Este ziua 234 a anului
Au mai ramas 131 de zile


SoareleRasare la 6:26 a— Apune la 20:10

LunaRasare la 16:18
Luna plina 28 august  a— Ultimul patrar (Luna in desc



Este ziua 234 a anului
Au mai ramas 131 de zile


SoareleRasare la 6:26 a— Apune la 20:10

LunaRasare la 16:18
Luna plina 28 august  a— Ultimul patrar (Luna in descrestere)
4 septembrie a— Luna noua 11 septembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 septembrie


Sarbatoare crestinaMucenicul Agatonic a trait in zilele imparatului Maximian. Un oarecare comis, Evtolmie, a fost trimis in Nicomidia de imparat, ca sa-i omoare pe crestini. Acesta a sosit la limanul Carpin. Acolo, afland pe Sfantul Zotic cu ucenicii lui, care marturiseau pe Hristos, i-a osandit la moarte prin cruce. Intorcandu-se la Nicomidia si afland ca cel care era principe a crezut intr-un oarecare Agatonic, care intorcea pe pagani de la inchinarea la idoli si-i aducea la Hristos, a trimis si i-a prins pe amandoi. Sfantul Agatonic a fost chinuit rau, iar principele a fost adus in Tracia, unde se afla imparatul. La Silivria (Selimbria), in Amus, unde era Maximian, lui Agatonic, printului si celorlalti crestini li s-au taiat capetele.


a— Calendar crestin-ortodox: Sf. Mucenici: Agatonic, Antuza, Zotic, Irineu si Or

a— Calendar romano-catolic: Sf. Fecioara Maria, Regina

a— Calendar greco-catolic: Sf. Agatonic si insotitorii sai, mucenici


Psalmul 136. Aliluia
La Raul Babilonului, acolo am sezut si am plans, cand ne-am adus aminte de Sion. In salcii, in mijlocul lor, am atarnat harpele noastre. Ca acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut noua cantare, zicand: "Cantati-ne noua din cantarile Sionului!". Cum sa cantam cantarea Domnului in pamant strain? Adu-ti aminte, Doamne, de fiii lui Edom, in ziua daramarii Ierusalimului, cand ziceau: "Stricati-l, stricati-l pana la temeliile lui!". Fiica Babilonului, ticaloasa! Fericit este cel ce-ti va rasplati tie fapta ta pe care ai facut-o noua. Fericit este cel ce va apuca si va lovi pruncii tai de piatra. Amin!


"Dupa unelte se cunoaste mesterul"
"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1785 - Promulgarea patentei de desfiintare a iobagiei a lui Iosif al II-lea in Transilvania;
a— 1944 - Mihai Antonescu cere insarcinatului cu afaceri al Turciei la Bucuresti, S. Istynelli, sa comunice la Ankara ca asteapta, in decurs de 24 de ore, un raspuns de la anglo-americani asupra modalitatii celei mai potrivite de semnare a armistitiului. Reintors de pe front, unde situatia se agraveaza continuu, I. Antonescu declara lui C. Clodius ca, fata de situatia critica de pe front, trebuie sa-si rezerve libertatea de actiune politica. Generalul Constantin Z. Vasiliu, subsecretar de stat la Ministerul de Interne, discuta cu A.G. Gardyne de Chastelain, conducatorul grupului "Autonomous", posibilitatea de a pleca, a doua zi, cu avionul la Istanbul, impreuna cu M. Antonescu.


In lume
a— 1485 - Batalia de la Bosworth: Regele Richard al II-lea a fost infrant si ucis, iar Henric de Richmond s-a incoronat rege al Angliei sub numele de Henric al VII-lea. Sfarsitul "Razboiului celor doua Roze".


Nascuti la 22 august
a— 1904 - Gheorghe Anghel, sculptor (m. 1966);
a— 1917 - Alexandru Piru, critic si istoric literar (m. 1993).


Click istoricAstazi se implinesc 117 ani de la moartea marelui nostru poet, prozator si dramaturg Vasile Alecsandri. Nascut la Bacau, fiu al unui boiernas, primeste o educatie ingrijita, intai la tara, apoi la Paris, unde-si sustine bacalaureatul in litere. Reintors in tara, participa la miscarea literara, colaboreaza la Dacia literara si e membru in directoratul Teatrului National. In 1878, felibrii din Monpellier il premiaza pentru "Cantecul gintei latine", cea dintai distinctie obtinuta de un scriitor roman. Vasile Alecsandri ramane unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii romane, dand un imbold hotarator coagularii conceptului de individualitate nationala.


Credinte populare, traditii, semnePersonificarea neolitica a Pamantului, Mama Glie, este atestata in cele mai neasteptate unghere ale spiritualitatii romanesti. Pentru valoarea lor documentara reproducem cateva credinte: "Pamantul s-ar jelui lui Dumnezeu de neplacerile care i le aduce omul:
« - Doamne, ma zgarie, ma taie, nu mai pot! - Rabda, zice Dumnezeu, ca acuma se ingrasa omul de pe tine, dar pe urma te vei ingrasa tu de pe el!»"; "Pamantul e sfant; la pamant sa bati matanii si sa te inchini, ca el ne hraneste si ne tine, din pamant avem hrana si apa, el ne incalzeste, el e mama noastra. « - Bateti matanii si sarutati pamantul, zic eu la copiii mei, si va rugati sa ne tie, ca din pamant iesim si in pamant avem sa mergem!»"; "Pamantul e jumatate barbat si jumatate femeie, pentru ca Dumnezeu din coasta lui Adam a facut-o pe Eva!"; "Se zice ca blestem: Manca-te-ar tarana! Manca-te-ar pamantul!"; "Pamantul cel de deasupra e barbat, iar cel mai dinauntru este femeie. Lui ii e ciuda pe femeia lui si o mustra: « - Pe mine ma taie, ma muncesc, dar tie ti-e bine»".
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.