Seceta severa cu care s-a confruntat Romania in acest an a avut si efecte secundare nebanuite. Lipsa apei a ingreunat productia din hidrocentrale, acestea fiind suplinite de termocentrale. Cantitatea de gaze cu efect de sera emisa de termocentrale a
Seceta severa cu care s-a confruntat Romania in acest an a avut si efecte secundare nebanuite. Lipsa apei a ingreunat productia din hidrocentrale, acestea fiind suplinite de termocentrale. Cantitatea de gaze cu efect de sera emisa de termocentrale a depasit parametri negociati cu organismele internationale.
 

De la inceputul anului 2007, nivelul foarte scazut al raurilor din tara si al fluviului Dunarea a determinat specialistii sa ia masuri pentru buna functionare a Sistemului Energetic National. S-a decis "intensificarea" activitatii termocentralelor. Din pacate, aceasta decizie a avut si efecte secundare care nu au fost luate in calcul. Astfel, din cauza supraproductiei, cantitatea de gaze cu efect de sera emisa in atmosfera a depasit limitele admise. Romania este semnatara inca din 1999 a Protocolului de la Kyoto, pe care l-a ratificat in 2001, si a unor acorduri de mediu cu Uniunea Europeana. In baza acestor tratate si conventii, tara noastra are negociata o anumita cantitate de noxe, defalcata pe mai multe domenii: industrie, agricultura, transporturi etc. Toate aceste cantitati sunt raportate la cotele pe care le avea Romania in anul 1989.


FARA PROBLEME. Situatia creata in aceasta vara nu va aduce nici un fel de penalitati Romaniei, si asta pentru ca celelalte praguri de emisii sunt mult sub limitele negociate. Informatiile au fost vehiculate in ultima vreme de mai multe surse, fiind confirmate apoi in mod oficial de Ministerul Economiei si Finantelor. Autoritatile au explicat faptul ca, pe fondul secetei, pentru a asigura functionarea in conditii de siguranta a Sistemului Energetic National, s-a impus suplinirea productiei de energie hidro cu energie produsa in centralele termo. In aceste conditii, s-au inregistrat anumite depasiri la cantitatile de SO2, NOx si praf alocate unor centrale termoelectrice. Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor si cei ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Rurale au analizat cantitatile de dioxid de suf, oxizi de azot si pulberi emise in semestrul I 2007 si au constatat ca, per total, Romania isi va respecta angajamentele asumate. Astfel, dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor, chiar daca s-a suplimentat productia termo cu anumite implicatii asupra emisiilor de SO2, NOx s-au diminuat cantitatile emise pentru alte activitati economice.


REGANDIRE. De asemenea, potrivit lui Darius Mesca, secretar de stat in cadrul ministerului Economiei si Finantelor, s-a cerut o derogare la Ministerul Mediului. Oficialul a precizat ca tara noastra doreste o regandire la nivelul Romaniei in cadrul UE a cantitatii de noxe pe care termocentralele pot sa o arunce in aer. Mesca a mai precizat ca trebuie sa adoptam tehnologiile "carbunelui curat", adica de a se monta instalatii de desulfurare la termocentrale si la complexurile energetice. Programul national de reducere a emisiilor a fost aprobat in 2005 prin Ordinul comun al Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.