Bine cunoscut in Europa si America de Nord pentru concerte live cu efecte muzicale speciale, grupul Muse va ajunge in aceasta toamna si in Europa de Sud-Est.



In zece ani, Muse a trecut de la concertele
locale la tur
Bine cunoscut in Europa si America de Nord pentru concerte live cu efecte muzicale speciale, grupul Muse va ajunge in aceasta toamna si in Europa de Sud-Est.



In zece ani, Muse a trecut de la concertele
locale la turneele internationale Dupa ce sosirea la Bucuresti a trupei Muse a stat ceva vreme suspendata intre zvon si confirmare, acum se stie cu siguranta ca pe 6 octombrie cei trei britanici vor urca pe scena Salii Agronomie, pentru un concert din cadrul turneului european ce va incepe in aceasta toamna. Daca membrii grupului ar fi venit in Romania in 1994, nu am mai fi cumparat bilete pentru Muse, ci pentru Rocket Baby Dolls, acesta fiind numele grupului pe care Matthew Bellamy, Chris Wolstenholme si Dominic Howard l-au format in orasul Teignmouth, unde erau cu totii studenti. Si nici n-am fi ascultat amestecul de muzica alternativa, electronica, rock progresiv si pasaje clasice pe care il cultiva acum pe albumele lor, ci un hibrid gothic-glam. Dar imediat dupa ce a cistigat un concurs de trupe locale, Rocket Baby Dolls si-a schimbat numele in Muse si a trecut si la un alt stil. Cit despre numele final al formatiei, Matthew Bellamy (vocal, chitara, clape) povesteste intr-un interviu: "Imi amintesc ca l-am auzit pe un medium vorbind despre cum pot fi invocate muzele cind te afli intr-un moment important din punct de vedere spiritual. Si se pare ca eu am invocat acest grup". Primul EP, intitulat chiar "Muse", nu a atras atentia criticilor si nici a publicului, in schimb "Muscle Museum", EP-ul lansat la inceputul anului 1999, i-a stirnit interesul unuia dintre criticii de la revista "NME", care i-a sustinut pe membrii trupei si i-a promovat. Primul album de studio, "Showbiz", aparut la finalul aceluiasi an, i-a propulsat in lumea muzicala, ajungind ca in vara anului 2000 sa sustina concerte la importante festivaluri europene. Dar abia "The Origin of Symmetry" va stabili directiile soundului Muse trademark; pus in vinzare in vara lui 2001, discul aduce 11 piese care alcatuiesc un fel de montagne russe, cu inserturi de pian si orga suprapuse peste basul puternic si vocea de "Tori Amos masculin" sau Thon Yorke, dupa cum a fost caracterizat timbrul lui Bellamy.

In 2003, Muse a lansat cel de-al treilea album de studio, "Absolution", care contine una dintre cele mai cunoscute piese ale grupului, "Time Is Running Out", si in care transpar multe dintre temele de interes ale solistului: de la teorii ale conspiratiei pina la stiinta si teologie. Tot acest album le-a adus si recunoasterea din partea criticilor, demers continuat cu ultimul album, "Black Holes and Revelations", lansat anul trecut. Dincolo de calitatea materialelor inregistrate, Muse este recunoscuta drept una dintre cele mai bune trupe in ceea ce priveste prestatia live. Bellamy a reusit sa convinga publicul ca grupul al carui solist este nu copiaza pe Radiohead, cum a fost de multe ori acuzat, ba, dimpotriva, a reusit sa inregistreze un stil autonom.

Gasiti o serie de interviuri cu membrii grupului britanic Muse, pe www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.