De astazi intra in vigoare atentionarea meteorologica cotata cu codul galben. Pana vineri vom avea temperaturi cuprinse intre 35 si 36 de grade in 25 de judete si in municipiul Bucuresti, dar se vor inregistra si 38 de grade in unele zone.

De astazi intra in vigoare atentionarea meteorologica cotata cu codul galben. Pana vineri vom avea temperaturi cuprinse intre 35 si 36 de grade in 25 de judete si in municipiul Bucuresti, dar se vor inregistra si 38 de grade in unele zone.

Astfel, atentionarea este valabila pentru prefecturile Bucuresti, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Braila, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea. Totodata, si noptile vor deveni din ce in ce mai calduroase, iar mercurul termometrelor se va situa intre 20 si 23 de grade. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80.


ISTORIC. "In luna august, cel putin in ultimii 50 de ani, s-au inregistrat si valori termice care au depasit frecvent 35 de grade cu precadere in vestul si estul Romaniei, dar mai ales in prima jumatate a lunii august. Important pentru valul de caldura ce urmeaza sa-si faca simtita prezenta si in tara noastra, care va afecta Europa de sud-est si va urca pana aproape de Moscova, este faptul ca el se va produce in ultima decada a lunii. Aceasta masa de aer va determina valori mai mari in medie cu 6-10 grade pentru normele climatologice normale ale acestei perioade. Zonele afectate cel mai pregnant de canicula vor fi cele din Lunca Dunarii, acolo unde mercurul termometrelor va atinge 38 de grade. Astfel, cele mai mari abateri vor fi inregistrate la Calafat, Giurgiu, Zimnicea, Bechet, localitati unde normalul termic al perioadei este de 28... 29 de grade. De exemplu, la Bucuresti ar trebui sa fie o maxima de 28 de grade si au fost prognozate 37 de grade. Toate aceste aspecte ne arata importanta acestui val de caldura deosebit de intens. Totodata, acest aer de origine africana are o extindere importanta si pe verticala, ceea ce poate duce la valori de temperatura ridicate si in zonele montane, la Varful Omu fiind posibil sa se inregistreze maxime de 17... 18 grade", explica Ortansa Jude, meteorolog si cercetator stiintific in cadrul ANM.

Vestile bune, comform ANM, sunt valabile pentru sfarsitul acestei saptamani, atunci cand vremea va deveni instabila si se va raci usor. Ploile isi vor face simtita prezenta sambata in Banat, Maramures, Crisana si Transilvania, iar de duminica, posibil in toata tara.  


Comentariul specialistuluiIn urmatoarele trei zile, cerul mai mult senin si advectia de aer cald si uscat vor determina cresterea maximelor termice fata de inceputul acestei saptamani, astfel incat in Campia Romana se vor atinge 37... 38 grade la umbra. Ca urmare, atat astazi, cat si joi si vineri, vremea va fi nu numai calduroasa, ci si caniculara la amiaza, indeosebi in zonele de campie din sudul si estul tarii, unde si indicele "temperatura-umezeala" va depasi valoarea critica de 80 de unitati.
meteorolog Doina Marasoiu

Azi in taraBacau    34°C a— Baia Mare    32°C a— Brasov    32°C a— Buzau    36°C a— Cluj-Napoca    32°C a— Constanta    31°C a— Craiova    35°C  a— Deva    33°C a— Galati     36°C a— Iasi    35°C a— Miercurea-Ciuc    29°C  a— Oradea    33°C a— Pitesti    34°C a— Sibiu    32°C  a— Suceava    31°C  a— Targu-Mures    33°C  a— Timisoara    35°C


Pe litorala— Azi (miercuri): Vremea va fi frumoasa si calda, cu cerul mai mult senin. Vantul va sufla slab si moderat. Maxima: 29... 31°C, iar minima: 21... 23°C. Temperatura apei marii va fi de 24... 25°C.

a— Maine (joi): Vremea va fi frumoasa si calduroasa. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla in general slab. Maxima: 29... 32°C, iar minima: 21... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 23...25°C.

a— Poimaine (vineri): Vremea se va mentine frumoasa si calduroasa, cu cerul mai mult senin. Vantul va sufla slab pana la moderat. Maxima: 30... 33°C, iar minima: 21... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 25... 26°C.

La muntea— Azi (miercuri): Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-amiaza, cand vor fi conditii de averse si descarcari electrice.

a— Maine (joi): Vremea va fi calduroasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari noaptea in masivele din nordul teritoriului, dar izolat, in Orientali, vor fi descarcari electrice.

a— Poimaine (vineri): Vremea se va mentine calduroasa. Cerul va fi variabil, cu innorari seara, cand vor fi descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin