Ginta latina le dicteaza femeilor ei patimase conduita la nastere. Din orice popor ar face parte, ele isi respecta codul genetic si multe aleg sa nasca prin cezariana. Stapinita de principii economice, medicina le satisface acest capriciu si le imbie cu altele. Modele la nastere din strainatate au prins si in Romania: potriviri astrologice, celule stem sau filmarea nasterii

Intrecerea capitalista a spitalelor private din toata lumea care se lupta sa-si inregistreze in scriptele contabile cit mai multe nasteri a inmuiat austeritatea medicala cu care era privita pina in urma cu citeva zeci de ani aducerea pe lume a unui copil: nasterea trebuia sa fie naturala, la soroc, iar obstetricianul lua numai in caz de forta majora hotarirea sa faca o cezariana. „In ultimul secol, medicina a functionat exclusiv economic. Totul a pornit din SUA si s-a raspindit si in Europa. Spitalele pentru a avea un numar cit mai mare de pacienti au investit foarte serios in serviciile de obstetrica-ginecologie. In mod special in acest tip de servicii, pentru ca la nastere vin toti membrii familiei si acestia trebuiau sa receptioneze spitalul ca pe un loc pozitiv, sa se reintoarca alta data, pentru orice problema, cu certitudine in acel spital, si nu in altul", spune dr. Catalin Haiduc, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Filantropia si Euroclinic, care a fost miza schimbarii in medicina mondiala.

Asa au ajuns clinicile de obstetrica-ginecologie sa fie pline de mutunachi, papusele si tablouri in culori calde, mobilier asemanator cu cel dintr-o casa obisnuita, tatii sa participe la nastere, iar aparatura medicala sa stea ascunsa dupa paravane. Tot la capitolul confort a fost introdusa si cezariana la cerere in serviciile oferite de spitale, spune dr. Haiduc: „In anii ’80, cezariana era receptata ca fiind nasterea fara durere. In anii ’90, numarul cezarienelor la cerere a scazut, intrucit a aparut anestezia peridurala sau epidurala care ia durerea de care se temeau femeile care voiau cezariana". In functie de profilul cultural, cezariana si-a pastrat intiietatea in optiunile de nastere ale unei femei. „Extremele sint Irlanda, unde din cauza religiei procentul de cezariene din numarul de nasteri este de 8-9, si Brazilia, unde in unele orase mari procentul de cezariene este de 80. Bine, nu va ginditi ca la toti brazilienii, saracii tot natural nasc. La popoarele latine numarul de cezariene este mai mare, latinii fiind si mai putin rezistenti fizic, dar si grija lor pentru viata sexuala este mult mai mare. Ei isi pun problema vietii sexuale peste ani, se gindesc la integritatea aparatului genital si considera ca nasterea naturala le-o poate afecta", spune dr. Haiduc. Rupturile de perineu, de rect, incontinenta urinara la efort, care pot aparea in urma nasterii naturale, sint citeva dintre motivele care ii fac pe latini sa se teama de nasterea naturala si sa prefere cezariana. „O singura nastere spontana, fara complicatii, nu prezinta probleme pe termen lung. O nastere cu fat mare sau doua nasteri pot da insa probleme pe termen lung. Cezariana e o moda si in Romania, e perceputa ca singura nastere fara durere, fara sa se ia in calcul anestezia peridurala sau epidurala", crede dr. Haiduc.

