Cazul procesului intentat de Eros LLC unui avatar din Second Life arata ca sistemul juridic trebuie updatat la realitatile new media.

Intimplarile de Second Life nu mai
sint indiferente pentru viata reala Second Life incepe sa semene din ce in ce mai tare cu „real life", din toate punctele de vedere: economic, social, politic si cultural. Dupa scandalul de saptamina trecuta, in care un avatar a fost chemat in judecata, sintem obligati sa ne punem probleme legate de statutul juridic al identitatilor virtuale, de acceptarea avatarurilor ca subiecte de drept, de necesitatea unui sistem juridic „virtual", de procedura penala care implica urmarirea, judecarea si pedepsirea unui avatar si alte probleme legate de sistemul de implementare a deciziilor judecatoresti in aceste spete. Viata de zi cu zi a personajelor din Second Life a devenit atit de complexa incit nevoile lor au crescut in ultimul an exponential, facind loc unor noi si noi afaceri in domeniu. Kevin Alderman, de exemplu, traieste foarte bine de pe urma inventarii unui software care permite avatarurilor sa imite motricitatea actului sexual. In afara de asta, are un magazin in Second Life, in care se pot achizitiona organe genitale atit pentru barbati, cit si pentru femei si jucarii sexuale specifice acestei platforme. Era o chestiune de timp pina cind cineva ar fi putut sa sparga codul de securitate al produselor sale si sa le revinda, parazitind, cu riscul incalcarii legilor copyrightului, aceasta mica afacere prospera. Si evident ca firma lui Alderman n-a stat prea mult pe ginduri inainte sa dea in judecata avatarul care ii pirateaza produsele. Plingerea a fost inregistrata la U.S. District Court din Tampa, dosarul a fost acceptat, singura problema fiind aceea ca „piritul" nu exista in nici o baza de date a politiei din simplul motiv ca este doar o proiectie tridimensionala care opereaza strict in spatiul virtual.

Alderman a dat in judecata avatarul infractor ca persoana juridica reprezentind firma Eros LLC cu care opereaza in Second Life. Statutul avatarului insa este extrem de ambiguu. Raspunsul sau la confruntarea lui Alderman a fost: „Si ce-ai de gind? Sa ma dai in judecata?". Mentalitatea generala este aceea ca, ascuns in spatele unui avatar, esti invulnerabil din punct de vedere juridic. Si, intr-adevar, procurorilor le este extrem de greu sa-l gaseasca pe omul care s-a inregistrat cu acest cont, pentru ca toate datele de identificare erau false, urmind acum un intreg proces de backtracking printre platile sale electronice si alte activitati care implica identificarea.

Catherine Smith, directorul de marketing al firmei din spatele Second Life, Linden Lab, a declarat pentru BBC ca este pentru prima oara cind se ajunge la o confruntare juridica in viata reala intre doua avataruri. „Orice aspect al vietii reale poate fi duplicat in virtual si toate legile din lumea reala trebuie respectate in Second Life, a spus avocatul specializat pe proprietate intelectuala Jorge Contreras jr. Problemele care apar sint legate de vulnerabilitatea avatarurilor si, implicit, a oamenilor din spatele lor in fata hackerilor care le pot sparge contul si pot efectua operatiuni financiare ilegale pe seama unui tap ispasitor. Sau aceeasi persoana isi poate crea oricite avataruri doreste, reusind, intr-un fel sau altul, sa fenteze sistemul de identificare. Vestea buna este ca in lumea virtuala ai posibilitatea sa aduni dovezi la care nu ai acces in viata reala. Tot ce se intimpla in Second Life se reflecta in servere. In functie de perioada de timp in care se pastreaza fisierele, poti face adevarate reconstituiri ale operatiunilor desfasurate de pe un IP. Este insa greu de stabilit in ce masura aceste instrumente sint atit de precise si performante incit sa poata constitui, in sine, baza de dovezi care sa duca la o sentinta judecatoreasca justa.

Cititi despre pornografia pe Second Life pe www.cotidianul.ro/select