ChisinauGuvernul de la Chisinau a cerut ajutor Natiunilor Unite si donatorilor externi pentru depasirea crizei din agricultura provocata de conditiile climaterice extreme din aceasta vara.

Republica Moldova a avut parte de o i


ChisinauGuvernul de la Chisinau a cerut ajutor Natiunilor Unite si donatorilor externi pentru depasirea crizei din agricultura provocata de conditiile climaterice extreme din aceasta vara.

Republica Moldova a avut parte de o iarna fara zapada, vara s-au inregistrat cele mai inalte temperaturi din ultimii 120 de ani, ploile au lipsit cu desavarsire, iar grindina a distrus si putinul de pe plantatiile irigate. De frica foametei, taranii refuza sa vanda grau Guvernului pentru completarea rezervei de stat, painea si laptele s-au scumpit deja de cateva ori, iar legumele si fructele se vand la preturi de iarna.


Dupa ce saptamana trecuta presedintele Voronin a cerut ajutor Fondului Natiunilor Unite pentru Agricultura, ieri Guvernul a transmis o adresare misiunilor diplomatice straine acreditate la Chisinau in care roaga donatorii externi sa ajute Moldova sa-si asigure securitatea alimentara. La documentul citat, Guvernul a anexat lista produselor alimentare si semintelor de care are nevoie pentru a evita o catastrofa umanitara. In adresare se mentioneaza ca aceasta a€žeste cea mai dezastruoasa seceta din ultimii 60 de ani, pierderile fiind evaluate la peste 1 miliard de dolari". Inca nu se stie care va fi impactul asupra veniturilor bugetare in conditiile in care produsele agricole acopereau peste 80 la suta din exporturile moldovenesti.


Astfel, pentru a asigura securitatea alimentara a populatiei, Republica Moldova are nevoie de 72.200 tone de faina de grau, 9.500 tone de faina de secara, 89.200 tone de cartofi, 85.000 tone de produse lactate. Necesarul de furaje, exprimat in grau furajer, constituie 1 milion 641 mii tone, iar necesarul de combustibil se ridica la 60.586 tone. Pentru aprovizionarea cu seminte de culturi agricole Moldova are nevoie de 13.500 tone de cartofi de seminte, 10.350 tone de mazare, 9.100 tone de porumb si 4.000 tone de grau de toamna. Ministerul Finantelor a deschis doua conturi in euro si USD pentru a colecta ajutoare umanitare. Repartizarea ajutoarelor va fi monitorizata de Comisia republicana pentru situatii exceptionale, condusa de premierul Vasile Tarlev.

Incercarile repetate ale Guvernului de a cumpara de la tarani grau pentru completarea rezervei de stat au esuat. Exact ca pe timpul foametei din 1946, oamenii si-au incuiat hambarele si refuza orice negocieri cu reprezentantii Guvernului, chiar daca in anul curent li se ofera un pret record. Taranii protesteaza astfel impotriva majorarii preturilor la carburanti in plina campanie de recoltare. Alexandra, o vanzatoare de la Piata Centrala din Chisinau se indigneaza:

a€žAu scumpit tot - si combustibilul, si painea, si tot absolut. Un tractor costa, de arat e scump, motorina e scumpa si munca taranului e de prisos. De ce Voronin a inchis hotarul si nu ne da voie sa ducem rosiile peste hotare? Ca sa muncim degeaba? Ce ajutor ne da noua Voronin - 100 de lei de hectar? Acesta-i ajutor? Sa-i fie rusine! Nu dam nimic: nici grau, nici porumb, nu-i nimic-nimic absolut".


Oamenii in varsta, care au supravietuit in timpul foametei din 1946 nu sunt deloc optimisti. Mos Neculai, un vanzator de miere care supravietuieste cu o pensie de 500 de lei moldovenesti (aproximativ 30 euro) este ingrijorat de ceea ce il asteapta la iarna: a€žAnul acesta mi se pare ca e mai rau ca 1946. Toata lumea e panicata. Nu am nici un sac de grau, eu vara aceasta inca nu am mancat macar o rosie. S-a uscat tot. Asa an n-am mai vazut".

Matusa Galea a venit la Chisinau cu doua pungi de pere tocmai de la Rusestii-Noi. Are noroc ca soferul microbuzului e om bun si o aduce gratis. Nu merge la piata, pentru ca ii cer boierii taxa. Isi vinde marfa chiar la statia de troleibuz din fata Presedintiei. Ii serveste pe politisti cu cate o para si ei o lasa in pace:

a€žLasa sa ne pedepseasca Dumnezeu ca suntem pacatosi... O sa fie si mai greu. Asa scrie in cartile bisericesti. Cand Antihristul o sa puna pecetea, atunci o sa fie rau pe Pamant. Acolo scrie ca lumea o sa fie rea. Uitati-va la femei cum umbla goale pe strazi. Nu au rusine!".


Autoritatile de la Chisinau sustin ca situatia este grava, dar inca nu dramatica. Pentru a ameliora intrucatva lucrurile, Parlamentul a anulat recent toate taxele vamale la importul de cereale. La fel a procedat, printr-un decret, si sefului administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, iar bascanul autonomiei gagauze, Mihail Formuzal, a dispus formarea propriilor rezerve de grau alimentar ale autonomiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.