Conservatorii au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, masurile care cred ei a fi necesare pentru limitarea fraudei electorale la euroalegeri.

"Vom cere ca in toate sectiile de votare sa fie afisate pedepsele care vor rezult
Conservatorii au prezentat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, masurile care cred ei a fi necesare pentru limitarea fraudei electorale la euroalegeri.

"Vom cere ca in toate sectiile de votare sa fie afisate pedepsele care vor rezulta in urma unor fraude electorale", a spus purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. O alta solicitare a conservatorilor este ca inscrierea alegatorilor pe listele suplimentare sa se faca in baza unei declaratii olografe, in care sa se specifice faptul ca persoana respectiva nu si-a exercitat dreptul de vot in alta localitate, precum si faptul ca a luat la cunostinta prevederile legale in cazul votului multiplu. Declaratia olografa va fi verificata de catre presedintele sectiei de votare si va fi vizata de acesta. De asemenea, PC vrea ca la listele suplimentare si speciale sa se adauge o rubrica speciala in care sa se inscrie codul numeric personal al alegatorului, pentru ca in cazul in care acesta a votat si in sectia de baza sa poata fi pedepsit potrivit legii. PC a mai solicitat ca BEC sa faca o raportare a prezentei la vot din doua in doua ore, inclusiv la inchiderea procesului de vot. O alta masura ceruta de PC este ca urna mobila sa fie trimisa la alegator numai in urma unei cereri exprese si a prezentarii unui certificat medical.


MASURI AGREATE. Propunerile PC au fost sustinute ieri de vicepresedintele Ioan Tundrea la Victoria, unde expertii juridici ai partidelor si reprezentantii Guvernului s-au intalnit pentru a discuta despre modificarea legii electorale in perspectiva euroalegerilor. "Sunt avute in vedere masuri prin care cetatenii care intentioneaza sa voteze in mai multe localitati sa cunoasca asprimea legii", a declarat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, reprezentantul Guvernului la discutii, enumerand o serie de masuri discutate, printre care cele propuse de PC. Tot ieri, Bogdan Ciuca a subliniat ca introducerea votului uninominal este o necesitate, prercizand ca PC sustine varianta propusa de Pro Democratia, care este cea mai apropiata de proiectul conservator.


Trimise si dezbatute la ParlamentModificarile asupra legii alegerilor pentru PE propuse Guvernului vor fi discutate lunea viitoare in cadrul Comisiei de Cod Electoral. Potrivit deputatului PSD Valeriu Zgonea, modificarile asupra legii vor fi facute printr-un singur act normativ. Zgonea a declarat ca partidele au agreat propunerea ca listele sa cuprinda si codul numeric personal al alegatorului, precum si varianta declaratiei olografe. Totodata, membrii comisiei vor trebui sa decida prin vot ca in intervalul de 60 de zile premergator datei organizarii alegerilor sa nu fie dat publicitatii nici un sondaj de opinie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.