In plin sezon estival, plajele sunt neamenajate, personalul hotelier este nepoliticos cu turistii, discotecile in aer liber fac un zgomot infernal dupa ora unu noaptea, ceea ce contravine legii.


Nici un operator de plaja din cei 28 cu care s-au incheiat 41 de contracte de inchiriere pentru litoralul romanesc nu detine autorizatie turistica. In lipsa acestora, fiecare operator de plaja a amenajat cum l-a taiat capul zona pe care o administreaza. Plajele sunt dotate cu dusuri si wc-uri care nu au autorizatie iar terasele si beach-barurile au fost amplasate acolo unde au considerat de cuviinta agentii economici.


Explicatia autoritatilor centrale pentru aceasta situatie este lipsa colaborarii dintre autoritatile centrale cu cele locale. "Autorizatia trebuia obtinuta de la autoritatea locala, respectiv primaria din Constanta si Mamaia. Autoritatea putea elibera autorizatia numai daca avea aprobat Planul de Urbanism Zonal (PUZ), or primaria Constanta l-a aprobat acum doua saptamani", a explicat Ovidiu Silaghi. Cum primariile nu s-au grabit sa aprobe planurile de urbanism zonal, operatorii plajelor nu au avut documente pe baza carora sa solicite de la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) eliberarea autorizatiei turistice. "Lipsa colaborarii intre institutii se resimte de catre turisti, care nu beneficiaza de confort pe litoral", spune Dorin Gherghina, director adjunct al Directiei juridice autorizare si control, din ANT.


SEZON BUN. In lipsa autorizatiilor, autoritatile s-au pus pe controlat agentii economici de pe litoral. In cadrul celor 850 de actiuni de control au fost depistate 725 de abateri de la prevederile legii, aplicandu-se circa 300 de avertismente si amenzi in valoare de 1 milion de lei. De asemenea, in urma controlului de pe litoral, comisarii au ajuns la concluzia ca la mare sunt peste 20.000 de locuri de cazare la negru. In ciuda tuturor ilegalitatilor constatate, ministrul Turismului, Ovidiu Silaghi, spune ca semnele hotelierilor arata ca sezonul acesta este cel mai bun de dupa 1990 incoace. Acesta a declarat ca plajele avariate de ploile cazute in urma cu cateva zile vor fi refacute pana sambata.


Legi gresiteDesi legea a fost modificata acum doua luni, continua sa fie permisiva. Astfel, din cauza unor termeni, operatorii actioneaza dupa bunul plac. "Conform legii, dupa ora unu noaptea, discotecile trebuie sa-si suspende activitatea, ceea ce i-a dus cu gandul ca dupa ce au oprit cinci minute muzica, la ora 1:05 pot relua activitatea. Mai mult, in timpul sezonului estival nu sunt permise reparatii, insa nu scrie nicaieri ca nu ai voie sa construiesti", a explicat Silaghi.