Inghetata preparata folosind tehnologia clasica nu este scutita de un potential pericol pentru consumator. Daca in reteta de fabricatie intra oua (de obicei praf), atunci se impune un control microbiolog pentru a exclude o contaminare cu salmonella.<
Inghetata preparata folosind tehnologia clasica nu este scutita de un potential pericol pentru consumator. Daca in reteta de fabricatie intra oua (de obicei praf), atunci se impune un control microbiolog pentru a exclude o contaminare cu salmonella.


Cine consuma inghetata de la dozatoarele stradale  se supune unui risc ridicat de imbolnavire, daca nu sunt respectate normele de igiena.
In primul rand, amestecul pentru inghetata - distribuit de catre furnizori - trebuie sa stea la frigider pana in momentul introducerii in masina de inghetata. Cum de obicei furnizorii livreaza produsul in cantitati mari (bidoane de 25 l), iar capacitatea unei sarje este de circa 5 litri, manipularea trebuie facuta numai din bidon sau folosind galeata din inox, care poate fi spalata si dezinfectata dupa fiecare utilizare. De asemenea, dupa igienizare, galeata trebuie pastrata in loc curat, special amenajat. Tot profilactic, se recomanda ca dozatorul de inghetata sa fie golit, spalat si dezinfectat in fiecare zi, sau de mai multe ori intr-o zi daca este necesar. Spalarea si dezinfectarea se face utilizand substantele recomandate de producatorul utilajului si in concentratiile recomandate de producatorul substantelor pentru efectul degresant si bactericid optim.


IGIENA. Dozatorul de inghetata trebuie sa fie racordat la o retea de apa potabila curenta (rece si calda) si de canalizare ori sa fie dotate cu instalatii proprii de apa potabila, de colectare si evacuare in conditii igienice a apei uzate. De asemenea, sa aiba recipiente cu capac etans pentru colectarea reziduurilor solide, iar in exterior cosuri pentru aruncarea hartiilor si a resturilor. Se poate observa daca instalatia este prevazuta cu spatiu frigorific, cu echipament de protectie si cu casete inchise pentru pastrarea vafelor, cornetelor si a paharelor de unica folosinta.

Inghetata neambalata, servita prin portionare cu clesti speciali, trebuie sa fie pastrata in caserole din material inoxidabil sau din alte materiale avizate sanitar in congelatoare. De asemenea, pentru a reduce riscul imbolnavirii consumatorilor, trebuie ca dozatorul de inghetata sa fie protejat de razele soarelui, prin  acestuia sub umbrela sau cort. De asemenea, capetele de dozare ale aparatului trebuie sa fie protejate cu mansoane curate, pentru ca si mustelor le place inghetata.

IngredienteleMateriile prime utilizate la fabricarea inghetatei sunt produse lactate (lapte integral, degresat, concentrat sau praf, smantana, unt, zer, zara praf, cazeinati, coprecipitate proteice), produse de indulcire (zahar, glucoza, lactoza hidrolizata, miere de albine), substante stabilizatoare si emulgatoare, substante colorante si de aromatizare (fructe sub forma de piureuri, concentrate sau conservate), arome si coloranti sintetici sau naturali (vanilie, capsuni, ciocolata). Fiecare ingredient influenteaza calitatile senzoriale ale produsului finit, dar si valoarea energetica. Grasimea, de exemplu, contribuie la marirea rezistentei la topire.Dr. Ing. Gabriela Berechet


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.