Superputerile lumii isi incordeaza muschii: China ameninta SUA cu prabusirea dolarului, SUA ameninta cu boicotarea Jocurilor Olimpice din 2008, iar Rusia reia jocul de-a soarecele si pisica cu bombardiere si avioane de vanatoare cu Statele Unite.
Superputerile lumii isi incordeaza muschii: China ameninta SUA cu prabusirea dolarului, SUA ameninta cu boicotarea Jocurilor Olimpice din 2008, iar Rusia reia jocul de-a soarecele si pisica cu bombardiere si avioane de vanatoare cu Statele Unite. Temperatura planetei incepe sa creasca - topind calota polara si facand accesibile resursele de hidrocarburi din platforma maritima a Polului Nord - revendicata integral de Federatia Rusa. Un nou razboi la scara globala pluteste asupra planetei - dupa tancurile si avioanele celui de-al II lea Razboi Mondial, dupa amenintarea rachetelor nucleare din Razboiul Rece - nou conflict mondial se poarta folosind o combinatie de metode economice si amenintari armate. Scena mondiala este din ce in ce mai complicata - nelasand locul statelor natiune clasice - ci doar superputerilor sau aliantelor. (G.D.)
Bomba cu dolari "made in China"
O amenintare mai mare decat Al-Queda si Saddam Hussein la un loc ingrozeste America. "Bomba cu dolari", noua arma anuntata de chinezi, agita in ultimele zile presa internationala. Dincolo de ironia unui atac inopinat, in care urmasii lui Mao folosesc pe post de arma moneda americana pentru a aplica o corectie Unchiului Sam, subiectul risca sa agite pietele financiare internationale si sa perturbe comertul global.
Iritati de intentia Congresului american de a impune tarife anti-dumping pentru o serie de produse chinezesti, pentru a forta o apreciere a yuan-ului (moneda nationala a Chinei), oficialii de la Beijing au amenintat recent cu ceea ce ei numesc "optiunea nucleara": inundarea cu dolari a pietelor financiare internationale. Amenintarea este cat se poate de reala - China sta pe rezerve valutare de 1300 de miliarde de dolari -, chiar daca punerea ei in aplicare este destul de improbabila. Cel putin atat timp cat yuan-ul se bucura de o rata de schimb stabila fata de dolar.
Foamea chinezului
Un proverb chinez, preluat de Vestul capitalist ca o mostra trendy de intelepciune orientala, spune ca "o calatorie de 10.000 de li, incepe cu primul pas". In China insa, se pare ca proverbul chiar inseamna ceva.
Drumul virgin al "socialismului de piata" a fost batut pas cu pas de China in ultimele decenii, iar efectele secundare al marsului fortat incep sa se vada.
Cresterea economica fenomenala, care anul acesta se prognozeaza ca va depasi 12%, a umplut seifurile statului cu dolari dar a generat, in acelasi timp o foame de resurse si de piete de desfacere, fapt care impinge elitele chineze sa paraseasca pozitia "low-profile" asumata traditional si sa adopte o atitudine mai agresiva fata de concurentii strategici. Din aceasta perspectiva, confruntarea sino-americana pe scena geopolitica mondiala, anuntata din timp si considerata de multi inevitabila, va fi probabil precedata de o ciocnire a intereselor economice, unde tarifele economice si ratele de schimb valutar joaca rolul focoaselor nucleare si al sferelor de influenta.
Recesiunea dupa colt
"Exista multa ingrijorare in ceea ce priveste ritmul de dezvoltare economica ale Chinei si amenintarea pe care multe din economiile lumii o percep. Multe lucruri nu sunt in regula. Ne preocupa posibilitatea ca economia chineza sa sufere un soc sau o problema majora.
