nici un fel de guvern, iar combinatiile PSD cu alte formatiuni nu asigura voturile necesare investirii unui nou Executiv.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.