Traian Basescu a avut parte de doze mari de venin din partea majoritatii clasei politice, dupa ce a spus ca limba romana ar trebui predata copiilor maghiari dupa metodologia unei limbi straine. PRM si UDMR s-au servit fiecare din propria baza ideologica si l-au criticat cot la cot.

PRO • Cristian Pirvulescu – politolog

„Limba e o resursa de putere"

Afirmatia conform careia copiii maghiari ar trebui sa invete limba romana dupa o metodologie speciala e o afirmatie de bun-simt, de natura pragmatica, dar in ea se identifica si o imagine ideologica, pe care declaratia de presa (n.r. - de marti) o sustine - prin ea, Traian Basescu se apropie de doctrina populara. Ceea ce a spus presedintele nu poate fi considerat neconstitutional, Traian Basescu are, ca oricare alt roman, libertatea de a spune orice, iar declaratia nu poate fi interpretata decit in mod rauvoitor ca o invitatie de a nu invata limba romana. Din contra, presedintele sustine dreptul maghiarilor de a invata limba romana. El si-a asumat riscul de a fi interpretat gresit si a deschis o linie de comunicare cu secuii, iar acesti oameni izolati, uitati sub autoritatea baronilor maghiari, au simtit ca in sfirsit li se da importanta. Cunosc destul de bine zona secuiasca, imi petrec concediul acolo de mai multa vreme decit presedintele si am putut sa o compar cu Belgia. Daca la Bruxelles se vorbeste si limba franceza, si flamanda, cum pleci de acolo vezi ca informatiile ti se dau fie in franceza, fie in flamanda. Limba este o resursa de putere, Basescu si-a dat seama de asta. Nu a facut Romaniei un deserviciu, ci un serviciu.

CONTRA • Aurelian Pavelescu, vicepresedinte PNTCD

Dictatura la televizor

Pe un subiect atit de delicat, presedintele Romaniei trebuie sa-si aleaga cu mai multa grija cuvintele, desi in ceea ce priveste chestiunea copiilor din familii maghiare are dreptate. O mare eroare pe care o face insa Traian Basescu este de a nu angaja in acest act celelalte institutii ale statului si partidele politice. Traian Basescu refuza dezbaterea, venind cu concluzii deja formulate, spune ca cine nu este de acord e antiroman - sa folosesti astfel de expresii inseamna sa creezi un fel de dictatura la televizor. Multi putem sa aducem solutii din vorbe, si mai e inca o problema: Guvernul sustine ca acolo (n.r. - in Secuime) exista deja o asemenea politica de invatare a limbii romane si ca Traian Basescu e necinstit in afirmatiile sale. Atunci polemica se reduce la o discutie tehnica: Basescu vrea manuale si mai simplificate, dar el nu poate aprecia asta, pentru ca nu are aparat, Ministerul Educatiei trebuie sa o faca. Traian Basescu creeaza o bulversare institutionala, isi asuma asemenea teme intr-un mod polemic si discretionar, ca si cind ar fi Ceausescu, si da directive. Presedintele creeaza o polemica de suprafata, electorala.

Basescu vrea votul maghiar In declaratia de presa de marti, Traian Basescu i-a numit pe liderii UDMR din Harghita si Covasna „baroni" si „corupti" si a acuzat UDMR si UCM ca se lupta pentru dominatia pe plan local

Politologul Cristian Pirvulescu spune ca Traian Basescu este constient de importanta votului maghiar si de rolul pe care l-a jucat la alegerile din 2004 absenteismul maghiarilor, care l-a costat pe Adrian Nastase intre doua si trei sute de mii de voturi.

Potrivit recensamintului din 2002, in judetele Harghita, Covasna si Mures traiesc 668.539 de secui si unguri. In judetele Covasna si Harghita, secuii formeaza o majoritate de 73,8%, respectiv 84,6%, scrie enciclopedia online Wikipedia

Ce cred romanii despre maghiari si maghiarii despre romani, pe www.cotidianul.ro/select