Cel mai mare risc este in cazul in care China s-ar misca prea incet", declara recent secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, citat de Bloomberg. Ingrijorarea sa este cat se poate de justificata. Potrivit cotidianului londonez "Daily Telegraph", China detine obligatiuni de Trezorerie americane in valore de 900 de miliarde de dolari iar, potrivit expertilor citati de presa internationala, o eventuala punere in aplicare a amenintarii de a vinde o parte din aceste obligatiuni ar plasa moneda americana in cadere libera si ar induce un soc sistemic in economia mondiala.
Pentru America, acest lucru ar insemna intrarea intr-o perioada de recesiune, economia fiind deja afectata de prabusirea pietei ipotecare.
Crudul adevar
Din punctul de vedere al autoritatilor de la Washington situatia este mai mult decat delicata, iar confuntarea directa pare a fi, pentru moment cel putin, exclusa.
Ofensiva chineza, verbala deocamdata, scoate la lumina o realitate care, desi cunoscuta in mediile financiare si academice, nu este foarte evidenta pentru opinia publica americana. Putini americani stiu ca bunastarea lor este indisolubil legata de buna-dispozitie a liderilor de la Beijing, iar abundenta de bunuri ieftine care inunda piata americana permite Chinei sa acumuleze excedente uriase care sunt apoi folosite pentru a finanta uriasul deficit bugetar american prin cumpararea celebrelor bond-uri.
Desi la prima vedere par a fi in avantaj, autoritatile chineze au nu putine motive de ingrijorare.
Permanentul balans ideologic care mixeaza salarii comuniste si investitii capitaliste, un control strict al cursului de schimb si mecanisme bursiere transparente, poate avea rezultate imprevizibile.
China se afla in continuare pe un drum pe care nimeni nu a mai fost, iar un soc in sistem nu este niciodata exclus in conditiile unei eventuale supraincalziri a economiei.
Legaturi periculoase
Beijingul nu isi poate permite sa puna in practica amenintari care il pot afecta grav din punct de vedere economic. Excedentul comercial cu Statele Unite depaseste 100 de miliarde de dolari, iar distrugerea dolarului ar evapora acest surplus, astfel disparand practic motorul economic care propulseaza economia chineza. In mod sigur, Beijingul nu intentioneaza sa omoare gaina cu oua de aur ci, mai curand, asa cum se remarca in numarul de ieri al "The Washington Post", vrea doar sa reaminteasca Americii ca intre cele doua state "exista o relatie de interdependenta, nu un drum cu sens unic". (Eduard IVASCU)
Bush: "Ar fi nesabuit sa faca asa ceva"
SUA au taxat, ieri, amenintarile emise de China la adresa dolarului american, Washingtonul calificand drept "nesabuite" afirmatiile Beijingului privind provocarea unei eventuale prabusiri a monedei americane.
Amenintarile Beijingului privind o eventuala devalorizare provocata a dolarului american au trezit ecouri la Washington. "Ar fi nesabuit din partea lor sa faca asa ceva", a declarat, ieri, presedintele american, George W. Bush, pentru postul de televiziune Fox News, precizand ca, desi nu a vazut raportul citat de presa britanica, potrivit caruia autoritatile de la Beijing ar avea in vedere sabotarea dolarului american, se indoieste ca acesta ar fi fost elaborat de surse apropiate omologului sau chinez, Hu Jintao. "In cazul in care aceasta este pozitia oficiala a Guvernului (chinez, n.red.), ar fi nesabuit din partea lui sa faca asa ceva", a subliniat liderul de la Casa Alba. Intrebat daca prabusirea monedei americane s-ar putea intoarce impotriva Chinei, liderul de la Casa Alba nu a respins ipoteza ca Beijingul sa fie mult mai afectat decat Washingtonul, exprimandu-si, totodata, increderea ca cele doua state isi vor solutiona problemele "pe cale amiabila". SUA si China au o "relatie economica deosebit de complexa" si este "foarte important" ca economia americana sa aiba acces la piata chineza, a conchis Bush. La randul sau, secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a caracterizat drept "absurde" relatarile conform carora Beijingul ar planui prabusirea dolarului. "Exista anumite tensiuni, insa, una peste alta, atat SUA, cat si China si-au asumat angajamentul de a intretine relatii economice constructive", a precizat Paulson, recent intors dintr-o vizita oficiala in China. Beijingul a intervenit, ieri, cu precizari, un economist afiliat Academiei Chineze de Stiinte Sociale afirmand ca, "atat timp cat nu se vor produce evenimente de anvergura in economia americana si cat nu va exista vreo disputa serioasa intre China si SUA, Guvernul chinez nu va vinde cantitati semnificative din rezerva sa valutara in dolari". China ar avea si ea de pierdut in cazul unei eventuale prabusiri a dolarului, de vreme ce aproximativ doua treimi din rezervele sale valutare estimate la 1,33 trilioane de dolari sunt in moneda americana, a explicat Zhang Ming. "Nici China, nici SUA nu s-ar atinge de rata de schimb a yaun-ului", a mai spus el. (D.E.)
