Programul verificat de parinti ramane sfant
Cel mai mic dintre delincventi are 6 ani, iar cel mai "batran" - 17, dar pentru faptele pe care le-au savarsit, desi sunt calificate drept penale, ei nu raspund in fata justitiei. "Institutia n
Programul verificat de parinti ramane sfant
Cel mai mic dintre delincventi are 6 ani, iar cel mai "batran" - 17, dar pentru faptele pe care le-au savarsit, desi sunt calificate drept penale, ei nu raspund in fata justitiei. "Institutia noastra intervine pentru reabilitarea minorilor care nu raspund penal - este vorba de acei copii cu varste de pana la 14 ani, sau cu varsta intre 14 si 16 ani care nu au avut discernamant in momentul savarsirii faptei. Insa avem in atentia noastra si doi copii de la Centrul de Reeducare Gaesti, carora le acordam consiliere psihologica. Acestia au peste 16 ani si, desi sunt minori, raspund penal pentru faptele savarsite. Practic, suntem doua autoritati distincte: noi - Autoritatea pentru protectia copilului, din subordinea Consiliului local al Sectorului 3, si Centru de Reeducare - aflat sub autoritatea Administratiei Nationale a Penitenciarelor", ne-a declarat Madalina Burlan, sefa Serviciului delincventa juvenila.
Mircea PAUN - Ziua foto Florin Vasile, directorul general al DGASPC - Sector 3, ne-a spus ca numarul copiilor asistati a scazut fata de anii trecuti. "In perioada 2005-2006 am avut 56 de copii in atentia Complexului de servicii pentru copilul delincvent - cu predilectie mai multi baieti decat fete -, iar in prezent avem asistati 31 de copii care au savarsit o fapta penala, dar nu raspund penal. Ei, practic, sunt asistati de specialistii nostri - asistenti sociali, psihologi, psihoterapeuti si consilieri juridici - pe parcursul cercetarii penale.", ne-a precizat Vasile.
"Majoritatea provin din familii in care parintii nu au timp sa se ocupe de educatia lor, ceea ce ii determina sa ii lase mai liberi. Cel mai important este sa-i ocupi copilului timpul. Neavand timpul organizat de catre familie, si nefiind controlat periodic acasa, el tinde sa dezvolte un comportament antisocial", este concluzia lui Florin Vasile.
Cazurile ajung la DGASPC, in marea lor majoritate - de 95% -, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3, apoi de la Politie, ori la sesizarea persoanelor care au fost pagubite, sau chiar de la familia infractorului. "Avem foarte multe cazuri pentru care familia ne cere sprijinul in vederea acompanierii acestor copii. Cand parintii depisteaza la copiii lor anumite tendinte anormale de personalitate, de comportament antisocial, atunci apeleaza la noi pentru consiliere psihologica, pentru a identifica problemele pe care copilul lui adolescent nu este inca pregatit sa le faca fata", ne-a mai spus directorul general al Directiei.
Strada, pericolul major
In urma unui test psihologic, specialistii Directiei le pot oferi solutii parintilor in vederea dezvoltarii armonioase a copilului. "Parintele trebuie sa inteleaga nevoile unui copil, unui adolescent - ori sa stie sa raspunda acestor nevoi. In caz contrar, copilul isi cauta singur raspunsul, si il cauta acolo unde e cel mai simplu, la cei cu care se poate raporta. Pericolul vine din strada, unde poate da peste un adult din strada care ii spune: uite, asta e bine, faci bani foarte usor. Iar minorul de asta apeleaza la furturile auto - fiindca oglinzile se vand foarte repede, el intra in posesia unor bani cu foarte mare usurinta, si ajunge sa-si ocupe timpul numai in acest mod", avertizeaza dir. Vasile.
Tentativa de omor la 12 ani
"Varsta celor aflati in evidenta noastra este foarte scazuta, de 6 ani. Un astfel de copil este pus de altii sa transporte produsele furate din masini. Noi suntem solicitati ca, pe parcursul cercetarii penale, sa intervenim cu serviciile sociale pentru ca minorii sa fie feriti de mediul nociv din strada. Sunt doua tipuri de asistare: in familie si in Centrul de zi. In primul caz, asistentii nostri stabilesc impreuna cu familia un program riguros pe care copilul trebuie sa-l respecte, adica sa mearga la scoala, sa nu mai frecventeze mediul care a condus la comiterea faptei, si sa frecventeze cursurile centrului, intr-un program de socializare. Multi nu fac fata la scoala, si atunci iau aici meditatii, pentru a depasi situatia critica. In al doilea caz, cand copiii locuiesc in centru - in prezent avem trei - li se stabileste un program educativ si psihoterapeutic, in plan individualizat de protectie", ne-a explicat dir. Vasile.
Un caz deosebit este cel al unui copil de 12 ani, care si-a injunghiat tatal, gest la care a apelat doar pentru a-si apara mama. "Pe fondul bauturilor alcoolice, tatal a incercat sa o agreseze pe mama, iar copilul, in acel moment, a intervenit in modul pe care l-a considerat el de cuviinta: si-a injunghiat tatal, fara insa a-i provoca rani foarte grave. Copilul este supravegheat atat de mama - pentru ca parintii au divortat - cat si de noi. Prin deplasari periodice, verificam, cu sprijinul organelor de politie, daca el are tendinta de a continua sa savarseasca asemenea fapte. Este in evidenta psihologului de la noi, si efectueaza de doua ori pe saptamana sedinte de consiliere, iar zilnic vine la Centrul de zi, unde il ajutam si cu temele, facem activitati de recuperare scolara, de petrecere a timpului liber. Acum este inscris si la o baza sportiva, unde face cursuri de inot - deci incearca sa-si ocupe timpul si sa treaca peste trauma pe care fapta respectiva i-a provocat-o", a conchis Madalina Burlan.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.