De-a lungul anilor, Biserica Ortodoxa Romana si Patriarhul ei, Parintele Teoctist, au fost sistematic acuzati de catre ateii din presa pentru cele mai inimaginabile vini. Dezinformarile strecurate inca de la inceputul anilor '90 sunt si astazi folosi
De-a lungul anilor, Biserica Ortodoxa Romana si Patriarhul ei, Parintele Teoctist, au fost sistematic acuzati de catre ateii din presa pentru cele mai inimaginabile vini. Dezinformarile strecurate inca de la inceputul anilor '90 sunt si astazi folosite cu succes in ciuda faptului ca Patriarhul le-a demontat in mai multe randuri. Ziaristi de mana a doua au colportat minciunile fara sa le verifice vreodata. Cele mai des folosite sunt cele privind incurajarea demolarilor de catre Patriarh si minciuna devenita clasica si demna de a fi studiata intr-un manual de dezinformare, cea privind felicitarea lui Ceausescu pentru crimelor de la Timisoara. Chiar si in aceste zile, la moartea Parintelui Patriarh, atacurile murdare nu au incetat. Dimpotriva. ZIUA demonteaza aceste minciuni cu probe si declaratii certe. Va oferim, in exclusivitate, fragmente dintr-un volum special de interviuri la care lucra Patriarhul inainte de moartea sa si care urma sa apara in curand.
Cat priveste telegrama aceea, pe care ati trimis-o cuplului prezidential de atunci, intr-un moment care s-a dovedit ulterior nefast...
Aceasta a fost expediata in urma sedintei Adunarii Nationale Bisericesti ce a avut loc in ziua de 17 decembrie, amanata in mod intentionat din cauza constrangerilor dictatoriale de atunci. Se cunoaste foarte bine ca, de patru decenii, toate adunarile care erau, fie in sectorul politic, fie in sectorul cultural, deci si in cel bisericesc, toate se terminau cu o telegrama. Aceasta telegrama, ca si altele din alti ani, era intocmita de altii si, sigur, cu sprijinul foarte nuantat al reprezentantilor Departamentului Cultelor care se citea si se semna, iar cei prezenti aplaudau si se trimitea din sedinta. Aceasta era o telegrama de rutina, data imediat dupa sedinta.
Dar, dupa cateva zile, a izbucnit revolutia la Timisoara. Indata, pentru a avea o marturie in "Romania Libera", din viclenie, pentru a blama Biserica, a fost interpretata de unii comentatori de la Televiziune cum ca Patriarhul l-ar fi felicitat pe dictator pentru inabusirea revolutiei de la Timisoara. Acest lucru, care nu corespundea adevarului, a fost foarte periculos. Era o telegrama de rutina, nu avea nici o legatura cu Timisoara...
Intrebarea este de ce nu v-ati opus atunci, inainte de 1989, in mod public si deschis, tentativelor, reusite de multe ori, ale regimului Ceausescu de a darama biserici, de a ataca intr-un fel fiinta Bisericii?
Aceasta opozitie nu a lipsit. Nu am vorbit despre acest lucru pentru ca nu mi-au fost adresate intrebari precise in acest sens, iar, din respect pentru inaintasii mei, am tinut sa-l suport personal. Am fost ales sa slujesc in aceasta responsabilitate in toamna anului 1986, dar am preluat toate situatiile de-abia in 1987. Nu am fost niciodata in audienta la cuplul dictatorial! Doream sa intervin cu ocazia unei prime intalniri protocolare, care nu a mai avut loc insa. Si totusi, o opozitie frontala pot spune ca am adoptat-o la prima intalnire pe care am avut-o cu Ion Dinca - despre care a vorbit intr-un interviu din anul 1993 - , cand mi s-a cerut sa accept cererea cuplului prezidential de a muta Patriarhia de aici, din locul in care ne aflam chiar acum. A fost o discutie de patru ore, in care am adus, desigur, argumentele care se puteau invoca in acele momente neasteptate si dramatice pentru mine. M-am opus acelei cereri si, in consecinta, nu s-a mai petrecut nimic.
Dar cum ar fi fost sa nu avem nici macar aceasta Catedrala Patriarhala?! Povestiti-ne cum ati reusit sa o salvati. Si cum a fost cu Sfanta Vineri?
