Franta - Cu ochii mari cat cepele pe valea Loarei Cel mai mare castel de pe Loara, asa de mare, ca trebuie sa te departezi cateva sute de metri ca sa incapa tot intr-o fotografie. N-o sa va poves-tesc despre cele peste 400 de camere ale c
Franta - Cu ochii mari cat cepele pe valea Loarei Cel mai mare castel de pe Loara, asa de mare, ca trebuie sa te departezi cateva sute de metri ca sa incapa tot intr-o fotografie. N-o sa va poves-tesc despre cele peste 400 de camere ale castelului, pe care infumuratii de franceji le-au construit in vremurile cand noi aparam crestinatatea de turbanele turcesti. Nici de sutele de turnuri si turnulete care ar umple de invidie jumatate din Strehaia, nici de cele peste 360 de seminee care ar oftica milionarii de pe malul Dambovitei. O sa va spun ca mania fotografiatului excesiv nu mai este exclusivitatea turistilor japonezi. Americani, italieni, germani sau chiar romani dau cu bliturile in toate cariatidele si tablourile care le stau in cale.   IARBA! In curtea Castelului Chambord e iarba cat vezi cu ochii, iarba verde, fara ambalaje de eugenii si pe care, ce chestie!, poti sa stai cu picioarele, cu fundul, cu cainele sau cu bicicleta. Si nimeni nu vine la tine cu fata aceea grav ofensata, cum numai gardienii publici din Romania pot sa o aiba cand iti spun: "Musiu, va rugam sa va ridicati. Calcatul pe iarba e interzis". Daca va hotarati sa mergeti, sa stiti ca biletul e 9,50 euro, iar daca sunteti studenti, tariful e mai mic cu 3 euro. "Copiii" pana in 18 ani au intrarea gratuita.   Pur si simplu Odata intrat inauntru, nici nu stii ce sa faci mai intai. Sa fotografiezi imensele incaperi, sa vizitezi expozitia cu obiecte cu marca "made in Chambord", printre care e pana si un automobil clasic ? Sa te plimbi pe cei cativa kilometri de alei in parcul din jurul castelului? Sa-i aplauzi pe trompetistii care tocmai dau o reprezentatie gratis sau sa te intinzi liber pe iarba, fara frica de a fi deranjat de vreun paznic ? Poti sa faci (contra unei sume piperate, dar, ce sa faci, luxul costa) o plimbare cu trasura (dreapta jos). Sau poti, pur si simplu, sa urci pe acoperis  si sa compari grupurile de turisti cu musuroaiele de furnici. Un tur complet al domeniului Chambord dureaza cel putin trei ore. Suvenirurile se cumpara de la iesire.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.