Incendiile care au parjolit in aceasta vara padurile Italiei par a nu fi simple accidente cauzate de capriciile vremii. Unul dintre marile clanuri mafiote din Peninsula a intrat in vizorul autoritatilor.

Dupa ce un elicopter care survola zona unui incendiu din Italia a fost atacat, tragandu-se 18 gloante asupra rezervorului sau de apa, iar un releu radio folosit pentru comunicatiile cu echipele de pompieri a fost stricat pentru a impiedica orice transmitere de informatii in zonele cu paduri incendiate, autoritatile incep sa avanseze ideea unui complot care sta la baza incidentelor, respingand ideea focurilor provocate de vreme. Marti au fost raportate 197 de focare de incendiu, in conditiile in care miercuri au fost inregistrate ploi abundente pe Coasta Amalfi si in parcul natural care inconjoara vulcanul Vezuviu, din sudul Italiei.


INTERESELE. "Este clar ca are loc o ofensiva in prezent, organizata de puternicul clan Casalesi Camorra", a comentat un membru al autoritatilor guvernamentale regionale, Corrado Gabriele, citat de The Guardian. Cu ce scop desfasoara clanurile mafiote aceste activitati? Gabriele raspunde: "In spatele acestor simple focuri se ascunde o afacere de milioane, prin care Camorra incearca sa creeze zone noi pentru constructii".


REACTII. Ministrul italian al Infrastructurii, Antonio Di Pietro, a catalogat situatia ca fiind una tipica pentru "Vestul salbatic sau mai rau", in vreme ce ministrul Mediului, Alfonso Pecoraro Scanio, a declarat ca incendiile sunt "un asalt criminal asupra parcurilor tarii si a altor zone de catre oameni care au legaturi cu crima organizata si cu constructiile ilicite". Ministrul Infrastructurii a facut apel la armata sa intervina pentru a asigura securitatea in aceste zone afectate de incendiile premeditate. Conform estimarilor organizatiilor nonguvernamentale de mediu din Italia, mai mult de jumatate din focurile care au cuprins vegetatia in aceasta vara se datoreaza actiunilor deliberate, se mai arata in articolul din The Guardian.