Cand s-a vacantat scaunul si am avut obligatia sa vin, ca mitropolit al Moldovei, atunci le-am spus ierarhilor, mitropolitilor de atunci si ministrului Cultelor, ca eu indeplinesc aceasta indatorire a mea de loctiitor, dar nu tintesc ca sa raman aici, sa vin aici, ci, dimpotriva, ca vreau sa raman la Iasi. Aveam atunci 75 de ani. Pana la urma, Colegiul Electoral Bisericesc m-a ales aici. Mi-am dat seama ca urmeaza o perioada de mare tragedie pentru mine. Aceste daramari erau incepute, si atunci am preluat aceasta problema. Eu intervenisem deja la primarul Constantin Olteanu pentru biserica Sfanta Vineri... Am intervenit si pentru biserica Sfantul Spiridon Vechi, dar, totusi, s-au daramat si doar biserica Bucur Ciobanul am salvat-o atunci, slava Domnului. Despre aceasta scrie si Constantin Olteanu, in cartea lui acum. Dar totusi au lucrat cand eu aveam o vizita oficiala in Austria, la Viena, pentru sfintirea capelei din Viena inaltata de romanii de acolo... Cand am plecat, Olteanu mi-a spus ca nu crede ca va fi daramata pentru ca a aprobat sa se faca restaurarile. Fiind la Viena, am auzit ca Sfanta Vineri s-a dus. Toate se petreceau cu mare inspaimantare, asa cum s-a incercat si cu Patriarhia. Dinca a povestit, din inchisoare, cum a fost cu biserica. Si spune corect, ca m-am opus, ca am invocat fel de fel de motive.
Cum ati facut?
Nici eu nu stiu. N-as mai putea repeta cele patru ore de stat de vorba cu ei atunci, si cu amenintari, dar si cu argumentele mele ca nu se poate. El imi cerea un consimtamant, iar eu spuneam "este imposibil, domnule Dinca. Sustin pana in ultima clipa, orice s-ar intampla cu mine, ca nu pot sa le spun credinciosilor ca eu am consimtit". Iar el imi zicea: "Cum sa fac, ca ei nu sunt obisnuiti cu asemenea raspunsuri".
Ei, Ceausestii?
Da. Si i-am zis: "Atunci gasiti dvs o cale si, daca vreti, impreuna cu ei, veniti sa vedeti inauntru Patriarhia. A luat telefonul si se repezea la telefon la cineva, dar auzeam ca nu era nici un ecou in telefon, vorbea singur, ca sa vad eu...
Vacaresti a fost daramata inainte de venirea lui Teoctist la Bucuresti
O minciuna des uzitata de dusmanii Bisericii Ortodoxe Romane si ai Patriarhului Teoctist este legata de manastirea Vacaresti, monument arhitectonic brancovenesc. Patriarhul Teoctist, spun detractorii sai, nu a intervenit pentru salvarea bisericilor si a manastirii Vacaresti. Adevarul este cu totul altul.
Soarta manastirii Vacaresti, monument istoric ajuns, de asemenea, sub lama buldozerului regimului comunist, a fost decisa de Nicolae Ceausescu la 2 decembrie 1984, dupa ce dictatorul a facut aici o vizita intempestiva. Pe 3 decembrie dimineata, echipele de demolare ale ICRAL-ului de atunci, conduse de directorul Badea, au descins la manastire, fiind dat startul demolarii acestui lacas de cult ctitorit de Nicolae Mavrocordat. Intr-o rutina a demolarii, latura de nord a incintei a fost transformata, la 12 decembrie, intr-un morman de caramizi. Pe 19 decembrie, la ordinul direct al primarului Gheorghe Pana, au fost date jos crucile de pe turle, iar 11 zile mai tarziu, in urma unui telefon primit de directorul Badea de la seful DGDAL-ului, Ionita, cele doua turle de pridvor au fost trase la pamant cu ajutorul unor cabluri de otel. Ultima ramasa in picioare, turla de pe pronaos, a fost data jos in primele zile ale lui 1985, peste coloanele pronaosului, invelite in graba in scanduri smulse din gardul fostei inchisori. Grupul de Supraveghere a Monumentelor Istorice supuse demolarii de regimul comunist, din care faceau parte Radu Ciuceanu, Octavian Roske si Daniel Barbu, a reusit, intre 1980 si 1985, sa salveze fragmente din ruine si sa trimita postului Europa Libera, pagini intregi de materiale privind situatia unor valori de patrimoniu, in incercarea de a trage un semnal de alarma. Materialele au fost difuzate de Europa Libera si Radio France. Pe acest fond, al demolarilor dezlantuite, dupa moartea Patriarhului Iustin, a ajuns la Bucuresti venit de la Iasi, noul Patriarh, Teoctist, in noiembrie 1986. (L.P.)
De unde a plecat dezinformarea?
"Informatia" despre "telegrama" pe care Patriarhul Teoctist ar fi trimis-o spre a aproba masacrele de la Timisoara, a aparut prima oara in revista "Flacara" fiind reluata cu scandal in "Catavencu" si perpetuata pana astazi fara nici un fel de dovada.
