Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Neamt, institutie in grija careia a fost lasata supravegherea pericolelor ce pot aparea in apa potabila, nu are o evidenta clara a fantanilor cu apa otravita din teritoriul de care raspunde. Motivul oficial este
Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Neamt, institutie in grija careia a fost lasata supravegherea pericolelor ce pot aparea in apa potabila, nu are o evidenta clara a fantanilor cu apa otravita din teritoriul de care raspunde. Motivul oficial este costul analizelor, care trebuie suportat de proprietarul fantanii. Adica ASP face monitorizarea calitatii apei pe care o beau oamenii, dar numai daca cineva plateste pentru aceasta. Pentru o singura analiza, ASP percepe intre 50 si 100 de lei, din care plateste laboratorul care emite buletinele de analiza. In cazurile in care primariile au ramas datoare cu plata analizelor, ASP a cerut sprijinul Prefecturii pentru a-si capata banii. "In mediul rural, in toata luna iulie, s-a efectuat un program de monitorizare a calitatii apei potabile, recoltandu-se cate doua probe de apa din fantanile publice situate de-a lungul drumurilor judetene, comunale ori in gospodariile populatiei, care sunt aflate in grija primariilor. Doar 16 fantani corespund parametrilor de potabilitate, din 122 cate au fost verificate", a precizat prefectul de Neamt, Toader Mocanu. Cele 122 de fantani pentru care ASP a facut analize reprezinta doar un procent insignifiant din cele peste 41 de mii de fantani si puturi luate in evidenta pe intreg teritoriul judetului Neamt. Din fericire, intamplarea a facut ca in acest an in judetul Neamt sa nu fie raportate cazuri de imbolnavire din cauza nitritilor si nitratilor din apa potabila, imbolnaviri care pot duce la deces daca apar la copii de 0-3 ani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.