Bacauanii care muncesc in strainatate nu se mai bat sa cumpere apartamente la bloc. La moda sunt casele pe pamant din apropierea orasului.

August e luna in care romanii plecati la munca in strainatate se intorc acasa. Consecinta: nu mai ga
Bacauanii care muncesc in strainatate nu se mai bat sa cumpere apartamente la bloc. La moda sunt casele pe pamant din apropierea orasului.

August e luna in care romanii plecati la munca in strainatate se intorc acasa. Consecinta: nu mai gasesti un loc liber la cursele de avion dinspre Italia sau Spania, orasele mici au fost blocate de numeroasele masini cu care au venit romanii din strainatate, iar pietele imobiliare au luat-o razna.


La Bacau, "italienii" veniti in vacanta stramba din nas la apartamentele de bloc pe care se bateau pana anul trecut, de adusesera preturile la nivelul Capitalei. Noua moda este sa-si cumpere case pe pamant, in apropiere de oras. "De ce sa dau bani pe un apartament, unde am zeci de vecini, fiecare cu hachitele lui, unde fiecare asculta muzica mai tare sau mai incet, care poate nici nu-i pe gustul meu, unde sunt fel de fel de probleme legate de apa calda si rece, unde nu am loc de parcare si unde copiii se joaca pe niste betoane incinse? Mai bine imi iau casa cu vreo doua-trei sute de metri de teren in jur, cu centrala proprie, unde nu-i vad pe geam vecinului de alaturi culoarea de la pijamale", ne-a spus Anton Mihaies, unul dintre "italienii" veniti in concediu in tara. Munceste de trei ani impreuna cu sotia in Italia si au reusit sa-si adune banii necesari pentru achizitia unei locuinte.


LA TARA. "Mi-a deschis ochii sotia, care mi-a dat exemplu o prietena de-a ei care a cumparat o casa la Magura. Au liniste, vecini de treaba, au copiii unde sa se joace. Au luat casa la cheie, cu tot cu centrala. E drept ca au mai pus cateva mii de euro in plus fata de apartamentul pe care voiau sa si-l cumpere, dar merita", ne-a mai spus Mihaies.

Pana acum un an, romanii din strainatate care voiau sa-si investeasca banii in tara se orientau catre apartamente. De regula, proprietarii acestora le dotau cu centrala si termopane si le scoteau la vanzare. In functie de zona, o astfel de locuinta se vindea cu sume cuprinse intre 65.000 si 70.000 si 30.000 de euro. De cand au prins "italienii" gustul caselor pe pamant, apartamentele nu mai au cautare. "De ce sa nu-mi cumpar casa noua si cu teren in jur in aceeasi bani? Am de ales intre Margineni, Sarata, Magura, Nicolaie Balcescu, Letea Veche. Peste tot sunt anunturi de vanzare a unor case la cheie si sigur ca imi convine. Anul acesta imi cumpar casa, imi mut parintii cu copiii acolo, la anul vin cu bani pentru electrocasnice si mobila ca lumea", spune Mihai Cocos, un alt "italian".


ALEGERE
"De ce sa nu-mi cumpar casa noua si cu teren in jur in aceeasi bani? Am de ales intre Margineni, Sarata, Magura, Nicolaie Balcescu, Letea Veche. Peste tot sunt anunturi de vanzare a unor case la cheie si sigur ca imi convine. Anul acesta imi cumpar casa, imi mut parintii cu copiii acolo, la anul vin cu bani pentru electrocasnice si mobila ca lumea"
Mihai Cocos, "italian" de Bacau


Mai ieftine decat apartamenteleCei care s-au orientat rapid catre noile tendinte in materie imobiliara sunt micii constructori. Acestia au investit in terenuri in satele de langa Bacau. "Am cumparat 2.000 de metri patrati de teren in comuna Magura. In urma cu doua luni am facut si un imprumut, ca sa cumpar materiale de constructie. Am ridicat trei case, una dintre ele cu mansarda, si cand au venit «italienii» in concediu au aparut si primii clienti. Prima s-a vandut cea cu mansarda. Am achitat imprumutul si cand am vandut-o pe cea de-a doua am inceput sa cumpar materiale si pentru ce a de-a patra. Eu vand casele cu centrala, fosa, termopan si teren in jur de aproximativ 300 de metri patrati. Cele cu mansarda se vand mai scump, ajung la 50.000 de euro, cele obisnuite merg cam in 40.000 de euro", ne-a spus Neculai Paulet, patronul unei firme de constructii de talie mica. Patronii vor sa devedeasca viitorilor clienti calitatea lucrarilor efectuate, si de aceea fie filmeaza principalele faze ale constructiei, fie fac fotografii.


VranceaRomanii plecati la munca in Italia si in Spania au ridicat pretul apartamentelor din Focsani, informeaza Rompres. Daca pana in august piata imobiliara a stagnat, in prezent apartamentele au inceput sa aiba mare cautare, iar preturile au sarit cu 2.000-3.000 de euro. Stranierii cauta in special garsoniere si apartamente cu doua camere. Statisticile neoficiale arata ca aproximativ 60.000 de vranceni sunt plecati la munca in strainatate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.