Gazprom, gigantul energetic de stat rusesc ar putea deveni cea mai bogata companie din lume, sustine unul dintre viceprim-ministrii rusi, intr-un interviu acordat publicatiei germane Stern.

"Gazprom detine cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume. Cand am intrat in Consiliul Director, in 2000, concernul valora aproximativ 8 miliarde de dolari, insa acum valoreaza peste 250 de miliarde. Curand ar putea deveni cea mai bogata companie din lume", crede Dmitri Medvedev.


Oficialul rus sutine totodata ca bogatiile naturale trebuie sa fie in proprietatea statului. "Intreaga tara si toata populatia depind de Gazprom. Nu putem risca un colaps economic sau politic, ce ar putea aparea daca am vinde compania unor investitori privati", sustine oficialul rus. Medvedev sustine totodata ca Gazpromul si-a onorat de fiecare data contractele incheiate, dand vina pe state ca Ucraina sau Belarus, pentru momentele in care Europa a ramas fara gaz rusesc. Belarusul si-a platit ieri toate datoriile catre Gazprom, cifrate la suma de 460 de milioane de dolari, un mizilic, in comparatie cu valoarea de piata a companiei ruse.