Ilie Serbanescu, analist economic
"E dreptul Chinei"
"Dolarul are un statut special de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, este un mijloc de clasa, de acceptare internationala si asta inseamna ca Statele Unite sunt dispuse sa accepte ca banii lor sa stea la dispozitia altora, cu toate avantajele si dezavantajele", a spus analistul Ilie Serbanescu. "Printre avantaje este faptul ca SUA poate avea un deficit extern pe care si-l acopera nu cu alta moneda, cum fac toate tarile lumii, ci chiar cu dolari. E un avantaj imens. Dezavantajul este ca la un moment dat moneda ta ajunge la dispozitia altora si dincolo de anumite limite cineva poate pretinde sa faci ceea ce nu vrei. Poate se intampla chiar in momentul de fata. China si-a colectat rezervele sale din excedentul comercial pe care il inregistreaza si le detine in dolari. Si acum ameninta ca se poate face ceva cu dolarii respectivi, care nu convine Statelor Unite. E dreptul ei. Ca nu exista nici o constrangere internationala, nationala, bilaterala care sa opreasca China sa faca ce vrea cu proprii ei bani. Ca sunt bani americani asta e alta poveste", a mai spus Serbanescu. El a declarat ca vanzarea dolarilor pe care ii are China va avea impact si asupra celorlalte tari. Totusi, "acest lucru nu-l face numai China, il face si India, Iranul, Venezuela, ca toti au colectat rezerve din excedentele comerciale in dolari. E dreptul lor, chiar daca nu convine unora sau Americii. E de ajuns ca tarile respective sa comute detinerea rezervelor lor din dolari in euro si prabusesc dolarul, pentru ca e vorba de mii de miliarde de dolari. Fiecare face ce vrea cu banii lui, e un principiu american, nu chinez", a conchis Ilie Serbanescu. (F.B.)
Florin Pogonaru, presedintele AOAR
Moneda chineza este supraevaluata
"Este clar ca se aplica aceleasi reguli ale jocului pentru toata lumea, ori unii, care nu joaca dupa regulile economiei de piata, dar au puterea sa inunde piata cu marfuri, sigur ca incep sa aiba o pozitie privilegiata", a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Din acest punct de vedere este clar ca moneda chineza este supraevaluata si ca deja vedem ca si chinezii iau diverse masuri ca sa o tempereze. Asta este primul lucru de spus, ca toata lumea trebuie sa joace dupa aceleasi reguli, daca vor sa fie competitori intr-o lume globala. Economia chineza nu poate sa joace tinandu-si moneda sub control, in functie de interese, si nelasand-o sa se intareasca, pentru a nu diminua exporturile. Dincolo de economic este un fenomen care trebuie negociat politic", a mai spus presedintele AOAR. Referindu-se la impactul pe care l-ar avea asupra celorlalte tari, Pogonaru a declarat ca o reducere a rezervelor chineze in dolari ar putea duce la exacerbarea protectionismului. "Riscam sa vedem un mic razboi comercial sau o chestiune de genul asta, care sa exacerbeze protectionismul, ori, la ora actuala, economii precum economia romaneasca nu au nevoie de asa ceva. E nevoie de cat mai multa deschidere. Iar ajungem la chestiuni in care Senatul american decide ca trebuie sa mai stopeze importurile din China, ca sa echilibreze balanta de plati, iar chinezii decid ca nu mai iau nu stiu ce avioane de la americani", a mai spus Pogonaru. (F.B.)
