Sintem, scriu mai multe ziare, martorii unui nou episod din telenovela prezentei consilierilor straini in Romania. Acum, din nou, la PSD.

Echipa care a asigurat expertiza strategica pentru victorii electorale ale democratilor in SUA si ale laburistilor in Marea Britanie a fost inchiriata de PSD in vederea redresarii si relansarii politice a acestui partid. Mark Penn - tineti minte acest nume, pentru ca vom mai auzi in perioada urmatoare de el - e „creierul" desantului de strategi noi ai social democratilor.

Desigur: e prematur si lipsit de importanta in fond orice comentariu legat de eventualele performante ale noilor consilieri din umbra ai PSD. Luind ca punct de plecare traditia prezentei consilierilor straini in Romania se pot insa formula citeva observatii.

Intii, ca regula: strategii straini - ma grabesc sa adaug, cei cunoscuti dintre cei care au lucrat in Romania - au adus prea putine rezultate pozitive in contul celor pe care i-au consiliat si multe rateuri. Citeva nume de strategi straini: Dick Morris, Tal Silberstein, Eyal Arad, Arthur Finkelstein. Citeva nume de comanditari: Lia Roberts, Adrian Nastase, Corneliu Vadim Tudor, Calin Popescu Tariceanu. Cum spuneam: citeva victorii de etapa si multe esecuri. Pentru consilieri, desigur, si multi bani, daca e sa dam crezare cifrelor fluturate de presa.

In al doilea rind, consilierii straini au fost, iarasi de regula, prezentati drept niste supervrajitori, in stare sa modifice adevarul si sa intoarca realitatea in favoarea clientilor lor. Unii dintre ei au reusit partial, dar nu au reusit sa stearga suficient de multe urme ale adevarului din mintea celor care voteaza. Acest fapt explica, nu singur, dar in buna masura, seria de esecuri despre care vorbeam mai sus.

In al treilea rind, si asta e tot o regula, consilierii straini au lucrat cu personaje sau cu partide care duceau dupa ei multe tare. In aceste conditii, sa faci din Vadim un filosemit, sa faci din Nastase un personaj umil si curat, sa faci din Lia Roberts un politician adevarat, sa faci din Tariceanu un lider cu viziune si cu nerv au fost misiuni imposibile pentru „vrajitorii" importati.

Noii consilieri veniti alaturi de PSD au, priviti prin lentila traditiei invocate mai sus, o misiune grea. Va sugerez un singur detaliu care ne va spune daca vor sa faca ceva cu adevarat pentru PSD sau daca vor doar sa isi ia banii: oamenii cu care vor lucra. Daca, de pilda, il vor „impacheta" frumos pe Mircea Geoana, aveti deja raspunsul.