Dupa esecul achizitionarii Chrysler, Deripaska are actiuni de 900 de milioane de dolari la General Motors.

Omul de afaceri rus Oleg Deripaska (foto) a iesit la cumparaturi de producatori de automobile si componente auto. Dupa ce anul trecut infirmase ca ar fi interesat de preluarea unui pachet de actiuni la General Motors, cel mai mare producator american de masini, magnatul rus a ajuns sa controleze aproape 5% din titlurile companiei, relateaza „Financial Times". Potrivit surselor citate de ziarul britanic, pachetul de actiuni a fost cumparat in 2006 si valoreaza 900 de milioane de dolari, la pretul actiunilor GM de marti. „Este o investitie strategica si nu are nici o legatura cu Basic Element (n. red. -holdingul detinut de Deripaska)", au spus sursele citate de „FT".

In acest an, Deripaska a investit 1,54 miliarde de dolari in preluarea unei participatii in cadrul Magna International, o companie canadiana producatoare de componente auto. De altfel, Magna International a fost principalul favorit in cursa pentru cumpararea Chrysler. Concernul DaimlerChrysler a vindut insa, in mai anul acesta, peste 80% din Chrysler fondului american de investitii Cerberus Capital Management pentru 7,4 miliarde de dolari. Deripaska a trimis prin firma JSC Russian Machines o oferta neangajanta de preluare a Automobile Craiova, proprietarul Daewoo Automobile Romania. Firma ruseasca s-a retras ulterior, alaturi de GM, din cursa pentru privatizarea producatorului roman de masini. In prezent, Ford este singura companie cu care statul roman negociaza preluarea Automobile Craiova.

Apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, Oleg Deripaska, 39 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere personala evaluata la 16,8 miliarde de dolari de catre revista „Forbes". Magnatul rus controleaza holdingul Basic Element, care detine compania JSC Russian Machines, proprietarul GAZ (producatorul automobilelor Volga). GAZ este al doilea mare producator rus de automobile si al saptelea mare constructor de autovehicule utilitare la nivel mondial.

Prin Basic Element, Deripaska mai detine producatorul de avioane Aviacor, compania de asigurari Ingosstrakh, cea mai mare firma ruseasca de constructii, Razvitie, si cel mai mare producator de aluminiu la nivel mondial, RusAl. In plus, prin intermediul Rasperia Trading, Deripaska detine 30% din a sasea mare firma de constructii din Europa, Strabag SE.