Rusia si-a reluat un vechi obicei folosit in timpul Razboiului Rece
Bombardierele Moscovei survoleaza bazele SUA
Bombardierele strategice ale Moscovei si-au reluat practicile din timpul Razboiului Rece de a zbura in misiuni pe distante lungi pana in apropierea zonelor patrulate de aeronavele NATO si SUA, informeaza Reuters citand surse militare de rang inalt. Un bombardier rusesc a survolat baza militara americana din Insula Guam din Oceanul Pacific in cursul zilei de miercuri si "a facut un schimb de zambete" cu pilotii de vanatoare americani care l-au urmarit, a declarat generalul-maior Pavel Androsov, seful fortei strategice din aviatia Federatiei Ruse. "Dintotdeauna a fost o traditie a aviatiei noastre strategice sa zboare in largul oceanului pentru a se intalni cu portavioanele americane si a-i saluta pe pilotii americani", a declarat generalul Androsov in cursul unei conferinte de presa. "Ieri am revitalizat aceasta traditie si doua dintre echipajele noastre au facut o vizita in zona bazei americane din Insula Guam", a mai declarat generalul rus.
Visul lui Putin
Reuters afirma ca presedintele Vladimir Putin a incercat sa transforme Rusia intr-un actor activ la nivel global. Putin a fost cel care a marit foarte mult fondurile destinate apararii si a incercat sa ridice moralul fortelor armate, care au fost lasate de izbeliste in perioada haotica de dupa caderea Uniunii Sovietice. Androsov a mai declarat ieri ca iesirea celor doua bombardiere turbopropulsate de tipul Tu-95MS de la baza ruseasca Blagovescensk din Extremul Orient a durat 13 ore. Bombardierele tip Tu-95MS - cu numele de cod NATO "Bear" - reprezinta unul din simbolurile rusesti din timpul Razboiului Rece si ar mai putea ramane in serviciul activ pana in anul 2040. "Cred ca rezultatul a fost unul bun. Ne-am intalnit cu colegii nostri - pilotii de vanatoare de pe portavioanele americane. Am facut un schimb de zambete si ne-am intors acasa" - a descris aceasta misiune generalul Androsov.
De-a soarecele si pisica
Bombardierele Tu-95MS asigura Rusiei capacitatea de a lansa atacuri nucleare devastatoare chiar in conditiile in care arsenalul nuclear de pe teritoriul sau ar fi distrus in intregime. In timpul Razboiului Rece aceste bombardiere strategice rusesti au practicat jocuri de-a soarecele si pisica extrem de complexe cu fortele aeriene occidentale. In timpul Razboiului Rece aviatia americana considera interceptarea bombardierelor Tu-95MS ca fiind una din prioritatile de varf - aceasta interceptare trebuind sa aiba loc la minim 200 de mile distanta de portavioanele SUA. De foarte multe ori inainte de caderea URSS, interceptoarele americane F-14 s-au aflat in imediata apropiere a bombardierelor Tu-95MS, gata sa le doboare in cazul in care erau indeplinite conditiile de angajament. Trebuie notat faptul ca de fiecare data tunarii din coada bombardierelor Tu-95MS tineau tevile armelor lor indreptate in sus pentru a nu starni suspiciunea pilotilor americani. La randul lor, acestia nu isi fixau radarele de lupta asupra bombardierelor ruse.
