Asa se numeste filmul-document realizat la 21 august 1968 in Piata Republicii (actuala Piata Revolutiei), acolo unde Nicolae Ceausescu a rostit faimosul discurs de condamnare a invaziei Cehoslovaciei. Pelicula (ce dureaza 8a€™30a€™
Asa se numeste filmul-document realizat la 21 august 1968 in Piata Republicii (actuala Piata Revolutiei), acolo unde Nicolae Ceausescu a rostit faimosul discurs de condamnare a invaziei Cehoslovaciei. Pelicula (ce dureaza 8a€™30a€™a€™) a inregistrat un important moment al istoriei, ce poate fi vizionat pe Jurnalul National Online.

Dimineata lui 21 august 1968, ora 5:30. Operatorul si regizorul de film Pantelie Tutuleasa, impreuna cu echipa sa de montaj si cu autorii de coloana sonora, se afla inca la sediul Sahia Film. Toti erau dupa o noapte de osteneala: incheiasera lucrarile de inregistrare a filmului despre vizita lui Nicolae Ceausescu in Regiunea Autonoma maghiara Mures.

In timp ce pregateau benzile pentru o ultima verificare, cineva a deschis geamurile ce dadeau spre Bulevardul Kalinin (actualul Bulevard Mircea Eliade). "In zorii acelei zile de august 1968, o imagine surprinzatoare s-a deschis in fata privirilor noastre: ostasi inarmati de o parte si de alta a bulevardului. Tancuri care treceau pe langa Sahia. La radio nici o stire. Muzica de doliu. In "ajunul" marii sarbatori de la 23 august muzica de doliu", rememoreaza acele momente cineastul Pantelie Tutuleasa.


DISCURSUL. Totul se va lamuri intr-o ora. "Peste o ora aveam sa aflam ca trupe ale Pactului de la Varsovia au ocupat Cehoslovacia. Peste o alta ora ne aflam cu aparatele de filmat in Piata Republicii, acolo unde avea sa se desfasoare mitingul de protest al locuitorilor Capitalei si unde Nicolae Ceausescu avea sa rosteasca celebrul discurs de condamnare a ceea ce se intampla la Praga. Nu a fost usor sa filmam o «tema» pe care nu o mai intalnisem. Nu aveam un desfasurator a ceea ce avea sa se intample in piata." S-a filmat nonstop: "Patru camere de luat vederi, stabilite din mersul automobilului, in drum spre Piata Republicii".

Balconul devenit celebru prin atatea discursuri s-a umplut cu membri CC: "Prima data, si cred ca si ultima cand sunt toti laolalta. Sau aproape totia€¦", subliniaza Tutuleasa. Tot ceea ce s-a petrecut in Piata Republicii a fost filmat cu aparate de reportaj pe film alb-negru. Dimineata, inainte de miting si discurs, avusese loc Plenara CC a PCR. "Dragi tovarasi, Plenara CC a PCR, Consiliul de Stat, Guvernul (a€¦) au hotarat in unanimitate sa-si exprime deplina solidaritate cu poporul cehoslovac, cu partidul cehoslovaca€¦", isi incepe Ceausescu discursul. "Dragi tovarasi, cetateni ai Romaniei, patrunderea trupelor celor cinci tari socialiste in Cehoslovacia constituie o mare greseala, o primejdie grava pentru pacea in Europaa€¦", continua Ceausescu. "Nu exista nici o justificare si nu poate fi acceptat nici un motiv pentru a admite ideea interventiei militare in treburile unui stat socialist."


VEHEMENTA. Pantelie Tutuleasa considera ca Ceausescu nu a fost niciodata atat de vehement ca atunci: "Era un strigat prea mare. Al lui. Era un strigat nu de suparare, ci de vehementa. Eu il mai vazusem de atatea ori pe Nicolae Ceausescu, dar acum era altfel decat in alte situatii. Ca in congrese, de exemplu. Aici este o apasare puternica pe pedala. Eu cred ca a vrut sa fie convingator. Pentru cine? Pentru multimea din piata sau pentru Occident? Am senzatia ca de data aceasta era ca un fel de suparare ce venea pe umerii lui pentru sicanele din Rasarit. El a trezit cu discursul acesta si frica, si groaza. Multimea, dupa parerea mea, parea socata. Multimea nu-l mai vazuse niciodata asa". Mitingul a avut o desfasurare foarte rapida. "Piata Republicii freamata. Din peste 100.000 de piepturi rasuna vointa poporului de a apara suveranitatea patriei noastre", spune vocea de fundal in film.

