Patrintele Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, omul care se intalnea zilnic cu Patriarhul Teoctist, n-a fost in tara la moartea Prea Fericitului Parinte. Crede ca Biroul de Presa al Patriarhiei a gestionat bine criza evenimentu
Patrintele Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, omul care se intalnea zilnic cu Patriarhul Teoctist, n-a fost in tara la moartea Prea Fericitului Parinte. Crede ca Biroul de Presa al Patriarhiei a gestionat bine criza evenimentului respectiv.

Jurnalul National: Cand l-ati vazut ultima data pe Parintele Patriarh?
Parintele Costel Stoica: In momentul cand a plecat intr-o vizita oficiala la Praga. Pe 12 iulie l-am condus la aeroport si ne-am luat ramas-bun pentru perioada respectiva. Dupa aceea am intrat in concediu. Am mai avut cateva probleme in familie si n-am mai venit aici, dar am pastrat permanent legatura cu dansul, la telefon, si nu a existat nici o problema care sa anunte sfarsitul imprevizibil al parintelui nostru Patriarh.


Unde erati cans s-a anuntat vestea tragica?
Eram in strainatate, am  incercat sa vin imediat in tara; din pacate, in perioadele de vacanta e greu, se circula mult. Cu mare greutate am gasit un bilet de avion cu o zi inainte de inmormantare. Am venit direct la catedrala patriarhala, am incercat sa vin cu un autocar, dar tot joi as fi ajuns. Vestea a fost naucitoare, stiam de aceasta suferinta, dar nu prevestea acest sfarsit tragic, rapid. Exista intre noi o relatie duhovniceasca, exista un gol fara Prea Fericitul. Incerc sa imi dau seama care ar fi fost pozitia sa acum: ar fi spus ca viata merge inainte, sa facem totul spre binele bisericii.


Biroul de presa a fost atunci depasit de situatie?
Nu. Am incercat sa evaluez dupa aceea activitatea si sa fiu obiectiv. Sunt foarte mandru de colaboratorii mei, pentru ca au incercat sa gestioneze cat mai bine situatia creata. Un astfel de subiect a reprezentat un eveniment de grad zero pentru media. Dar am constatat cu uimire ca s-au incalcat cele mai elementare  norme deontologice, inclusiv la spital.


La ce va referiti?
Formula stabilita cu Parintele Patriarh era ca presa sa fie informata dupa ce s-a produs operatia. Nu e normal sa incalcam o lege a confidentialitatii. Cum ar fi sa plece  cineva la spital cu presa dupa el?
S-au vehiculat informatii neverificate, iar Biroul de presa a incercat sa gestioneze informatiile primite de la corpul medical. Aici nu gasesc nici o vina colaboratorului meu, Bogdan Teleanu, care n-a facut decat sa transmita catre media informatia din sursa sigura, oficiala. E ciudat ca jurnalistii aveau informatii inainte de un verdict final si, mai ales, ca managerul a anuntat intai presa despre tristul eveniment, si nu Patriarhia. N-am nimic de reprosat presei, a incercat sa isi faca datoria, dar de aici pana la acele acuzatii nefondate este o cale lunga. Funeraliile
s-au organizat intr-un spatiu limitat si nu poti sa nu recurgi la masuri draconice de ordine si paza cand catedrala are capacitatea de 500-600 de persoane. Si erau cam 20.000 cei care voiau sa intre. Nu puteam sa nu limitam numarul jurnalistilor acreditati de la acelasi trust de presa cand solicitarile de acreditare se ridicau la peste 3.000 de persoane. Situatia n-a fost diferita de funeraliile Papei. Ma refer la mijloacele de ordine, paza si la tratamentul aplicat persoanelor din media. Am constatat nivelul scazut al unor jurnalisti care n-au rabdare sa citeasca pana la sfarsit informatiile tansmise de noi. O serie de confuzii.


Cum comentati speculatiile referitoare la candidatii pentru postul de patriarh, la "campania lor electorala"?
Sunt speculatii. Sinodul desemneaza candidatii, nimeni nu si-a depus candidatura inca. Este decizia Sfantului Sinod ca inainte de a fi publicata lista cu laicii din Colegiul Electoral Bisericesc sa fie consultati, pentru ca unii dintre ei au fost  agresati de mass-media si nu au dorit acest lucru. Pe de alta parte, lista nu e secreta, a fost data publicitatii in iunie anul trecut, cand s-a constituit Adunarea nationala bisericeasca. Urmeaza ca in Colegiul Electoral Bisericesc fiecare mitropolit sa desemneze un decan de Facultate de Teologie si un director de seminar teologic pe care nu-i stim in momentul de fata. Lista e incompleta acum.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.