Atat de tanar. Frumos, razvratit, luptator. Atat de muzician, de actor. Atat de iubitor de oameni, de prieteni, de frumos. Vesel si curios. Atat de grabit...


A iubit teatrul. A iubit muzica. A iubit oamenii atat de mult incat nu se s
Atat de tanar. Frumos, razvratit, luptator. Atat de muzician, de actor. Atat de iubitor de oameni, de prieteni, de frumos. Vesel si curios. Atat de grabit...


A iubit teatrul. A iubit muzica. A iubit oamenii atat de mult incat nu se sfia sa-i invete si sa le daruiasca din tot ce stia. Editia de Colectie din 13 august i-o dedicam marelui nostru prieten. Este o poveste scrisa din lacrimile prietenilor, presarata cu zambete de aducere aminte.


TO-TI-TA-TA. Marcel Iures a intrat in echipa de la Bulandra in 1980 si isi aminteste ca Florian Pittis se purta cu multa bunatate cu toti actorii proaspat veniti acolo. "Era bun, ne invelea pe toti, ca apa..." (...) "Eram tot timpul la el acasa. Ne lua mereu sa ascultam concerte, albume de muzica rock, muzica exceptionala. Avea un zambet pentru oricine. In seara dinaintea nasterii baiatului meu stateam si incercam sa gasim un nume care sa rimeze cu Iures. Cautam un nume mic. Si ne tot jucam cu diverse ritmuri, din o silaba nu era bine, din doua mergea si nu mergea. Pe urma am gasit din patru. Si i-am spus fiului meu vreo doi ani To-ti-ta-ta... La sugestia lui Motu, care avea mult umor. L-am numit Alexandru, un nume din patru silabe..."


MIRCEA VINTILA: "Daca ar fi sa-l caracterizez, as spune ca este un om formidabil si un artist exceptional, un prieten cum rar se poate intalni. Sunt momente impresionante, multe cantece au fost scrise cu el, in bucataria lui. Motu Pittis avea mereu usa deschisa la apartament si noua ne facea o placere teribila sa mergem, cand erau Floriile si de ziua lui. Stateam in bucatarie cu Cristi Minculescu, Gil Dobrica, Paul Grigoriu, era cel mai ravnit loc atunci cand noi veneam la el. Tot atunci au fost scrise multe texte pentru cantecele mele, «Adio deci pe curand», «Epilog»".


DORU STANCULESCU: "Motu este un prieten si un mentor. Pentru mine a insemnat foarte mult, in sensul unor directii pe care mi le-a dat in viata. De la el am invatat sa nu fac compromisuri. Spunea «nu-mi prind parul in agrafe ca sa apar la televizor, findca asa cum Toma Caragiu putea sa apara la televizor cu plete, inseamna ca nu sunt inca destul de bun ca sa apar si eu cu plete». Imi pare rau ca nu am putut sa fiu langa el si sa-i tin mana inainte de a trece pragul, fiindca i-as fi spus doua versuri de-ale mele la care el tinea foarte mult. «In prima zi din restul vietii/ Zeii vor merge la brat cu poetii». Cred ca asa a trecut el".


VICTOR SOCACIU. "L-am cunoscut pe la mijlocul anilor a€™70, cand debutam in Cenaclul Flacara. Un om care in Cenaclu reprezenta ceea ce noi toti apreciam si respectam, poezia si, in buna masura, dizidenta. El canta, recita, facea mima, pantomima, era un artist complet. As mai spune despre Florian Pittis ca este una dintre cele mai complexe personalitati pe care eu le-am cunoscut in viata mea. Un om «Al cetatii»."


MIRCEA BANICIU. "L-am cunoscut in 1975, dar il stiam dinainte de la televizor. Era un barbat frumos, glumet si care care avea vorba buna, canta frumos. L-am cunoscut personal la imprimari cand am tras «Cantafabulele», trebuia sa recite exact pe partea mea componistica. La un moment dat, noi (Phoenix) l-am invitat la Constanta, la unul dintre primele concerte cu Cantafabule."


SUBTIL
"Pe mine m-a impresionat foarte mult tinuta lui morala si faptul ca avea un umor discret si subtil si pe de alta parte putea sa fie atat de tapan pe pozitia pe care o lua. Avea calitati si de actor si de muzician. Am un mare respect pentru ceea ce a fost Florian Pittis. Este o mare pierdere atat pentru mine, cat si pentru toata tara. Motu era un tip foarte cultivat si bineinteles ca oamenii de teatru sunt legati de arta cuvantului. El cauta expresia in cuvant. Noi suntem muzicanti si iubim principiul. Incerc sa incarc emotional constructia melodica si armonica sau ritmica. Cuvantul ma intereseaza mai putin. Pittis era un artist obisnuit sa exprime si sa valorifice cuvantul. Un cuvant poate avea atatea semnificatii... Or, un artist ca el, care a fost si actor, stapanea aceasta arta. Florian Pittis cel din afara scenei era glumet, putea sa cucereasca «gasca». Noi eram cu totii asa-zisii «baieti rai» pe vremea aceea si nu ne era rusine cu el. Avea acel umor subtil. In prima clipa nici nu iti dadeai seama. Daca voia sa atace pe cineva era o placere sa-l vezi."
Nicu Covaci


Era indragostit de teatru de micDragostea de teatru a lui Florian Pittis s-a manifestat inca din copilarie. Abia stia sa citeasca atunci cand a inceput sa descopere piese de teatru.
Mai intai a citit toate cartile de teatru din casa, apoi pe cele din biblioteca scolii. A inceput sa vada mult teatru, sa fie atras de jocul actoricesc. Asa s-a nascut ideea de a deveni actor. Mai tarziu, afirmat deja, dupa ce a testat posibilitatile jocului, a dorit sa monteze piese de teatru dupa gustul sau. Cum nu se stie daca dragostea de teatru a fost mai mare decat cea pentru muzica, prima piesa regizata de Pittis a fost "Cum se numeau cei patru Beatles?". Un succes la Bulandra, ca orice lucru care purta marca Pittis. Era in 1980. a€¢ Sfarsitul nu-i aici... a€¢ Generatia in blue jeans este in doliu a€¢ Noapte buna, Motu, si adio - Adrian Paunescu (varianta audio ) a€¢ V-a murit Pittis - Corneliu Leu a€¢ Nu e nici o graba, ne vom intalni Dincolo" a€¢ Furtuna a trecut. Acum e liniste... a€¢ Folk You! in memoria lui Florian Pittis a€¢ Radio3net se va numi Radio3net - Florian Pittis a€¢ Radio3net va difuza pana luni doar muzica aleasa de Florian Pittis VIDEO a€¢ Sunt tanr doamna... a€¢ "Carpe diem..." a€¢ Pittis, ultimul concert - Medias (14 iulie 2007) a€¢ Ramas bun Motule! - Casa Radio a€¢ Folk you - 2005
AUDIO a€¢ Invocatie (Phoenix) a€¢ Fara cuvinte (Celelalte Cuvinte) a€¢ Puterea obisnuintei (Pasarea Colibri) a€¢ Din poezia muzicii tinere (interviu, aprilie 2005)FOTO a€¢ Florian Pittis - Imagini, trairi, viata


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.