NOT HOT. James Blunt este unhot, chiar daca urmeaza sa-si lanseze un nou album in citeva saptamini.Criticii il detesta pe Blunt pentru timbrul
sau plin de patos ieftin Tocmai pentru ca sparge topurile de cind s-a lansat pe piata cu cea mai enervanta piesa din lume, „You’re Beautiful", conform unui sondaj din Marea Britanie publicat de „The Times", si pentru ca vinde imaginea barbatului sensibil, care uraste statutul de vedeta si are framintari metafizice in vila lui din Ibiza cind se strica boilerul, tocmai pentru ca are milioane de admiratoare in toata lumea, profund induiosate de „iubirea" pe care o transmite pe scena, James Blunt ramine, indubitabil, unhot. Genul de barbat care isi paraseste caminul din frageda pruncie pentru a se arunca in ghearele regimului militar si care, pe la 30 de ani, isi da seama ca el de fapt are un suflet de artist si incepe sa transmita prin muzica emotii pe care nu le poate verbaliza in contexte de comunicare normale este, intr-adevar, extrem de sexy. Pentru femeile care inca suspina cu gindul la Leonardo DiCaprio in scena mortii din „Titanic", pentru telenovelistele care isi consuma viata emotionala in povestile altora si pentru tinerele cu inima frinta care au fluturi in stomac pe piesa „Good Bye My Lover". Nimeni nu-i minimalizeaza meritele, pentru ca a fost primul britanic, dupa zece ani, pe locul intii al topului „Billboard Hot 100", ultimul care a reusit aceasta performanta fiind Elton John cu „Candle in the Wind’. In plus, albumul „Back to Bedlam" din 2004 s-a vindut in peste 11 milioane de copii. Dar asta nu il face nici pe departe hot. Criticii l-au detestat din prima secunda pentru timbrul sau plin de patos ieftin sau pentru tehnica sa vocala care se bazeaza strict pe empatie. Blunt a declarat in presa ca toti cei care nu-i suporta piesele au probleme psihice si, cel mai probabil, traume care le-au afectat viata emotionala si au nevoie de terapie.

La fel de arogant a raspuns criticilor si cind acestia au constatat, cu o usoara malitiozitate, ca publicul sau din concerte este preponderent feminin, spunind ca nu toata lumea poate simti „vibratia" si „emotia". James Blunt este genul care nu gindeste, nu performeaza, nu cinta, el de fapt simte. Atit.

Cind e pe scena, in studio, la conferinta de presa, e tot numai empatie si iubire. Ma rog, mai putin in viata de zi cu zi, unde recunoaste ca are niste probleme in a-si manifesta afectiunea, a-si exprima sentimentele, a-si stapini agresivitatea. Dar compenseaza prin alter egoul sau de dincolo de camerele de filmat.

O situatie din ce in ce mai familiara, o forma de schizofrenie din ce in ce mai aplaudata, cumparata si consumata, un produs de light entertainment generator de emotie, numai bun pentru niste fani complet lipsiti de idei, dar plini de sentimente. O parodie a piesei „You’re Beautiful" , pe www.cotidianul.ro/select