Vanzarile de medicamente din Romania au atins aproape 1,8 miliarde de euro, in intervalul iulie 2006-iunie 2007, in crestere cu 20% comparativ cu perioada similara aferenta anilor 2005-2006, cel de-al doilea trimestru al acestui an avand un aport de
Vanzarile de medicamente din Romania au atins aproape 1,8 miliarde de euro, in intervalul iulie 2006-iunie 2007, in crestere cu 20% comparativ cu perioada similara aferenta anilor 2005-2006, cel de-al doilea trimestru al acestui an avand un aport de 465,8 milioane de euro, transmite Mediafax. "Cresterea pietei totale in jurul valorii de 20%, cumulata cu aprecierea leului, face in continuare din piata romaneasca o piata de interes regional. Totusi, intensificarea concurentei, cresterea riscului derapajelor fiscale, ca si masurile preconizate de reducere a preturilor si/sau adaosurilor ne indeamna sa ne temperam optimismul pe termen mediu", se arata in raportul firmei de cercetare Cegedim, citat de Mediafax. Compania preconizeaza ca piata totala va incheia anul 2007 cu o crestere asemanatoare celei actuale, in timp ce in 2008 performanta vanzarilor nu va egala nivelul de 20%.
Raportat la al doilea trimestru de anul trecut, in perioada aprilie-iunie 2007 vanzarile de medicamente au crescut cu circa 13%. Vanzarile de produse cu prescriptie medicala au consemnat o majorare de 27,9%, iar cele fara prescriptie medicala au avut un avans de 24,7%. si in acest interval, pe primul loc se afla compania britanica GlaxoSmithKline (GSK), care a raportat o cota de piata de 8%. Locul secund este adjudecat de Roche - Elvetia, cu o cota de piata de 6,9%.
Producatorul elvetian este urmat de grupul francez Sanofi-Aventis, cu o cota de 6,6%. Pe locul patru se situeaza un alt producator elvetian, Novartis, cu 6,3% din vanzarile totale de medicamente din Romania. Intervalul analizat aduce si schimbari. Astfel, compania americana Pfizer, situata in perioada aprilie 2006-martie 2007 pe locul cinci, a coborat pe sase, cu o cota de 5,7%. Pozitia a cincea este ocupata acum de Servier, cu o cota de piata de 5,7%. Urmatoarele trei pozitii sunt ocupate de producatori din Romania, respectiv Ranbaxy (fosta Terapia Cluj-Napoca), Zentiva (fosta Sicomed), pe locul opt, si Antibiotice Iasi, pe locul noua. Cotele acestor companii variaza intre 3,1 si 5,1%. Locul zece este ocupat de firma slovena KRKA, care a raportat o cota de piata de 2,7%. In esalonul locurilor 11-20 se plaseaza, in aceasta ordine, Bayer Healthcare, Eli Lilly, Menarini, Actavis (inclusiv Sindan), Gedeon Richter, Labormed, Ozone Laboratories, Novo Nordisk, Schering Plough si Astra Zeneca. Cotele de piata ale fiecareia dintre aceste companii s-au situat intre 1,6 si 2,1%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.