Doua organizatii nonguvernamentale, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si asociatia Alburnus Maior, au solicitat Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile sa opreasca de urgenta procedura de evaluare a impactului asupra medi
Doua organizatii nonguvernamentale, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu si asociatia Alburnus Maior, au solicitat Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile sa opreasca de urgenta procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana, deoarece acesta ar cuprinde ilegalitati.

Cele doua ONG-uri sustin ca noul certificat de urbanism obtinut de Rosia Montana Gold Corporation de la Consiliul Judetean Alba si depus la minister nu este valabil. Motivul este simplu: documentul este afectat de masura suspendarii certificatului de urbanism anterior detinut de catre RMGC, pronuntata de Tribunalul Cluj. La inceputul lunii august, compania RMGC a depus la Ministerul Mediului un nou certificat de urbanism (105/2007) in vederea continuarii procedurii EIM pentru proiectul minier Rosia Montana. Ministerul a anuntat oficial ca a amanat intrunirea CAT, deoarece expertii ministerului trebuie sa verifice noul document. "CIDRM si Alburnus Maior considera ca noul certificat de urbanism (105/2007) este, de asemenea, afectat de masura suspendarii certificatului de urbanism nr. 78/2006, dat fiind faptul ca aceste certificate au acelasi continut. Mai mult, emiterea unui nou certificat de urbanism in conditiile suspendarii prin sentinta judecatoreasca a unuia precedent reprezinta un abuz de putere, o imixtiune grava a unei autoritati publice in actul de justitie, fapt nepermis intr-un stat de drept", se arata intr-un comunicat al celor doua organizatii. In solicitarea adresata Ministerului Mediului, ecologistii sustin ca modificarile recente aduse Legii Contenciosului Administrativ reglementeaza expres situatia in care, daca se emite un nou act administrativ cu acelasi continut ca si cel suspendat de catre instanta, acesta este suspendat de drept. "MMDD nu trebuie sa primeasca noul certificat ca si valabil si trebuie in consecinta sa ia masura suspendarii procedurii EIM", se scrie in notificarea trimisa MMDD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.