Tutuleasa avea sa-si petreaca noaptea de 21 august 1968 in salile de proiectie, de montaj si de finisare ale Studioului Sahia Film. Trebuia efectuata finisarea in regim de urgenta a filmului: la 21 s-a filmat, pe 22 rezultatul finit trebuia sa plece la Praga. "Unde o fi ajuns si cine l-a vizionat la Praga n-am sa descifrez niciodata", spune cineastul.


SITUATIE DIFICILA. La Praga, situatia era complexa. "Ne-a fost frica de Vest si ne-au atacat din Est" era sloganul ce aparea in 1968 pe zidurile caselor din aproape intreaga Cehoslovacie. "As fi tras in aliatii nostri, sovieticii. Da. Eram foarte suparati si dezamagiti", avea sa declare presei franceze in 2002 Jaroslav Stross, unul dintre comandantii Regimentului 7 Aeropurtate de la Holesov, aflat sub directa coordonare a Serviciilor Militare Secrete cehoslovace. Regiment ce a avut ca misiune secreta salvarea lui Dubcek din mainile sovieticilor. Declaratia lui Stross este sustinuta si de Vladimir Kosan, si el comandant in Regimentul 7: "Initial am vrut sa atacam Ambasada Sovietica, dar era o adevarata fortareata - nu putea fi distrusa. Am primit informatii ca Dubcek s-ar ascunde in Polonia. Am vrut sa-l eliberam cu ajutorul aeropurtatelor si sa-l transportam inapoi cu un avion mic, care sa zboare la joasa altitudine".

Fostii membri ai regimentului povestesc cum au aparut, din senin, trupe sovietice cu tancuri usoare, chiar in fata unitatii de la Holesov. Comandantul sovietic a cerut libera trecere pentru tancuri si a somat garnizoana sa se predea.


EXAMEN. Si in Romania era o situatie complexa. "Consider ca prin Gheorghe Diaconescu (pe care l-am cunoscut, era atunci seful misiunii diplomatice a Romaniei la Natiunile Unite), Corneliu Manescu (presedinte in functie al Adunarii Generale a Natiunilor Unite), Cornel Burtica (ambasadorul Romaniei in Italia) si Corneliu Bogdan (ambasadorul Romaniei la Washington), Diplomatia romaneasca a trecut cu mult succes, in august 1968, unul dintre cele mai grele examene ale secolului XX", subliniaza Tutuleasa.
Realizat intr-o zi si o noapte, filmul nu are generic (nu a fost timp pentru realizarea genericului), iar secventele cu fragmentele discursului sunt construite la masa de montaj. "Tot ce am facut atunci, la 21 august 1968, vizionarea si montajul filmului, am facut dictandu-mi imaginea ce mi se oferea. Desigur, am facut o selectie, pentru ca selectia este dreptul autorului de film documentar."
De ce l-a numit Editie Speciala? "Pentru ca era o situatie peciala!"
STRIGATUL
"Era un strigat prea mare. Al lui. Nu era un strigat suparat, era un strigat vehement. Eu il mai vazuzem de atatea ori pe Nicolae Ceausescu, dar acum era altfel decat in alte situatii. Aici este o apasare puternica pe pedala. De data aceasta era un fel de suparare ce venea pe umerii lui pentru sicanele din Rasarit"
Pantelie Tutuleasa, cineast
SOC
"El a trezit cu discursul acesta si frica, si groaza. Multimea, dupa parerea mea, parea socata. El a facut acolo final de fraza puternica. Multimea nu-l mai vazuse niciodata asa. Multimea oricum venise cu multe semne de intrebare. Discursul s-a incheiat extrem de sobru, pentru ca situatia o dicta. Era o situatie neprevazuta"
Pantelie Tutuleasa, cineast


video - Manifestatia din Piata Palatului, august 1968 partea 1 a€¢ partea 2 a€¢ partea 3


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.