Vinerea viitoare, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din lucrarile lui Chopin, din Colectia SIMFONICA, si o brosura despre compozitor.

Vineri, 24 august, impreuna cu ziarul Cotidianul veti primi un CD continind o selectie din lucrarile lui Frédéric Chopin precum si o brosura despre viata compozitorului, la doar 7,9 lei. Chopin este ultimul compozitor din prima serie a colectiei dar, incepind din 14 septembrie, colectia revine cu inca sapte compozitori.

Primul care va deschide cea de-a doua serie a Colectiei SIMFONICA este Antonio Vivaldi. Vor urma apoi, in fiecare saptamina, inca sase compozitori: Joseph Haydn, Franz Schubert, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Hector Berlioz, Gustav Mahler si Antonin Dvorák.

Acest ultim CD al primei serii contine lucrari pentru pian dintre cele mai variate: Poloneza nr. 5, in fa diez minor, Nocturna nr. 1, in si bemol minor, Nocturna nr. 2, in mi bemol major, Valsul nr. 14, in mi minor, Mazurca nr. 5, in si bemol major, Poloneza nr. 3, in la major, „Military", Nocturna nr. 13, in do minor, Valsul nr. 1, in mi bemol major, „Grande valse brillante", Mazurca nr. 23, in re major, Impromptu nr. 4, in do diez minor, „Fantasie-Impromptu" si Balada nr. 1, in sol minor. Compozitiile lui Chopin sint interpretate de pianistul Ronan O’Hara la St. John’s Methodist Church, Loughton, Essex si inregistrate in ianuarie 1995.

Asemeni lui Mozart, Chopin a facut furori de la o virsta frageda printre aristocratii melomani. Compunea primele piese la sapte ani si, in scurta vreme, si-a cistigat faima in rindul protipendadei din Varsovia. Primele lectii de pian le-a luat in 1816, dar dupa sase ani reusise sa-si depaseasca profesorul. Au urmat apoi cursuri la liceul din Varsovia si la Conservator, iar in 1831 a plecat la Viena, si de acolo la Paris, orasul in care a si ales sa traiasca. Odata sosit aici, s-a imbolnavit de tuberculoza, care l-a chinuit toata viata.

Doar opt ani i-au trebuit lui Chopin pentru a-si cistiga notorietatea in Paris. Cele mai importante lucrari au fost compuse in aceasta perioada, in care compozitorul a si concertat foarte mult si a cistigat prietenia unor compozitori si artisti precum Vicenzo Bellini, celebrul compozitor de opera, si pictorul Eugčne Delacroix. Apropiat a fost si de Hector Berlioz, Franz Liszt si Robert Schumann si a compus lucrari dedicate fiecaruia dintre ei.

Faimoasa a ramas insa legatura de noua ani a lui Chopin cu romanciera franceza George Sand. Cei doi s-au despartit in anul 1847, iar ruptura a fost atit de categorica, incit Sand nu a vrut sa asiste nici macar la inmormintarea compozitorului, care s-a stins din viata in 1849, la virsta de doar treizeci si noua de ani.

Cotidianul te trimite la Festivalul International "George Enescu" 2007! Participa la Concurs!