Presedintele a remarcat ca orice ar face nu e rost de alegeri anticipate. Drept care a intrat intr-o campanie personala pentru alegerile la termen.

Daca aceasta interpretare e corecta, Traian Basescu va face in scurt timp si alte excursii de documentare prin tara. Tot pe neanuntate si tot pentru mai multe zile. Elementul comun probabil: presedintele va vizita cu precadere judetele in care a pierdut alegerile in al doilea tur al prezidentialelor si cele in care prezenta la referendum a fost foarte scazuta. Ceea ce nu inseamna ca va uita de cele in care stie ca se bucura de un sprijin electoral consistent.

E tot mai clar ca pe Traian Basescu prezenta scazuta la referendum l-a bagat la idei pe termen lung. In luna de concediu silit a suspendarii sale, presedintele a observat ca simpatia de care se bucura in 2005 s-a diminuat ingrijorator de mult. Asta ar explica iritarea sa crescinda impotriva presei, pe care Basescu probabil ca o crede vinovata de aceasta scadere. Asa ca a decis sa-si refaca imaginea pe cont propriu, pas cu pas, prin tara. A inceput cu doua judete problema, Harghita si Covasna. Cu siguranta ca si pentru a-l pune in dificultate pe Marko Bela, care a ramas la guvernare, dupa izgonirea PD, dar mai ales bizuindu-se pe memoria locuitorilor celor doua judete, vizitati pentru prima oara pe indelete de un presedinte al Romaniei. Daca voia doar sa-l bage in corzi pe presedintele UDMR, lui Basescu i-ar fi ajuns o vizita de o zi. Dar cum nu acesta a fost motivul principal al expeditiei sale in secuime, ci reconditionarea propriei sale imagini, presedintele a procedat metodic prin aceasta documentare in concediu la fata locului.

E prea devreme? Pe cind era primar al Capitalei, actualul presedinte era intr-o permanenta campanie electorala: umbla prin Bucuresti, se intilnea cu lumea si facea conferinte de presa in weekend despre problemele orasului. Dupa ce a devenit presedintele Romaniei, Basescu n-a mai putut aplica aceasta lectie la scara Romaniei, prins in proiectul provocarii anticipatelor si in nenumaratele reprize ale meciului sau personal cu premierul Tariceanu. Dar si dupa ce a crezut, ca si predecesorii sai, ca Romania se conduce de la Cotroceni, adaugind, e adevarat, restaurantul Golden Blitz, ca pe o cabina de comanda alternativa, timonei de la palatul prezidential.

Probabil ca Traian Basescu se va afla la serviciu la Cotroceni in perioada urmatoare doar cit sa se achite de insarcinarile oficiale ale functiei. Altfel, amatorii de audiente si vizitatorii obisnuiti ai adresei sale cunoscute vor trebui sa-l caute pe presedinte pe la hotelurile si casele de oaspeti din tara.