Cainele unui pasager roman a sarit din cala de bagaje in timp ce avionul decola.


Daca n-ar fi fost ajutorul sau involuntar, zborul 116Y1 al Blue Air, care a plecat de la Roma spre Bucuresti, probabil n-ar mai fi ajuns la destinatie
Cainele unui pasager roman a sarit din cala de bagaje in timp ce avionul decola.


Daca n-ar fi fost ajutorul sau involuntar, zborul 116Y1 al Blue Air, care a plecat de la Roma spre Bucuresti, probabil n-ar mai fi ajuns la destinatie - a concluzionat ieri La Repubblica. Eroul de care vorbesc italienii este un caine, care a semnalat joi, in timp ce avionul rula pe pista, ca e deschisa cala de bagaje. Daca ar fi decolat asa, cala deschisa ar fi impiedicat o presurizare corecta, cauzand probleme (pana la riscul de prabusire) avionului in care se aflau 140 de persoane.


A SARIT. Cainele, un "volpino" de doi ani, fusese bagat in cala avionului cu care calatorea stapanul sau, romanul Ionut Stoica. Se pare ca, initial, stapanul, care pusese cainele intr-o cusca improvizata, inchisa cu o banda adeziva, a vrut sa-l ia in cabina, dar compania interzice, asa ca "volpino" a fost trimis la cala.
In timp ce avionul se punea in miscare pe pista, cainele a rupt banda adeziva care inchidea cusca si a sarit. Ajuns pe pista, a inceput sa fuga dupa avionul in care era stapanul sau. Ionut Stoica se uita chiar spre pista cand avionul s-a pus in miscare si si-a vazut cainele. A anuntat stewardesa, care la randul sau l-a avertizat pe capitan, iar acesta a oprit avionul.


Potrivit observatiilor jurnalistilor italieni, nimeni nu si-a dat dat seama de faptul ca a ramas deschisa cala de bagaje - nici operatorul Flightcare, insarcinat sa faca aceasta verificare si nici capitanul, obligat si el sa faca o verificare finala, inainte de a incepe decolarea.


NECLARITATI. Potrivit La Repubblica, ce citeaza un raport confidential al Flightcare, operatorul de handling, cainele a sarit, intr-adevar, pe pista, dar nu in timp ce avionul rula. In prima parte a raportului, responsabilitatea e atribuita pasagerului Ionut Stoica, vinovat de a fi adus o cusca nepotrivita pentru animal. Cusca ce ar fi fost deja deschisa, in timpul imbarcarii, si care, potrivit raportului, era prinsa doar cu o banda adeziva. Din raport mai rezulta ca "la ora 17:55, aeronava a decolat regulamentar de pe pista". In raportul citat nu se face nici o referire la interventia vreunui pasager. Potrivit La Repubblica Flightcare, nu a facut publica pana aseara pozitia sa.


POZITIA BLUE AIR. Purtatorul de cuvant al Blue Air a precizat pentru Jurnalul National: "In momentul in care aeronava se pregatea de decolare, pilotii au fost avertizati de catre aparatura de bord ca trapa de la cala nu este inchisa corespunzator. In acest caz procedurile cer ca trapa sa fie deschisa complet si reinchisa pentru a se putea decola in siguranta. In timpul acestei proceduri, cand trapa s-a deschis, din cala de bagaje a iesit catelul unui pasager, acesta nefiind transportat de catre pasager intr-o cusca bine securizata. S-a sesizat iesirea catelului din cala, iar agentii companiei de handling Flightcare au reusit sa il prinda si sa il reintroduca in cala".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.