Dupa ce a lucrat 20 de ani in spitale din Germania, dr. Basile Pascal (foto), medic primar obstetrica-ginecologie la Clinica Romar de la Spitalul Polizu, explica de ce cezariana are un asa mare succes peste tot in lume: „Cezariana e o operatie stapinita perfect, care, daca se face corect, n-ai probleme. O nastere spontana, daca n-o stapinesti, lasa infirmitati pe viata: ruptura de rect, de perineu etc. In Europa de Vest, cele mai mari reclamatii apar dupa nasteri. Un obstetrician care face operatii mai mari plateste la asigurari 22.000 de euro pe an, fata de 3.000 cit plateste daca face operatii mai mici. Si atunci, decit sa te expui la vreun risc, mai bine recurgi la cezariana. Dar nemtoaicele nu sint mari amatoare de cezariana, sint un popor mult mai sportiv, mai robust". Dezbaterea cezariana versus nastere spontana nu s-a incheiat inca in Romania, dar nici la nivel international, spune dr. Basile Pascal: „La alegerea tipului de nastere trebuie luate in calcul multe aspecte. De exemplu, calitatea tesutului conjunctiv al femeii. Sint unele femei cu un tesut asa de elastic ca au 6 copii si cind vin la consultatie le intrebi daca au avut copii. Dar numai 5% dintre femei sint asa. Majoritatea, dupa o nastere, doua, trei, ramin cu sechele mari". Dr. Pascal a invatat inca de pe vremea lui Ceausescu sa respecte dorinta femeii cu privire la felul in care vrea sa nasca. Pe vremea lui Ceausescu timp de 8 ani a fost seful Comisiei Intreruperi de Sarcina. Din ’65, cind s-a dat decretul prin care o femeie avea dreptul la avort abia dupa patru nasteri, apoi cinci, sa faci cezariana era o mare problema. „Sefii de clinici dadeau foarte greu indicatie de cezariana. Doar 7-8% din nasteri erau prin cezariana, iar la Polizu chiar 4%, ca-i cinta in struna Guvernului. Asa s-au pierdut foarte multi copii ori s-au nascut cu handicap. Multi dintre copiii handicapati gasiti dupa revolutie prin centre sint rezultatul unor greseli de la nastere. A venit la mine fata unui general si mi-a spus ca vrea cezariana. Eu i-am zis: «Uita-te la tine, ai 1,82, esti facuta sa ai copii. Lasa cezariana». Ea nu si nu", spune dr. Pascal. Si-a batut capul sa-i gaseasca indicatie de cezariana - pericol de ruptura de retina - si la nastere a vazut ca daca ar fi nascut natural copilul ar fi murit. „Ramasese in pelviana si avea 7 circulare de cordon ombilical in jurul gitului. Atunci cind o femeie simte….". Disputa in Romania cezariana versus nastere naturala nu are inca toate datele ca sa se traga o concluzie, spune dr. Pascal: „Sa va dau un exemplu: sint inregistrate mult mai putine femei care pierd urina in urma nasterii, noi inca nu stapinim cifrele exacte. Eu vad la consultatie, femeile se rusineaza, numai daca le intreb eu spun ca pierd urina".Dr. Tufan (sus) si dr. Haiduc (jos) spun ca
disputa cezariana versus nastere
naturala nu s-a incheiat nici in Romania Dr. Cicerone Tufan, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Municipal si Clinica Korona, spune ca legislatia romaneasca nu are cadru care sa permita cezariana la cerere. „Dar trebuie luat in calcul ca si in Romania, ca si in alte tari, a crescut foarte mult virsta la care femeile fac copii (in jur de 30 de ani), s-a schimbat alimentatia sau modul de viata. Femeile isi modifica bazinul prin mers la sala, stau mult in fata calculatorului, peste o anumita virsta tesuturile nu mai sint asa elastice etc". Se spune, continua dr. Tufan, ca cezariana costa mai mult decit nasterea naturala, dar daca se iau in calcul complicatiile pe temen lung, cezariana costa societatea mai putin: „Degeaba se opun unii medici cezarienei la cerere, ca nu s-au facut inca studii serioase cu privire la costurile pe care le are societatea prin rezolvarea pe termen lung a complicatiilor survenite in urma nasterii naturale". Avalansa informationala care a venit peste Romania din ’89 incoace i-a facut pe parinti sa-si schimbe atitudinea fata de metoda clasica, invechita de concepere a unui copil. Viitorul copilului e ales cu grija chiar dinainte de a fi conceput. „Ce scandal a facut un cuplu, odata ca le-a iesit fata si nu baiat, ca ei facusera copilul dupa calendarul indian, asteptasera 3 ani perioada propice", isi aduce aminte dr. Pascal. Si dr. Tufan a trecut de multe ori prin chinuri astrologice cu pacientele sale: „O pacienta a stat sa nu nasca citeva zile numai sa iasa copilul Leu, ca nu voia Rac. Sau cer cezariana ca sa iasa neaparat Fecioara sau Balanta, de exemplu. Alta a cerut cezariana ca sa se nasca copilul de ziua bunicului ei, care a murit".

De febra zodiilor e cuprinsa insa lumea intreaga, spune dr. Tufan: „Peste tot, in Franta, Italia, SUA, Benelux exista firme de consiliere care-ti recomanda in ce zodie e cel mai bine sa iasa copilul, in ce an si zi sa se nasca, ca sa-l mosteneasca pe bunicul care a fost un mare om de afaceri sau sa fie capabil sa se ocupe de mostenirea familiei. In China, care se inmulteste cu doua Frante pe an, in 1966, anul Calului de Foc, numarul nasterilor a scazut drastic pina aproape de zero, desi ei sint impotriva avortului, caci se spune ca femeile nascute in acest an aduc moarte familiei lor. Acelasi lucru se va intimpla si in 2026". Si multe casatorii se fac pe criterii oculte, continua dr. Tufan: „Pentru ca 7 este considerata cifra magica, anul acesta pe 7.07.2007 in SUA s-au celebrat 39.000 de nunti intr-o zi, pe cind media e de 12.000 pe saptamina. Anul trecut, pe 6.06 2006, cind au fost trei de 6 care formeaza numarul fiarei, 666, numarul de nasteri si de casatorii a scazut".

