ISPITITOARE - BAUTURA RACORITOARE TONICA Sambata am musafiri! Si unde mai pui ca sunt foarte tineri. Da€™astia cu fite! Mi-i aduce o nepoata careia i-am promis ca-i fac ceva bun. Deh, ce-si face omul cu mana lui e obligatie curata, asa as adapta vechea zicala romaneasca. Nepoata mea vine cu niste colegi de facultate. O sa-mi spuneti: ei, si ce te framanti!? Pai, nu prea stiu ce sa le dau de baut?! Nu vreau sa rada de mine pentru ca nu sunt in pas cu timpul! Trebuie sa studiez indeaproape problema. Si am studiat-o!   In sfarsit a sosit ziua cea mare si s-au infiintat la usa mea. Au intrat timizi si curiosi ca niste pisici. Dupa pupaturi si formule conventionale de intalnire, buchete de flori minunate si o punga cu trei sticle, i-am poftit in sufragerie, cu ochii pe ei, ca nu care cumva sa se descalte vreunul. Decorul sobru si cei trei pereti acoperiti cu carti i-au cam derutat pe prietenii nepoatei mele. Nu stiu la ce se asteptau, dar veselia si aerul ghidus pe care-l aveau la intrare s-au transformat intr-o stanjeneala ciudata si se asezau cat mai pe marginea fotoliilor. Pentru a-i deconecta, le-am servit un topaz, un cocteil de pepene galben, rece si aromat. Au facut prezentarile, de unde am aflat ca una dintre perechi, fatuca cea blonda si plinuta, urma sa se casatoreasca in toamna cu baietelul cel slab si brunetel, iar cealalta fata, cu parul saten si cret, era deja casatorita cu baietelul celalalt, mai plinut. Baietii - sotii, logodnicii - pareau mult mai tineri ca ele, aratau ca niste pustani. Am mai dat un rand de cocteil, dar, de data asta, le-am pus si un strop de votca. Atmosfera s-a destins brusc si am trecut la aperitive, pe care le-a atacat, prima, nepoata mea. Pe masa se aflau trei platouri cu diverse gustari pe care le-au devorat rapid. Apa minerala curgea in pahare si le-am servit si cate o cafea. Destinsi si veseli au trecut la glume si bancuri la care am participat intens, spre uimirea lor.   MASA. Apoi i-am poftit la masa, la care s-au asezat rapid, si i-am servit cu ciorba din oase de porc, acrita cu bors, cu rosii, ardei gras si mult leustean. Le-a placut, mai ales baietilor, care au nadusit la greu si care au mai cerut cate un pahar cu topaz. Dupa ciorba, nu prea mergea, dar le-am mai dat cate un pahar!? Am mai pus in cana inca un litru de suc rece, din frigider, ca sa fie la cerere! Felul doi i-a surprins mai ales prin platourile pe care se aflau, in spatii distincte, carne de pui taiata marunt, orez, sos de rosii, legume fierte si in centru salata. Se vedea pe fetele lor incantarea. Nepoata mea jubila! Repede a disparut si continutul fiecarui platou. Baietelul cel slab a mai cerut un pahar cu topaz. Au baut doar baietii, dupa care le-am adus un vin de Murfatlar. Urale! Si vinul s-a topit cat ai zice peste! Cafeaua era, ca si topazul, la discretie, asa ca s-au mai servit, din ce in ce mai degajati. Tortul de inghetata ornat cu frisca si topping de ciocolata a fost intampinat cu urale mai puternice si cu priviri ciudate! Si, ciudat, aveau paharele pline cu topaz, din care sorbeau chiar si dupa o inghititura de inghetata! Ma rog, fiecare cu gusturile lui! Vorbeau tare si isi lauda fiecare portia de inghetata, de parca ar fi fost din alt tort.    DESCOPERIRE. Am facut alte cafele. Baiatul cel plinut m-a intrebat daca mai am topaz si i-am mai adus o sticla. Toti au fost incantati! Baiatul cel plinut s-a inclinat, bataindu-se usor, in fata mea, multumindu-mi in numele tuturor si au plecat. Am ramas sa restabilesc ordinea. In timp ce aspiram covorul am gasit langa un fotoliu doua sticle cu votca goale! Ha! Asta era motivul pentru care topazul meu era sa nu mai ajunga si le luceau ochii in cap! Le-a fost rusine sa bea fata de mine. Nepoata mea e de vina!   Reteta de topaz Ingrediente: un pepene galben de 1,5 kg, o lamaie, 125 g zahar pudra, 50-100 ml votca, sifon, cuburi de gheata. Preparare: se scoate miezul de pepene, se striveste bine si se strecoara, apoi se adauga zeama de lamaie, zaharul pudra si un litru de apa. Se da la rece, acoperit, doua ore cel putin. Se filtreaza si se serveste cu sifon, cuburi de gheata si, dupa dorinta, cu votca.