Ploaia torentiala si furtuna din noaptea de marti spre miercuri au rupt falezele din sudul litoralului si au ras nisipul de pe plaje. Pompierii militari si jandarmii au evacuat locuitorii si turistii din casele si hotelurile din statiunile Eforie Nor
Ploaia torentiala si furtuna din noaptea de marti spre miercuri au rupt falezele din sudul litoralului si au ras nisipul de pe plaje. Pompierii militari si jandarmii au evacuat locuitorii si turistii din casele si hotelurile din statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Jupiter, Neptun, Cap Aurora si Venus in care apa intrase jumatate de metru. Ieri dimineata, majoritatea celor veniti in vacanta au decis sa-si intrerupa sederea, astfel ca zeci de mii de autoturisme au rulat bara la bara pe DN39 Mangalia-Constanta. Mai mult, aglomeratia din trafic a fost dublata de turistii care, desi hotarasera sa ramana pe litoral in ciuda conditiilor meteo nefavorabile, au plecat la Constanta sa viziteze obiective turistice, pentru ca oricum nu puteau sa faca plaja.
Statiuni grav afectate
Cantitatea de precipitatii a depasit in mai putin de o ora 80 de litri pe metru patrat, ploile antrenand torente care au rupt portiuni mari de faleza din Eforie Nord si Eforie Sud, Costinesti, Jupiter, Neptun, Cap Aurora si Venus, Olimp. In aceste statiuni, nisipul de pe plaja a fost spalat de torente pe suprafete considerabile, iar ravenele sapate de suvoaiele de apa au intre 2 si 4 metri latime si 60 cm adancime. Cea mai deteriorata este plaja "Esplanada" din statiunea Venus, 70% din suprafata ei fiind distrusa, potrivit unui comunicat al Administratiei Nationale "Apele Romane". Pe parcursul noptii, 200 de pompieri militari si jandarmi au actionat cu 22 de utilaje speciale pentru limitarea pagubelor si la evacuarea locuitorilor si turistilor din casele si hotelurile in care patrunsese apa.
Cele mai mari distrugeri, la Eforie Nord
Prefectura judetului Constanta si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea" au evaluat, ieri, pagubele: peste 100 de locuinte, vile turistice si hoteluri au fost afectate de inundatii. In Eforie Nord, localitatea care a suferit cele mai mari distrugeri, au fost inundate 58 de locuinte si cinci hoteluri. Tot aici, sase persoane fiind salvate cu ajutorul barcii pneumatice. La Costinesti, apa a intrat in sase locuinte si in subsolurile a trei vile turistice, interventiile fiind facute cu doua autospeciale si zece pompieri profesionisti. La Agigea si Mangalia au fost evacuate cate patru case. In statiunea Neptun, inundatiile au afectat subsolul si demisolul a patru vile turistice si a doua hoteluri, iar in Olimp - trei parcari auto. La Tuzla au fost inundate Caminul Cultural si patru case, iar la Eforie Sud doua locuinte.
Constanta la apa
Nici municipiul Constanta nu a scapat de furtuna, puhoaiele de apa inundand 26 de locuinte si arhiva Oficiului de Stare Civila. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, ploia torentiala a acoperit in cursul noptii si principalele bulevarde, nivelul apei depasind in multe zone peste 60 cm, intrucat canalizarile nu au putut face fata volumului mare de apa, iar majoritatea blocurilor au avut subsolurile inundate. La cativa kilometri de Constanta, in comuna Cumpana, un copac de pe marginea soselei s-a rupt din cauza furtunii si a cazut peste un autoturism stationat, fara a se inregistra victime.
Turistii au fugit
Plajele vor fi inchise timp de o saptamana, specialistii hidrologi estimand ca pana atunci vor putea fi incheiate lucrarile de degajare a resturilor aduse de ape, de consolidare a falezelor, de reinnisipare a plajelor, de afanare si ecologizare a nisipului. In zonele afectate de inundatii apa s-a retras de pe carosabil si se poate circula in conditii normale. Cele mai mari probleme au fost pe DN39 in localitatea Tuzla, unde traficul rutier a fost blocat pentru cateva ore, apa de pe sosea ajungand pana la parbrizele autoturismelor.
Turistii au fugit insa, din zona de sud a litoralului, speriati de ploi si de vremea rece. Traficul rutier a fost toata ziua supraaglomerat pe DN39 Constanta-Mangalia. Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a anuntat, pentru astazi, vreme instabila si racoroasa. Ploi vor mai cadea in timpul zilei si in prima parte a noptii, pe arii extinse, izolat fiind conditii de grindina. Ploile cele mai insemnate cantitativ se vor inregistra in partea nordica a Dobrogei, de pana la 25l/ mp.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.