NOU  - Proteza cardiaca implantata fara bisturiu O persoana din patru se naste cu o malformatie cardiaca sub forma unui orificiu intre cele doua auricule ale inimii. Acesta poate fi astupat in prezent cu ajutorul unei proteze in forma
NOU  - Proteza cardiaca implantata fara bisturiu O persoana din patru se naste cu o malformatie cardiaca sub forma unui orificiu intre cele doua auricule ale inimii. Acesta poate fi astupat in prezent cu ajutorul unei proteze in forma de umbrela, implantata printr-o operatie miniinvaziva.  In viata intrauterina, orificiul din peretele ce desparte camerele inimii este vital pentru bebelus. Prin intermediul deschizaturii, fatul primeste sangele oxigenat din cordonul ombilical. Insa dupa nastere, orificiul auricular trebuie in mod normal sa se inchida. Daca ramane deschis, sangele din camera dreapta a inimii se scurge spre cea stanga. Din aceasta cauza ajunge mai putin sange la plamani, ceea ce limiteaza foarte mult capacitatea de efort. Pacientii cu aceasta malformatie cardiaca obosesc la cel mai mic efort, respira greu. In plus, s-a constatat ca sunt predispusi la migrene. Anumite substante implicate in aparitia migrenei, in mod normal blocate de plamani, ajung direct la creier prin intermediul deschizaturii cardiace.   Pana de curand, acest orificiu putea fi obturat numai printr-o operatie pe cord deschis, complicata si periculoasa. Aceasta nu mai este insa singura solutie. Chirurgii pot implanta in interiorul inimii o proteza in forma de umbrela, fara a fi nevoiti sa deschida cordul sau sa-l opreasca in timpul operatiei. Proteza este implantata la nivelul inimii printr-un cateter cu diametrul de cativa milimetri si lungimea de 2,60 metri. Sub anestezie generala, cateterul este introdus in organism prin artera femurala. Odata ajunsa in inima, proteza se deschide ca o umbrela si astupa orificiul auricular. Dupa 30 de zile, proteza este acoperita si absorbita treptat de tesutul cardiac.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.