Site-ul oficial al Ministerului Culturii si Turismului din Republica Moldova recomanda la capitolul "Orase turistice" urmatoarele: Balti, Tahul, Soroca, Bender, Tiraspol si Chisinau. In completare, noi am putea recomanda pentru Tiraspol si Bender: nu uitati acasa casca, vesta antiglont si kalasnikovua€™a€¦


Chisinaul e un oras frumos si verde, intr-adevar. Are si obiective turistice. Soroca e un loc interesant si merita vizitat. Cahul si Balti ar putea fia€¦ Dar Bender si Tiraspol, faimoasele orase din Transnistria, ar putea fi destinatii pentru turism extrem! Se pot adresa, intr-adevar, amatorilor de adrenalina de cea mai buna calitate, in contractul cu agentiile urmand a se specifica faptul ca "vacanta" se poate prelungi pe o perioada nedeterminata, iar cazarea poate fi intr-un beci racoros de la Tiraspol. Nu se stie cu exactitate care beci, dar e intotdeauna racorosa€¦


AVERTIZARE CA SI CUMa€¦ n-ar fi foarte important, in finalul de-a dreptul mirificei descrieri a Tiraspolului de pe acelasi site, ministerul mai mult recomanda subtil decat avertizeaza pe potentialii turisti care stau mai prost la capitolul cultura generala: "Pentru moment, fluxul de turisti spre orasele situate in regiunea transnistreana a Moldovei este limitat din cauza disputei intre autoritatile locale autoproclamate si autoritatile oficiale din Chisinau. In cazul cand doriti sa organizati o vizita in Tiraspol sau Bender, recomandam sa va adresati la una din agentiile de turism." Ba exista si transport fara probleme: "Ruta Chisinau - Tiraspol este deservita de transportul public de la Autogara Centrala Chisinau. Periodicitatea: o ruta la fiecare 30 minute." Nu scrie nimic despre intoarcere! Poate nu mai e nevoiea€¦ Asta pentru ca, asa cum arata acelasi site oficial, "Tiraspolul este un oras verde, cu o frumoasa zona de odihna pe malul Nistrului. In centrul orasului gasim o veche gradina dendrologica din Moldova. Se pot vizita Muzeul de Istorie, Universitatea «T. Sevcenco», Teatrul Dramatic, monumentele lui A. Suvorov si decembristului V. Raievschi. O excursie interesanta pot fi intreprinsa spre «Valceaua Colcot» - un cunoscut monument geopaleontologic din Moldova. Orasenii au indragit o zona mare de odihna in preajma lacului Cuciurgan."


CINE-A AUZIT DE "INCOMING"? Nu stim la ce s-au gandit guvernantii Moldovei cand au facut recomandarea, dar, pentru agentiile de acolo, turismul inseamna aproape in exclusivitate "outgoing", adica trimiterea turistilor in alte tari. "Outgoing-ul" intra din punct de vedere economic la categoria importurilor, pentru ca banii se duc spre alte destinatii, nu vin in tara. La Chisinau am intalnit insa si oameni care vor sa-si vanda tara. Am apelat la Ludmila, o viitoare patroana de agentie de turism, pentru ceva recomandari mai aproape de realitate, neputand accepta propunerile oficialilor pentru o vacanta de vis la Tiraspol. "Vreau sa va duc intr-unul dintre cele mai importante obiective pentru noi, la Milestii Mici, sa vedeti colectia de aur!", ne-a spus ea bucuroasa ca isi poate exersa mana chiar inainte de a incepe treaba la agentie. Si am pornit impreuna spre unul dintre locurile pe care Liuda - cum o alinta prietenii - vrea sa-l prezinte turistilor straini, chiar daca va fi nevoita sa faca totul pe cont propriu. Desi este din Cosnita, unul dintre satele de pe malul stang al Nistrului, nu s-a grabit sa ne "recomande" aceasta "destinatie turistica", asa cum face guvernul de la Chisinaua€¦ Ea vrea sa promoveze Moldova. "Asta e ideea mea, cum sa reusesc sa fac publicitate tarii mele. Agentia e acum in curs de infiintare. Incep de la simplu la compus. Nu este turismul la noi asa cum trebuie sa fie. Ar trebui sa se bazeze pe banii pe care-i aduci in tara, nu pe ceea ce duci la altii. Noi suntem inca blocati", ne-a explicat Liuda pe scurt ce are de gand sa faca.


