La sesiunea de intrebari si raspunsuri care a urmat dupa proiectia filmului la „Anonimul", Cristian Mungiu a anuntat ca il va aduce si in judetele care au ramas fara sali de cinematograf.Cristian Mungiu, la Festivalul de film
„Anonimul" din Sfintu-Gheorghe „Stim sau, in fine, oamenii de film stiu ca au mai ramas 35 de sali de cinema in toata tara si ca jumatate dintre judete nu mai au asa ceva. Am profitat de simpatia pe care o trezeste persoana mea, vom mobiliza fondurile unor parteneri generosi si vom incerca sa facem, ca acum 100 de ani, un tur al Romaniei. Vom duce filmul in tara si-l vom proiecta la casele de cultura", a declarat Cristian Mungiu la dezbaterile cu publicul de dupa proiectia filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" de la Sf.-Gheorghe. Regizorul si-a anuntat si intentia de a proiecta filmul pe pelicula de 35 mm, nu in format DVD. El a mai declarat ca nu stie daca publicul roman mai vrea sau nu sa mai mearga la cinema, dar ca, in ceea ce il priveste, nu va precupeti nici un efort pentru a duce „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" in cit mai multe locuri cu putinta. „Scopul nostru nu e sa atingem vreo performanta. Vreau doar ca, daca cineva vrea sa vada filmul, sa aiba unde s-o faca. Si daca nu vor veni si nu vor sa vina, o sa inteleg ca nu merita sa fac filme pe pelicula sau, daca o sa le fac, o sa le dau pe televizor sau pe Digi TV sau stiu eu unde", a adaugat regizorul, precizind si ca lansarea peliculei va avea loc pe 14 septembrie.

Polemici au stirnit intrebarile legate de actualitatea problemelor aferente avortului. La sesiunea de intrebari si raspunsuri, un medic a luat cuvintul, sustinind ca, avind in vedere contemporaneitatea subiectului, nu e nevoie de filme plasate in vremea comunismului pentru a i se accentua importanta. Mungiu a replicat ca povestea i se pare actuala si, desi a auzit-o acum ani si ani, abia acum a reusit sa se distanteze de ea si sa ajunga la virsta si contextul in care era pregatit s-o spuna. Discutia s-a prelungit insa, iar actorul Victor Rebengiuc a comentat, iritat: „Ce ajunge, ajunge!". Medicului i-a raspuns o femeie din mediul rural, care a povestit cum o prietena de-a ei a murit in urma unui avort nereusit si, pentru ca a ajutat-o, a fost hartuita de politie, iar „doctorul din comuna s-a dus la militie si a vrut sa imi faca dosar. Asa ca doctorul care a vorbit inainte sa se uite si la noi, oamenii de jos, din sat, unde nu sint bani si acest tip de avort inca se face". Ceea ce coincidea cu spusele anterioare ale lui Mungiu: „La fiecare proiectie, colectionam povesti care de care mai odioase".

Pentru regizor, cea mai dificila scena din „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" a fost una de zece minute, o masa cu zece personaje care vorbesc in acelasi timp, maninca, beau si ciocnesc pahare, o scena pe care declara ca n-ar mai face-o inca o data. Actrita Luminita Gheorghiu i-a replicat: „Ba s-o mai faci o data, ca de-abia ne-am obisnuit!". Scena in cauza se petrecea seara, dar a fost filmata diurn; trebuia sa fie gata in doua zile, dar realizarea ei a durat patru, a detaliat Mungiu.

Lui Mungiu i s-au pus numeroase intrebari despre tehnica de filmare: cadre lungi de zece minute, putine taieturi, camera cind fixa, cind mobila si tinuta pe umar. Regizorul a explicat ca parte din stilistica - unele cadre lungi si fixe - era hotarita dinainte de filmari. Apoi, in timpul acestora, Anamaria Marinca a sugerat ca aparatul sa ramina fix atunci cind ea statea si mobil atunci cind personajul sau se deplasa. Un alt detaliu important a fost decizia lui Mungiu de a nu arata figuri cind nu era nevoie. Cineastul a declarat ca s-au tras multe duble, dar au ramas la decizia initiala: cit mai putin montaj, ne abtinem de la a fi autori, fara interventii si fara prea multa muzica. Cit despre coloana sonora, Mungiu a afirmat ca vrea ca filmul sa fie „murdar" din acest punct de vedere si a mentionat ca exista milioane de sunete care nu provin de la filmari.

Programul Festivalului de Film „Anonimul" este accesibil pe www.cotidianul.ro/select