Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, activeaza dupa legea junglei in Romania. Din cele 33 de ferme pe care compania le are pe plaiurile mioritice, pentru 11 nici macar nu a depus documentele necesare obtinerii autorizatiei s
Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din lume, activeaza dupa legea junglei in Romania. Din cele 33 de ferme pe care compania le are pe plaiurile mioritice, pentru 11 nici macar nu a depus documentele necesare obtinerii autorizatiei sanitar-veterinare.


In urma controalelor demarate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) dupa confirmarea existentei pestei porcine la godacii din doua ferme operate de Smithfield in localitatile timisene Cenei si Igris, s-a constatat ca, din cele 33 de crescatorii pe care compania le are in judetele Timis, Bihor si Arad, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din cele 16 ferme nici macar nu au fost depuse actele necesare obtinerii acestui aviz, a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA. In plus, doar 17 dintre cele 25 de ferme Smithfield din Timis au autorizatie de mediu, restul fiind in procedura de obtinere a avizului. Fermele fara autorizatie sanitar-veterinara si fara aviz de mediu vor fi inchise.


ALTE NEREGULI. Inspectorii sanitar-veterinari au gasit tot felul de nereguli la fermele Smithfield, firma fiind amendata cu peste 167.000 de lei. In primul rand, pentru ca nu a informat directia sanitar-veterinara judeteana de miscarea animalelor intre crescatorii, nu a raportat numarul mare de animale moarte si nu a trimis probe la autoritatile veterinare, pentru efectuarea unor probe de laborator. Firma care presta pentru Smithfield activitati veterinare, Supervet, nu a putut furniza date privind numarul de porci vaccinati contra pestei. "Nu pot sa inteleg cum intr-o exploatatie profesionala, cand iti mor 300-400 de porci, nu ai masuri de biosecuritate si nu notifici", a declarat Radu Roatis. ANSVSA va incepe si o ancheta administrativa in urma careia angajatii directiei sanitar-veterinare judetene din Timis ar putea fi sanctionati.


ANTECEDENTE. Americanii nu sunt la prima abatere. Jurnalul National a atras atentia, in iulie, despre bomba ecologica "plasata" de Smithfield la nici 30 de kilometri de Timisoara: 20 de tone de resturi animaliere provenite de la porci morti "din cauza caldurii" la ferma din Cenei au zacut neridicate si neincinerate mai bine de trei saptamani. Din cauza "dezastrului olfactiv", firma s-a ales cu o amenda de 25.000 de lei de la Garda de Mediu.


PierderiSmithfield Foods estimeaza ca aparitia focarelor de pesta porcina la doua ferme din Romania va reduce cu 4-5 milioane de dolari profitul operational al companiei americane in trimestrul al doilea, potrivit publicatiei americane Meatingplace, citate de Mediafax. Scaderea profitului operational va fi determinata in principal de costurile de inventariere, igienizare si neutralizare a deseurilor animale rezultate in urma sacrificarii celor 40.000 de porci din fermele de la Cenei si Igris. Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat Agrotorvis si Comtim Grup. Compania mai detine 50% din actiunile Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.