HOT. In SUA si Anglia, femeile au schimbat intelesul limbajului corporatist: lumea afacerilor nu se mai traduce prin jungla, iar leadershipul nu mai inseamna doar capacitatea de a da comenzi.Femeile manager au intuitie si
nu se pierd in detalii Mai mult de jumatate dintre companiile private americane sint detinute de femei, iar in Marea Britanie exista deja peste 600.000 de afaceri conduse de femei, care contribuie la buget cu 130 de miliarde de lire sterline, scrie bbc.co.uk. „Aceste femei au fost impulsionate de dorinta de a gasi un loc in care sa-si poata dovedi abilitatile in termenii lor. Femeile sint dispuse sa-si asume riscuri mai mari decit barbatii in ceea ce priveste cariera", spune gurul feminin al afacerilor Margaret Heffernan, citata de BBC. „Asta nu se intimpla din cauza ca sint proaste, ci din cauza ca sint disperate. De multe ori nu vad alta cale de a-si gasi un serviciu care sa li se potriveasca", crede ea. Calitatile femeilor manager, precum intuitia, empatia, capacitatea de a conduce, nu de a comanda, si abilitatea de a nu se pierde in detalii, au devenit valori calauzitoare in companiile lor. „Bineinteles, s-ar putea ca aceste calitati sa n-aiba nimic in comun cu genul, ci cu talentul. Dar din punct de vedere istoric, femeile au fost lipsite multa vreme de putere la locul de munca si au invatat sa descifreze diferite semnale, ca sa poata supravietui", spune Heffernan. Asa cum ce-i mai bun in eroii de film e scos la iveala de cel mai rau lucru care li se putea intimpla, si calitatile femeilor manager vin din persecutiile profesionale anterioare: „Fiind lipsite de protectie institutionala, carierele lor depindeau de cit de bine sesizau schimbarile de stare si atitudine ale celorlalti - ce alta pregatire mai buna poate exista pentru lumea imprevizibila si irationala a afacerilor din secolul 21?", se intreaba Margaret Heffernan.

Managing directorul de la compania Divine Chocolate, Sophie Tranchell, remarca totusi, pentru bbc.co.uk, ca cei mai puternici zece oameni din retailul britanic sint barbati: „Te gindesti: sintem in 2007, cum pot fi toti barbati? Adica, de ce conducerea unui supermarket trebuie sa fie o activitate masculina?".