Vizita lui Traian Basescu in Covasna a dat prilej Consiliului National Secuiesc sa ceara iar autonomie teritoriala. Mai mult, Uniunea Civica Maghiara a sprijinit ideea predarii limbii romane ca limba straina in Secuime, dar UDMR l-a luat peste picior
Vizita lui Traian Basescu in Covasna a dat prilej Consiliului National Secuiesc sa ceara iar autonomie teritoriala. Mai mult, Uniunea Civica Maghiara a sprijinit ideea predarii limbii romane ca limba straina in Secuime, dar UDMR l-a luat peste picior pe seful statului.
Prezenta sefului statului in judetul Covasna si declaratia sa cum ca limba romana ar trebui predata ca limba straina copiilor maghiari a redeschis subiectul autonomiei teritoriale, dar si rivalitatile dintre UDMR si UCM. Ieri, conducerea Consiliului National Secuiesc i-a cerut iar presedintelui Traian Basescu o intrevedere si inceperea tratativelor pentru infiintarea Tinutului Secuiesc. Presedintele CNS, Fodor Imre, sustine, intr-o scrisoare deschisa, ca 180.000 de persoane, locuitori ai tinutului Secuiesc, au votat in favoarea autonomiei acestei regiuni, in cadrul unui referendum neoficial. Si conducerea Uniunii Civice Maghiare - Scaunul Sfantu Gheorghe, formatiune care concureaza cu UDMR in maghiarime, a salutat declaratia lui Basescu referitoare la modalitatea de predare a limbii romane, spunand ca seful statului "a pasit pe pamantul realitatii". "Este evident ca un cetatean are doar o singura limba materna. De aceea, am solicitat de mai multe ori schimbarea metodologiei predarii limbii romane pentru copiii maghiari ca limba straina, utilizand manuale specifice la fiecare nivel educativ", a spus presedintele UCM, Gazda Zoltan.


APA MINERALA. In schimb, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Mediafax ca sistemul de predare a limbii maghiare ca o limba straina in clasele I-IV, propus de presedintele Traian Basescu, este folosit deja pentru minoritarii maghiari. "Ma bucur de faptul ca presedintele Traian Basescu descopera, dupa 17 ani, apa minerala la fata locului, pentru ca UDMR de 15 ani vorbeste de acest lucru", a afirmat Kelemen Hunor. Liderul UDMR l-a ironizat de seful statului spunand ca poate propunerea sefului statului va fi "de un real folos" PD, care nu a sustinut, la vremea respectiva introducerea acestui sistem. Liderul PC, Dan Voiculescu, considera ca declaratiile presedintelui Traian sunt nedemne pentru un sef de stat si ca obiectivul vizitei prelungite in Covasna si Harghita este sa sugereze ca minoritatea maghiara este discriminata si sa transforme UCM in partid politic. Liderul PC considera ca, daca limba romana va fi tratata ca limba straina, atunci va deveni asa. "Ma intreb cat va mai dura pana cand Traian Basescu va cere ca romanii sa fie tratati ca cetateni straini in Harghita si Covasna", spune Dan Voiculescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.