Filmarea nasterilor poate provoca impotenta Tot competitia intre salile de nastere a determinat spitalele sa lase tatii sa asiste la nastere, spune dr. Pascal: „Stiu foarte multe cupluri care s-au destramat din aceasta cauza, caci barbatii au devenit impotenti dupa ce au vazut nasterea pe viu. Dar si atunci, pe moment, unii lesina si nu stii ce sa mai faci, copilul a iesit si tatal e cazut pe jos". Dr. Pascal nu-i lasa pe toti tatii sa asiste la iesirea in lume a copilului lor. La rindul sau, dr. Tufan spune ca unu din trei cupluri care au avut ideea ca viitorul tata sa asiste la nastere se desparte dupa o perioada de timp: „Sotul poate avea ca reactie scaderea atractiei sexuale fata de sotia sa pina la zero. La alte cupluri din contra creste afectiunea". Si doctorului Haiduc i se cere des dupa revolutie ca tatii sa asiste si sa filmeze nasterea: „In spitalele de stat nu li se da voie, dar in clinicile private da. Dar nu am vreo dovada ca peste ani copilasilor filmati le va face placere sa vada pe viu momentul nasterii lor. Si asta tine foarte multe de moda, ca daca un prieten a filmat nasterea, sa nu ramina el mai prejos".

Pretul nasterii In Bucuresti, pachetul de nastere naturala intr-un spital privat este de 1.700 de euro, iar o cezariana, 2.200 de euro. In spitalele de stat, la o nastere naturala sau cezariana, pacientele pot oferi doctorului de la o gaina pina la 500 de euro, media fiind de 2-300 de euro.

Sexul copilului in functie de sex Statisticile arata ca in cazul in care copilul a fost conceput intre ziua de nastere a mamei si ziua de nastere a tatalui probabilitatea ca fatul sa fie baiat este mai mare. In cazul in care copilul a fost conceput intre ziua de nastere a tatalui si cea a mamei, probabilitatea sa fie fata este mai mare. De asemenea, se spune despre mamele care maninca mai multa carne ca mai degraba vor face un baiat, pe cind cele care maninca multe fructe si legume, fata. O alta statistica spune ca pentru femeile care au avut orgasm atunci cind este conceput copilul probabilitatea sa faca o fata este mai mare, probabilitate valabila si la cei care fac sex mai des.

Celulele stem

Succesul de care s-au bucurat in strainatate bancile de celule stem a determinat aparitia citorva firme de recoltare de celule stem si in Romania. Nicu Patrascu, manager la firma Biogenis, vorbeste despre importanta lor: „Noi posedam celule stem, in maduva osoasa sau oasele late. Ele asigura regenerarea celulara, dar o data cu noi si ele imbatrinesc. Celulele stem puternice se gasesc la nou-nascut, in singele din cordonul ombilical. Ele au abilitatea de a se dezvolta in tipuri de celule inalt specializate si pot fi folosite pentru repararea diferitelor structuri specifice sau pentru cresterea de organe, in multe boli incurabile, precum Parkinson, Alzheimer sau leucemie". Recoltarea lor costa in jur de 1.700 de euro. „Cantitatea minima este de 20 ml de singe, maxim 100 ml. Sint putini medici reticenti la ideea de recoltare de celule stem, dar numai in ceea ce priveste cantitatea necesara. E nevoie de un anumit numar de celule stem per kg/corp pentru regenerare. O cantitate medie de singe e de ajuns la un corp de pina in 40 kg, dar daca boala apare la un adult de 70-80 kg s-ar putea sa fie insuficient", spune managerul Biogenis. El crede insa ca chiar daca acum metodele de multiplicare a celulelor stem nu-s ieftine, in timp pretul le va scadea: „Important e sa ai ce multiplica. Daca iti asiguri 50% din numarul de celule stem din singele recoltat la nastere, mai faci rost de restul dintr-o banca publica si ti-ai facut cantitatea care sa-ti trateze boala incurabila". In Romania nu exista nici o banca de celule stem in prezent. Celulele recoltate sint trimise la bancile din strainatate. Dr. Pascal are o indoiala in ceea ce priveste bancile de celule stem: „Nu stii la ce se foloseste ce ai dat tu. Vine cineva acolo care are nevoie, tripleaza suma si umbla la proba ta sau poate e folosita pentru cercetare". Cel mai mare succes l-a avut recoltarea de celule stem in Grecia, Polonia sau Ungaria, in Spania si Italia, nu. „Poate in tarile est-europene succesul recoltarii de celule stem se explica prin frica de apropierea de rusi. Una din bolile tratate e leucemia, a carei incidenta creste datorita radiatiilor, vezi Cernobilul", crede managerul Biogenis. In Occident, recoltarea de celule stem nu a prins, spune dr. Pascal: „E foarte scump, platesti 320 de euro pe luna depozitarea lor". Indoiala dr. Haiduc in ceea priveste celulele stem consta in faptul ca pina acum dovezile eficientei lor sint teoretice, mai putin practice: „Bancile de celule stem sint institutii foarte serioase, practic insa nu exista refacerea unor organe pe baza lor. Cele mai multe cercetari sint nu in institutiile publice, ci in institutii private, care le vor scoate pe piata sub forma unor produse".

Daca vreti sa vedeti o nastere pe viu, accesati www.cotidianul.ro/select