>> Edilii vor sa schimbe contoarele de caldura vechi instalate la scarile
de bloc cu altele noi.
>> Proiectul va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
>> Finantarea proiectului se va face din economiile rea
>> Edilii vor sa schimbe contoarele de caldura vechi instalate la scarile
de bloc cu altele noi.
>> Proiectul va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
>> Finantarea proiectului se va face din economiile realizate la prima contorizare.

Aproape 8000 de contoare de bloc pentru incalzire si apa calda urmeaza sa fie schimbate, in cadrul unui proiect al Primariei Capitalei care il continua pe cel inceput pe vremea fostului primar Basescu. La acea vreme, s-au instalat contoare la blocurile care nu erau dotate cu sisteme de masurare a cantitatii de caldura si apa calda consumate de locatari. In afara acestor blocuri, au mai existat imobile unde locatarii au cerut anterior montarea de contoare pe cheltuiala lor, iar apoi si-au recuperat banii de la RADET. Edilii au ajuns acum la concluzia ca acestea trebuie schimbate pentru ca s-au invechit si nu mai inregistreaza consumurile corect.

Investitie de 26 de milioane de euro
Edilii au realizat proiectul cu indicatorii tehnico-economici ai investitiei care urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Valoarea estimata a investitiei este de 26 de milioane de euro, bani care vor fi achitati, in cea mai mare parte, din economiile realizate la prima etapa de contorizare a scarilor de bloc. Durata de realizare a lucrarilor va fi de 36 de luni, iar contoarele vor avea o durata normala de functionare de opt ani. Specialistii municipalitatii au calculat ca termenul de recuperare a investitiei va fi de sase ani. Contoare expirate
Inainte de inceperea "marii" contorizari de pe vremea fostului primar Basescu, o parte din asociatii isi montasera deja contoare de bloc, in special de tip mecanic, majoritatea avand in prezent durata normala de viata depasita. Primaria vrea ca toate blocurile din Capitala sa aiba acelasi tip de contoare, si anume Kamstrup, produse de o firma daneza, care a castigat licitatia pentru prima etapa de contorizare. Explicatia oferita a fost ca montarea contoarelor de acelasi tip duce la reducerea costurilor de exploatare si service. Edilii spun ca au decis sa inlocuiasca aparatele vechi, in urma solicitarilor primite de la cetateni. Specialistii au observat ca la contoarele mecanice existente apare fenomenul de submasurare, iar precizia scade in timp cu 45%, ceea ce duce la pierderi de energie pentru RADET. Adica cetatenii platesc mai putin, chiar daca nu le scad consumurile, ci doar contoarele arata mai putin.
>> Consumuri

Dupa contorizarea individuala, consumul de apa calda a scazut, in medie, de la 9 metri cubi/luna la 2,5 metri cubi/luna pentru o persoana, ceea ce a dus la realizarea unor economii de aproape 100 de milioane de euro anual.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.