PRIMII PASI. "Totul se face de la mic la mare!", ne-a spus si ea, dar si ceilalti moldoveni care incearca mai mult pe cont propriu sa faca ceva pentru tara lor. Sunt constienti ca mai au destul de asteptat pana vor avea primele rezultate bune. Desi este istoric si a inceput studiile doctorale, Liuda a fost nevoita sa munceasca cinci ani in Italia ca sa poata strange bani pentru viitoarea afacere. "Acolo am muncit, am invatat limba, am cunoscut oameni, mi-am facut prieteni", spune ea. A stat in Italia impreuna cu sotul si cei doi copii. La munca de jos, pentru ca diplomele nu sunt recunoscute. Anul acesta s-au intors la Chisinau si vor sa vanda Moldova mai intai italienilor. "Lor le place sa faca afaceri cu oameni seriosi si sa nu fie mizerie acolo unde merg. Sper sa reusesc sa gasesc locuri bune in care sa-i duc", spunea ea.


Deja a programat o familie de italieni care va vizita Moldova in august. A fost prima ei initiativa de promovare a tarii ca destinatie turistica. "Acum facem si un film de prezentare a Moldovei pentru un post de televiziune din Italia. Fiecare prezinta o destinatie pe care a vizitat-o. Aceasta familie a vizitat jumatate de lume, iar doamna e scriitoate si ma bazez foarte mult pe asta", ne-a mai explicat. Insa, de la faimosul minister nici nu s-a gandit sa ceara vreun ajutor pana acum, cu toate ca initiativa ar trebui sa-i intereseze si pe guvernanti: "Vin italienii cu tot al lor. Ei filmeaza, duc filmul la Roma si monteaza acolo. Din doua ore trebuie sa faca 15 minute. Pe parcurs poate voi face circuite comune cu Romania. Am mare incredere in proiectul meu, pentru ca avem o tara frumoasa. N-a facut inca nimeni ceea ce vreau sa fac eu si am un proiect foarte ambitios. Sper sa colaborez si cu Ministerul de Turism."


Invata unii de la altiiLa Milestii Mici, galeriile se intind pe 200 de kilometri, cu 55 de kilometri folositi pentru depozitarea vinurilor. Am dat acolo peste alti oameni care stiu ce ar putea insemna pentru ei "incoming-ul". Stiu foarte bine ce potential au si cat ar putea sa castige daca ar avea mai multi vizitatori. In subterane, indrumati pas cu pas de ghidul cramei, am vazut cum discutiile lor aveau mereu ceva constructiv. Fiecare a venit cu cate o idee sau chiar propunere, pentru o colaborare cat mai buna in viitor. Acum au douazeci de mii de vizitatori pe an, dar s-ar putea si mai mult. Asa crede si Liuda, care simtea nevoia la fiecare pas sa le propuna gazdelor ce imbunatatiri ar mai putea aduce. "Ar fi mai frumos daca ar fi aici un minicar, pentru ca in masina nu ai aceeasi senzatie. Nu simti mirosul asta fantastic al vinului si racoarea", s-a gandit ea, cand am coborat impreuna din masina pe Strada Sauvignon, dupa ce am mers cam 2 kilometri printre butoaie. "Da, pe viitor o sa ne organizam altfel, pentru ca si gazele de la masina afecteaza peretii si aerul", a raspuns ghidul, recunoscand ca cei de la crama s-au gandit la schimbari, dar totul e inca la inceput. Am iesit dupa doua ore din subterane cu o promisiune a Ludmilei de a se intoarce foarte curand cu turisti straini. Si asa va face in continuare, pas cu pas.