Test de lupta
Referitor la iesirea de miercuri, generalul-locotenent Igor Khorov - seful statului major al aviatiei ruse a declarat ca Occidentul trebuie sa se impace cu ideea afirmarii prezentei geopolitice a Rusiei. "Nu vad nimic neobisnuit in asta, este ceva normal... asa cum este normal pentru SUA sa zboare de pe continetul american pana in Guam, sau sa spunem pana pe insula Garcia", a declarat Khvorov. Generalul citat a mai precizat ca in timpul zborului de miercuri au fost efectuate si trageri cu rachete: "Am tras opt rachete de croaziera si toate si-au lovit tinta". Generalul Khvorov a mai precizat ca in timpul mandatului lui Vladimir Putin aviatia strategica a Rusiei nu a mai dus lipsa de combustibil si a avut parte de fonduri suplimentare pentru mentinerea capacitatii de zbor a bombardierelor.(George DAMIAN)
China mimeaza democratia inaintea Olimpiadei
Peste un an, la Beijing se vor inaugura Jocurile Olimpice de vara 2008. De-a lungul istoriei, Olimpiadele au reprezentat si evenimente politice. In perspectiva acestui eveniment, China incearca sa afiseze o figura frumoasa, democratica, fara a reusi, totusi sa-i pacaleasca pe cei avizati. De-a lungul anului, Jocurile Olimpice au constituit un cadru optim de desfasurare pentru jocurile politice.
Foto: EPA Campania de imagine a Chinei cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008 a declansat o suita de solicitari de modificare a comportamentului, nu doar a imaginii, sa gaseasca o solutie pentru a-si alinia actualul sistem politic, inchis si controlat, la idealurile liberale clasice ale individualismului, ale competitiei deschise, ale respectului pentru demnitatea umana.
Reprezentantii Human Rights Watch (HRW) au sesizat ca autoritatile chineze continua sa boicoteze activitatea desfasurata de presa straina pe teritoriul statului comunist, violand astfel angajamentele asumate fata de Comitetul International Olimpic (CIO). In cadrul unui raport remis la Beijing, HRW detaliaza aceste incalcari, asa cum au fost ele prezentate de 36 de corespondenti straini si de colaboratorii lor chinezi. Organizatia subliniaza faptul ca atacurile recente asupra jurnalistilor contrazic regulile provizorii instituite chiar de Guvernul chinez, conform carora, pana in octombrie 2008, presa straina ar dispune de o mai mare libertate. Numeroase organizatii au profitat de inceperea numaratorii inverse pana la startul din 8 august 2008 al Jocurilor Olimpice pentru a aminti regimului comunist de la Beijing angajamentele luate in materie de drepturile omului si libertatea presei. O echipa a organizatiei Reporters sans Frontieres (Reporteri fara Frontiere) a protestat, in urma cu cateva zile la Beijing fata de "absenta revoltatoare a libertatii de exprimare" in China si a cerut eliberarea jurnalistilor si a internautilor chinezi incarcerati.
Beijingul, inaintea "Jocurilor Politice" de vara 2008
Atat fascistii, cat si comunistii, au incercat sa foloseasca Jocurile Olimpice (JO) desfasurate la Berlin, in 1936, respectiv la Helsinki, in 1952, pentru a-si demonstra superioritatea regimului politic si a sistemului social. Statele Unite si fosta Uniune Sovietica au boicotat Olimpiadele desfasurate in 1980, la Moscova, respectiv, in 1984, la Los Angeles. Aceste boicoturi s-au constituit in amprente puternice ale politicului asupra Jocurilor Olimpice. Egiptul, Irakul si Libanul nu au participat in 1956 la Melbourne, pe fondul crizei Canalului de Suez; Germania a fost tinuta pe bara la JO din 1920, pentru actiunile sale din timpul primului razboi mondial, iar Africii de Sud i s-a indicat banca de rezerva din cauza politicii de apartheid. Anul viitor va fi doar pentru a treia oara, din 1896, cand Olimpiada de vara se desfasoara intr-o tara asiatica, unde traditia sportului diplomatic este vizibil mai accentuata decat in alte zone ale globului. Spre exemplu, ping-pong-ul a jucat un rol-cheie in apropierea sino-americana iar cele doua Corei si-au promovat demersurile de reconciliere prin constituirea unor echipe sportive unite, invingand astfel Japonia, pe terenurile de sport.
