Arta - locuitorii din vechile orase spaniole sunt renumiti pentru produsele realizate manual Romanii iubitori de flamenco, de carnaval, de retete culinare mediteraneene sunt din ce in ce mai atrasi de destinatiile exotice. Munte, mare, plaja, cresca-torie de perle si nenuma-rate golfulete cu ape cristaline. Toate aceste minunatii le putem gasi pe Insula Mallorca, la numai trei ore de zbor distanta de Bucuresti. Dupa Tenerife, probabil cea mai apropiata locatie cu aer exotic este Mallorca, insula cea mai mare din arhipelagul Baleare. In prezent, familia regala a Spaniei petrece in fiecare an cateva zile de vacanta in Mallorca, patronand in luna august Cupa regelui la Navigatie. "Mallorca este din ce in ce mai cautata de amatorii de shopping care se duc special in Palma cu destinatia... Zara, Mango, Bershka, Stradivarius, H&M, Springfield etc. In capitala Palma, recomand a nu se rata Castelul Bellver si Catedrala Seu, dar nici Valdemossa, un sat de munte foarte pitoresc, renumit pentru ca a gazduit povestea de dragoste dintre Chopin si George Sand, sau capul Formentor, cel mai nordic punct al insulei", a spus Camelia Voidahazan, director la Premier Tour. In plus, viata de noapte de pe insula este foarte dinamica, mai ales in Playa de Palma, statiune aflata la zece minute de Palma.   ARTIZANAT. Mallorca are o traditie bogata in arta si obiecte de artizanat traditionale. Turistii nu pot pleca din Mallorca fara o amintire. Zona este renumita pentru broderiile de mana, lemnul de maslin sculptat, fierul forjat, obiectele de sticla suflata, obiectele din palmier si rafie, perlele artificiale, ceramica, pantofii lucrati manual si bijuterii excelente. Insula a fost cucerita de-a lungul timpului de fenicieni, cartaginezi, romani, mauri sau corsari spanioli. Cele mai multe constructii si monumente de pe insula dateaza din epoca de aur (1276-1344), cat a durat domnia regelui de Aragon. Aici gasim orasele tipice spaniole cu arhitectura gotica, plantatii de maslini si vechile mori de vant. Orasul Palma, asezat in trepte pe coasta golfului, este unul din punctele de atractie turistica de faima mondiala.   TARIFE. Reprezentantii agentiilor de turism spun ca anul acesta cererea pentru Mallorca este cu 20% mai mare decat anul trecut, astfel incat 5.000 de romani isi petrec vacanta in insula perlelor. Pentru o saptamana, cu cazare cu demipensiune la hotel de 4 stele si transport cu avionul, vom plati la Prompt Service 729 de euro de persoana. La Premier Tour, aceeasi vacanta, insa cu cazare la hotel de trei stele, costa 665 de euro de persoana. "In general, numarul turistilor romani a crescut anul acesta cu 20%-30%, iar acest trend ascendent se observa si cand vorbim despre Mallorca. Avem chartere directe pe ruta Bucuresti-Palma de Playa. Pentru cazare la hotel de trei stele, doar cu micul dejun inclus, o saptamana costa 400 de euro de persoana. Pentru 14 zile, pretul este de 1.400 de euro, cu cazare la 5 stele, cu demipensiune)", a spus Mircea Vladu, manager Prestige Tours.   Arta si magie Din razuirea cochiliei scoicilor pe dinauntru se obtine praful de sidef. Acesta intra in circuitul unor suflatori, asemeni celui utilizat de mesterii sticlari. Pentru a obtine perla incandescenta, mult dorita de toate femeile din lume, mesterii trebuie sa supuna magiei focului produsul ce rezulta in urma suflarii. Deoarece perlele sunt realizate in Mallorca, acestea sunt denumite "perle maiorice". Prima fabrica de perle s-a infiintat in Manacor in 1902. Datorita fabricii de perle, Manacor a devenit oras in 1912, iar acum fabrica este una dintre atractiile insulei. Chiar daca preturile nu sunt mai mici, femeile au de unde alege. Preturile perlelor variaza de la un euro, pentru o perla foarte mica, pana la 1.000- 1.200 de euro pentru perlele deosebite.   Gastronomie Specificul gastronomic din Insula Mallorca sunt carnatii de culoare portocalie, cu boia, multitudinea soiurilor de peste, fructe de mare, paella sau sobrasada si salate. Pentru a simti adevaratul gust al preparatelor, acestea vor fi servite alaturi de un pahar cu vin rosu, de sangria sau de cara, un amestec racoritor de bere si limonada. Desertul tipic al insulei sunt ensaimada si cocteilul servit in halba de un litru, accesorizat cu un manunchi de paie de un metru.