La 8 si 9 august, la Costinesti, ar fi trebuit sa aiba loc DJ Star Romania, editia I, primul festival-concurs pentru DJ. Scena, mixerele si sonorizarea n-au lipsit. Absenti, sau mai bine zis insuficienti pentru un






La 8 si 9 august, la Costinesti, ar fi trebuit sa aiba loc DJ Star Romania, editia I, primul festival-concurs pentru DJ. Scena, mixerele si sonorizarea n-au lipsit. Absenti, sau mai bine zis insuficienti pentru un festival, au fost chiar concurentii.


Gabriela Dinca, Bogdan Iulian Craciunescu (DJ Eros) si Alexandru Vlad Caplea (DJ Little) au fost singurii trei curajosi care s-au prezentat la selectie. Cum regulamentul concursului prevedea un numar minimum de zece concurenti, premiile de 500 de euro (locul I), 300 de euro (locul al II-lea) si 200 de euro (locul al III-lea) nu au mai fost acordate. Cei trei care au mixat muzica pe scena amplasata in vecinatatea Obeliscului au plecat acasa doar cu trofeele aferente podiumului si cu promisiunea ca vor beneficia de niste gratuitati la editia de anul viitor a concursului.


INTAMPLARE. Ce inseamna sa fii DJ in Romania? Cate ceva ne-a explicat DJ Little (sau Micutzu, cum ii spun prietenii), in timp ce astepta sa-i vina randul sa intre in scena. Absolvent de colegiu cu profil filologie si student in anul al III-lea la Academia de Studii Economice, Facultatea de Marketing, DJ Little este rezident intr-un club din Giurgiu. La concursul de la Costinesti a venit nu pentru premiu, ci ca sa-l vada lumea. Poate il aude un profesionist in domeniu si se iveste sansa de a deveni celebru.

Desi bucurestean, Alex petrece patru seri pe saptamana in orasul de pe malul Dunarii. "Am inceput in joaca, pe la 15 ani, sa pun muzica pe la petrecerile date de prieteni. Era chiar o placere pentru mine. Pe la 18 ani, un DJ din Giurgiu cu care vorbeam pe internet mi-a propus sa ma apuc serios de meserie. Asa am ajuns acolo si m-am angajat", ne-a povestit DJ Little.

A inceput sa-si cunoasca publicul. Nu este doar DJ, ci si MC (animator). Tot el pune luminile, face sonorizarea. Un om bun la ridicat clientii de pe scaune. Nu sunt putini. Se intampla ca in seri de week-end sa bine dispuna si 2.000 de persoane care vin in club sa uite de problemele cotidiane. "Conteaza enorm sa simti ce vrea lumea sa asculte, sa stii ce piese sa «arunci» si, mai ales, in ce moment. Un DJ trebuie sa cunoasca toata muzica, toate stilurile. Cei care vin in club doar pentru o bere asculta un gen de muzica, cei care au trei sticle cu whisky pe masa asculta altceva", a observat Micutzu.


ATESTARE. La cei 20 de ani ai sai, Alex are deja o meserie: cea de DJ. Sta scris in cartea lui de munca. Atestatul l-a primit de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), in urma absolvirii unui curs de disk-jokey (DJ). In schimbul taxei platite la MCC (aproximativ 300 de euro) a urmat cursuri de istoria muzicii, s-a familiarizat cu legislatia drepturilor de autor si a capatat cunostinte de comunicare. Apoi a dat un test grila din teorie si un examen practic. S-a ales cu o profesie pe care n-o poti practica daca n-ai pupitru, o mapa groasa de CD-uri (neaparat originale, altfel primesti amenda), casti si... ureche muzicala: meseria de DJ.




Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.