PULSUL MEDICINEI
Neuronul alcatuieste sistemul nervos si este celula nobila, celula formidabila.

Explica prof. dr Radu Rogozea, membru al Academiei de Stiinte Medicale, membru al Societatii SUA de studiere a creierului, sef al Centru
PULSUL MEDICINEI
Neuronul alcatuieste sistemul nervos si este celula nobila, celula formidabila.

Explica prof. dr Radu Rogozea, membru al Academiei de Stiinte Medicale, membru al Societatii SUA de studiere a creierului, sef al Centrului de lupta impotriva epilepsiei. Neuronul are un metabolism foarte puternic. 20% din oxigenul circulant vine la creier. In creier ajunge cel mai mult sange, el primind ce este mai bun ca hrana.

Exista o retea teribila de neuroni menita sa primeasca informatiile si sa dea comenzi in functie de nevoile organismului. In reteaua de lanturi neuronale exista si mecanisme de interconectare numite sinapse. Acestea fac legatura intre neuroni actionand ca un macaz care hotaraste daca trece informatia.

Sinapsele, acele macaze, transmit un cod, transmit impulsuri, adica influxuri nervoase. In scoarta cerebrala exista zone specializate in prelucrarea anumitor informatii primite de la organele de simt.

Creierul are doua emisfere. In emisfera stanga se face sinteza, este zona vorbirii, in timp ce informatiile concrete sunt prelucrate in emisfera dreapta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.