Intitulat, ca aluzie la Toamna patriarhului, "Primavara patriarhului", materialul avea ca text: "Va fi reinscaunat patriarhul Teoctist, cel care inainte de 22 decembrie a adresat dictatorului ceausescu (sic!) sinistra telegrama de condamnare a Timisoarei?". Nu stim ce text, al carei telegrame, a stat sub ochii redactorilor de la "Flacara". Niciodata nu a aparut aceasta pretinsa telegrama de felicitare a actiunii de reprimare a manifestantilor de la Timisoara, desi colectiile ziarelor se afla in toate bibliotecile din Romania, iar arhivele sunt deschise. Presa nu a publicat decat un singur text, care se afla in ziarele noastre din 20 decembrie si care incepe astfel: "Intr-o telegrama adresata presedintelui Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu, si semnata de catre presedintele Adunarii Nationale Bisericesti, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, se spune: <<Membrii Sfantului Sinod, impreuna cu reprezentantii clerului si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane, intruniti in sesiune anuala de lucru a Adunarii Nationale Bisericesti... va roaga sa primiti si cu acest prilej, cele mai calduroase felicitari.<< (...)"
Era vorba deci de tamaierile pe care toti sefii de culte din Romania erau constransi de fostul Departament al Cultelor sa le aduca dictatorului cu anumite prilejuri, intre care se numara si aceasta Adunare Nationala Bisericeasca de rutina ce a avut loc in ziua de 17 decembrie, incheiata cu obisnuita telegrama, publicata in presa trei zile mai tarziu. Nu exista in textul ei nici cea mai vaga aluzie la evenimentele ce aveau loc in tara noastra, nici un cuvant care sa indreptateasca acuza ca Patriarhul Teoctist ar fi semnat o asa-zisa ,sinistra telegrama de condamnare a Timisoarei". Daca e vorba de telegrama aparuta la 20 decembrie, singura cunoscuta noua - ca tuturor - din presa momentului. Si alta nu exista.
Nicolaescu vrea o analiza "in spiritul legii"
Analiza comisiei de ancheta a Ministrului Sanatatii Publice privind spitalizarea si interventia asupra Patriarhului Teoctist este in curs de finalizare, fiind in lucru doar cateva elemente care sa permita o evaluare corecta si obiectiva a etapelor pre si post operatorii, transmite Mediafax. "Nu vreau sa-i grabesc. Astept toate datele pentru ca doresc ca analiza sa fie corecta si obiectiva in spiritul legii", a declarat, ieri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, citat de Mediafax. Demnitarul a dispus inca de vineri, un control la Clinica de chirurgie urologica si transplant renal a Spitalului Fundeni, dupa relatarile din presa privind neclaritatile legate de efectuarea interventiei. Chirurgul Ioanel Sinescu si anestezistul Dan Tulbure sustin ca Patriarhul Teoctist a murit in 30 iulie, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac, suferit ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus in cursul aceleiasi zile, la Institutul Clinic Fundeni. Deputatul Sorin Paveliu, membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, a afirmat intr-un interviu acordat BBC ca Ministerul Sanatatii trebuie sa sesizeze Parchetul in cazul Patriarhului, in timp ce Asociatia Civic Media a facut o Plangere penala la Parchet pentru a se declansa o ancheta temeinica privind circumstantele si cauzele mortii Patriarhului.
Anestezistul Dan Tulbure nu a fost audiat
Comisia de Disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti, care a efectuat o mini-ancheta, sustine ca nu a constat nici o neregula. Neclar este insa de ce anestezistul Dan Tulbure nu a fost audiat la Comisie, daca pana si PS Vicentiu Ploiesteanul sustine ca Patriarhul stia ca i se va efectua o anestezie locala, iar medicii care l-au operat au optat apoi pentru una generala care implica riscuri enorme pentru un pacient de peste 90 de ani. De altfel, medicul Ionel Sinescu declara pentru Realitatea TV a doua zi dupa moartea Patriarhului, privind sfarsitul acestuia: "Fara indoiala ca pentru un pacient de 92 de ani, cu afectiune cardiatica cunoscuta de multi ani si aflata in tratament, cu fibrilatie arteriala, cu insuficienta cardiaca, cu arteroscleroza semnalizata, era previzibil".
Marti, Biroul Executiv al Consiliului Colegiului Medicilor Bucuresti a hotarat sa trimita dosarul spre analiza Colegiului Medicilor din Romania cu mentiunea ca nu a identificat nicio eroare medicala in interventia chirurgicala la care a fost supus Patriarhul Teoctist. Cu alte cuvinte: operatia a reusit, pacientul este mort.
Slujba de noua zile
La Catedrala patriarhala s-a savarsit, ieri, in prezenta familiei din Bucuresti a Patriarhului Teoctist, slujba de pomenire la implinirea a noua zile de la trecerea la Domnul a Prea Fericitului Parinte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.