Cum a fost posibil ca, in urma cu milioane de ani, insectele sa atinga dimensiuni extrem de mari in comparatie cu cele pe care le au in prezent?

O echipa de cercetatori americani, condusi de doctorul Alexander Kaiser, din cadrul depar
Cum a fost posibil ca, in urma cu milioane de ani, insectele sa atinga dimensiuni extrem de mari in comparatie cu cele pe care le au in prezent?

O echipa de cercetatori americani, condusi de doctorul Alexander Kaiser, din cadrul departamentului de fiziologie al catedrei de stiinte naturale de la Midwestern University, crede ca au descoperit raspunsul. El rezida in felul in care este construit aparatul respirator, specific pentru regnul insectelor. Dupa ce au studiat in laborator un esantion reprezentativ de gandaci si muste, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aparatul respirator este cel care limiteaza dimensiunea insectelor.


EXPLICATII. Deoarece nu au plamani, ci un sistem de tuburi respiratorii care le impanzeste intregul organism, transportand oxigenul direct in celule, insectele nu pot avea dimensiuni mari in prezent, pentru ca acest fapt ar insemna si un sistem respirator ce depaseste capacitatea de adaptare a insectei. In trecut, dimensiunile mari se datorau concentratiei de oxigen mari din atmosfera, aproximativ 31-35%, fata de 20% in prezent, ceea ce le permitea arderi interne mai puternice, cu un sistem respirator mai mic. Ca atare corpul insectelor se putea dezvolta mult mai mult, dupa cum relateaza Science Daily citand cercetarile conduse de Kaiser.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.