E de asteptat ca, atunci cand tara cea mai populata din lume gazduieste JO sa fie vorba de ceva mai mult decat de sport iar China face tot posibilul sa afiseze o imagine cat mai frumoasa, cat mai democratica, in apropierea acestui eveniment. (I.C.)
Premierul Canadei la Polul Nord
Premierul canadian Stephen Harper a efectuat o vizita de trei zile in regiunea arctica in cadrul eforturilor de revendicare teritoriala a zonei, la scurt timp dupa ce Rusia a instalat drapelul national pe fundul Oceanului Arctic, relateaza Financial Times preluat de Mediafax. Statele Unite, Norvegia, Danemarca, Rusia si Canada isi disputa teritoriul arctic bogat in resurse naturale. Pasajul nord-vestic reprezinta principalul subiect al disputei in contextul incalzirii globale, fenomen care ar putea facilita exploatarea resurselor naturale abundente dupa topirea calotei glaciare. Studiile efectuate au dezvaluit ca regiunea arctica detine circa 25 la suta din resursele intacte de petrol si gaze naturale din lume, precizeaza Financial Times. "Guvernul nostru are o agenda agresiva in ceea ce priveste regiunea arctica. Rusii au trimis un submarin pentru a aseza un drapel pe fundul oceanului. Noi il trimitem pe premier pentru a reafirma suveranitatea canadiana", au declarat oficialii guvernamentali canadieni. (D.E.)
Presa germana sanctioneaza China
Revista presei germane realizate de postul de radio Deutsche Welle dezvaluie situatia dificila a drepturilor omului in China inainte de Jocurile Olimpice: "Soarta Olimpiadei nu se decide nici pe stadioane si nici la casele de bilete ci la nivelul imaginii pe care China o poate oferi si a tratamentului aplicat criticilor sistemului iar deocamdata imaginea este sumbra - opineaza Handelsblatt. Potentatii chinezi ignora faptul ca Olimpiada inseamna mai mult decat perfectiune organizatorica si megalomanie arhitecturala completeaza Frankfurter Rundschau ideea. Pentru Mitteldeutsche Zeitung este clar ca liderii chinezi se slujesc de olimpiada ca de o masinarie propagandistica si cei care au crezuta ca emanciparea politicii externe a Chinei va fi simultan insotita de o liberalizare a politicii interne s-au inselat amarnic - constata acelasi ziar. (D.E.)
Proiect de rezolutie american pentru boicotarea Olimpiadei
Camera Reprezentantilor din SUA a initiat un proiect de rezolutie care sa sanctioneze abuzurile la adresa drepturilor omului din China, printr-un boicot al Jocurilor Olimpice prevazute sa se desfasoare in august 2008 la Beijing. Conform proiectului legislativului american, "este de datoria si responsabilitatea Statelor Unite sa adopte masuri eficiente pentru a pune capat gravelor abuzuri la adresa drepturilor omului comise de Guvernul Republicii Populare Chineze in detrimentul cetatenilor sai si sa previna Guvernul chinez sa sprijine gravele abuzuri la adresa drepturilor omului comise de Sudan, Burma si Coreea de Nord impotriva cetatenilor lor". "Camera Reprezentantilor doreste ca Guvernul SUA sa intervina prompt pentru boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din august 2008, in conditiile in care Guvernul chinez nu va inceta sa se implice in savarsirea de abuzuri grave la adresa cetatenilor sai", sustine textul rezolutiei, care a fost depus la 2 august 2007 in Comisia de Afaceri Externe a Camerei inferioare a legislativului american. In sprijinul solicitarii, textul citeaza incalcari "regulate" ale dreptului la libertatea de constiinta, exprimare, religie si asociere, precum si mii de cazuri de prizonieri politici nepusi sub acuzare si carora li se neaga dreptul la un proces echitabil. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.