Armata americana va investi in baza de la Mihail Kogalniceanu, din judetul Constanta, peste 70 de milioane de dolari, potrivit Radio Romania Actualitati, preluat de Rador.   Deschiderea oficiala a bazei de la Kogalniceanu, ale carei facilitati
Armata americana va investi in baza de la Mihail Kogalniceanu, din judetul Constanta, peste 70 de milioane de dolari, potrivit Radio Romania Actualitati, preluat de Rador.   Deschiderea oficiala a bazei de la Kogalniceanu, ale carei facilitati au fost puse la dispozitia SUA prin acordul de instructie operativa semnat in decembrie 2005 de oficialitatile de la Bucuresti si Washington, este prevazuta pentru a doua jumatate a lunii august, deci ne aflam pe ultima suta de metri a pregatirilor in acest sens. In urmatoarea perioada vor sosi la noi aproximativ 1.000 de militari americani, potrivit Biroului de Cooperare al SUA in Europa, citat de RRA.   MODERNIZARI. Pana acum au fost refacute mai multe cladiri si au fost modernizate echipamentele de comunicatii, cheltuielile americane fiind estimate la 25 de milioane de dolari. Facilitatile militare de la Mihail Kogalniceanu vor fi realizate dupa modelul bazei operative inaintate de la Trapani, din Italia. Efectivele din SUA din judetul Constanta pot ajunge in viitor pana la 1.500 de soldati, care se vor roti si vor executa cate sase luni de misiuni, precizeaza sursa citata.   DEOSEBIRI. Spre deosebire de baza de la Mihail Kogalniceanu, la Trapani, in Sicilia, baza operativa inaintata ce apartine NATO poate primi doar 200 de militari. Efectivele din Statele Unite din judetul Constanta vor fi reprezentate de un batalion de infanterie si aproximativ zece aeronave F-16, in prima etapa de folosire a bazei in cadrul exercitiului romano-bulgaro-american "Proof of Principle".   ISTORIC. In Sicilia, dezvoltarea bazei folosite de fortele aeriene italiene si de NATO a inceput in 1986. Investitiile Aliantei, dar si prezenta militarilor au contribuit la prosperitatea firmelor din regiune si implicit a localnicilor. Potrivit informatiilor obtinute de RRA de la Trapani, pentru baza militara din Sicilia lucreaza circa 1.400 de localnici. Anual, aici se fac achizitii in valoare de peste 50 de milioane de euro, derulate prin 210 firme italiene din regiune.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.